Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να φτιάχνεις πρόγραμμα και να το ακολουθείς.
-Γιατί πρέπει να βλέπεις τις υποχρεώσεις σου.


Η επιτυχία δεν έρχεται σε μία μέρα. Αν και ο ορισμός της επιτυχίας ποικίλει, οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνήσουν ότι τα επιτυχημένα άτομα γνωρίζουν πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Ο μόνος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να φτιάξεις ένα πρόγραμμα και να το τηρήσεις. Η τήρηση ενός προγράμματος προϋποθέτει προθεσμίες. Πολλοί άνθρωποι δυσανασχετούν όταν ακούν αυτήν τη λέξη, αλλά είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Αυτοί που επιτυγχάνουν τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική τους ζωή γνωρίζουν ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους. Κι ενώ είναι καλό να εργαζόμαστε με προθεσμίες, μπορεί παράλληλα να γίνει απίστευτα αγχωτικό. Αν θες να τηρείς τις προθεσμίες καλύτερα, πάρε μερικές συμβουλές από τους ειδικούς. Η σύμβουλος αυτοβελτίωσης Μοσχούλα Μπέστα σου εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να κάνεις.

Μείνε ήρεμος

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι απολαμβάνουν να εργάζονται σε ένα δύσκολο περιβάλλον και λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση. Η αλήθεια είναι ότι κάποιο επίπεδο στρες μπορεί να είναι καλό και μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητά μας. Αλλά το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και προβλήματα υγείας. Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να παραμείνεις ήρεμος. Μη βιαστείς! Δώσε στον εαυτό σου χρόνο για να ηρεμήσεις. Κλείσε την πόρτα ή απομόνωσε τον εαυτό σου από όλες τις άλλες παρεκκλίσεις, και απλά κάθισε σε μια καρέκλα και πάρε βαθιά αναπνοή. Εστίασε στην αναπνοή σου. Η διαδικασία ελέγχου της αναπνοής σου θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να αποφορτιστεί από το στρες, έτσι ώστε να παρατηρήσεις αντικειμενικά την κατάσταση και να σχεδιάσεις τα επόμενα βήματα.

Θέσε ρεαλιστικές προθεσμίες

Αξιολόγησε τι πρέπει να κάνεις πριν αρχίσεις να εργάζεσαι. Η αξιολόγηση της εργασίας μπορεί να σε βοηθήσει να δώσεις προτεραιότητα στη σημασία των διάφορων πτυχών της εργασίας. Παρ’ όλο που προσπαθείς να ορίσεις ένα λογικό χρονικό διάστημα για ορισμένα καθήκοντα, δεν είναι όλες οι προθεσμίες βολικές. Μερικές μπορεί να έχουν ένα αδύνατο χρονικό όριο. Πριν χάσεις την ψυχραιμία σου, “σπάσε” τη δουλειά σε μικρότερα κομμάτια και δημιούργησε “προθεσμίες πριν την προθεσμία”. Αυτό σου εξασφαλίζει λίγο περισσότερο χρόνο σε περίπτωση που εμφανιστούν απρόσμενα προβλήματα. Όποιος έχει ασχοληθεί με κάποιο project, γνωρίζει ότι σπάνια τα πράγματα κυλούν ομαλά. Η προ-προθεσμία σου θα πρέπει να είναι μερικές μέρες πριν από την πραγματική προθεσμία. Μην περιμένεις το προηγούμενο βράδυ για να ελέγξεις αν λείπει κάτι.

Κάνε ορατά τα καθήκοντά σου

Έχεις παρατηρήσει ποτέ τον χώρο εργασίας των πολύ απασχολημένων ατόμων; Είναι περιστοιχισμένοι από ημερολόγια και σημειώματα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν τις υποχρεώσεις τους, για να μην τις ξεχνούν. Χρησιμοποίησε το ημερολόγιο του γραφείου σου και σημείωσε σημαντικές προθεσμίες. Αν προτιμάς την ψηφιακή οργάνωση, χρησιμοποίησε εφαρμογές στον υπολογιστή σου. Πολλές από αυτές θα σου στέλνουν ειδοποιήσεις και μηνύματα όταν πλησιάζουν οι προθεσμίες σου. Επίσης, μπορείς να μοιραστείς αυτά τα ημερολόγια με συνεργάτες που δουλεύουν στο ίδιο project.

Οργάνωσε τις σταθερές προθεσμίες σου

Λογικά θα ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο ωράριο, εκτός αν η δουλειά και το πρόγραμμά σου είναι εντελώς απρόβλεπτα. Για παράδειγμα, μπορείς να χρειάζεται να κάνεις μία αναφορά κάθε 2 ή 4 μήνες. Αυτές οι σταθερές προθεσμίες είναι αρκετά εύκολο να τηρηθούν. Αρκεί να χωρίσεις τις προθεσμίες σου σε βολικές ενότητες, για να μην κατακλύζεσαι από άγχος.

Βάλε υπενθύμιση

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η ζωή είναι περίπλοκη και οι μικρές λεπτομέρειες μπορεί να αγνοηθούν. Όταν βάζεις μία ημερομηνία στο ημερολόγιό σου, βάλε μία υπενθύμιση. Αν έχεις ένα meeting την Παρασκευή, βάλε μία υπενθύμιση την Τετάρτη. Θα σε βοηθήσει να φρεσκάρεις την προθεσμία στη μνήμη σου και να οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.

Σκέψου θετικά

«Βλέποντας την πίεση ως απειλή υπονομεύεις την αυτοπεποίθησή σου, προκαλείς τον φόβο της αποτυχίας, υπονομεύεις τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την προσοχή και την κρίση σου και ενισχύεις την παρορμητική συμπεριφορά», γράφουν οι Weisinger και Pawliw-Fry στο βιβλίο τους “Performing Under Pressure: The Science of Doing Your Best When It Matters Most”. Διατήρησε λοιπόν τον έλεγχο, όταν αντιμετωπίζεις μια προθεσμία. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά, όπως για παράδειγμα, ότι δεν μπορείς να ολοκληρώσεις την εργασία σου εγκαίρως. Μην αφήνεις το φόβο της αποτυχίας να σταθεί τροχοπέδη στην επιτυχία σου.

Θυμήσου τις επιτυχίες σου

Θυμήσου μία ή δύο καταστάσεις που σου προκάλεσαν σοβαρό άγχος στο παρελθόν. Θυμήσου πώς χειρίστηκες μια αγχωτική προθεσμία και τα κατάφερες. Ανακάλεσε αυτό το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης και του ελέγχου της κατάστασης και άφησέ το να σε καθοδηγήσει στη νέα πρόκληση που αντιμετωπίζεις. Θυμήσου ότι σήμερα είσαι ισχυρότερος από χθες!

Μην ξεχνάς!

Η ικανότητα να διατηρείς τον έλεγχο, να αξιολογείς τι πρέπει να κάνεις και να εκτελείς ένα καλά οργανωμένο σχέδιο μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά το άγχος της εργασίας υπό πίεση και ακόμη να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά σου, όταν πρέπει να τηρηθούν οι προθεσμίες.

Όσο περισσότερο τηρείς τις προθεσμίες σου, τόσο πιο έμπειρος θα είσαι στο μέλλον. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πάντα στρες στα καθήκοντα που έχουν συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια,
μπορείς να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές για να το κάνεις λίγο πιο εύκολο. Με λίγο προσεκτικό προγραμματισμό και λιγότερη αναβλητικότητα, μπορείς να απολαύσεις την επιτυχία που επιθυμείς.

Η Μοσχούλα Μπέστα είναι πιστοποιημένη ΝLP Master Practitioner, Life Coach με MΒΑ και 25χρονη εμπειρία στο χώρο της Υγείας. Πέρα από τα θετικά χαρακτηριστικά που ως Coach διαθέτει, τα προσωπικά της βιώματα την «εξόπλισαν» με θάρρος και πάθος για τη ζωή. Η μάχη της με τον καρκίνο, από την οποία βγήκε νικήτρια, ήταν η πηγή της αναγέννησής της. Θεωρεί πως όλοι μας αξίζουμε μία καλύτερη ζωή, αρκεί να το πιστέψουμε. H μεγάλη της αγάπη για τον άνθρωπο κι η ανάγκη της για συνεχή εξέλιξη, την οδήγησαν στη δημιουργία του δικού της Κέντρου Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης ‘’I Create My Best Life’’, www.mybestlife.gr, όπου μέσα από σεμινάρια, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες εμψυχώνει και κινητοποιεί ανθρώπους και ομάδες. Αποτελεί ένα παράδειγμα πίστης στις δυνατότητες του εαυτού μας, μιας κι η ίδια έχει ήδη εφαρμόσει όλα όσα βοηθάνε τους πελάτες της να επιτύχουν. Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και site.

Διάβασε ακόμα:

Τι Να Κάνεις Όταν Το Πρόγραμμά Σου Είναι Φορτωμένο

Πώς 5 Δευτερόλεπτα Μπορούν Να Εξαλείψουν Την Αναβλητικότητα

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.