Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο ευεργετικό συστατικό περιέχει η μαύρη σοκολάτα.
-Πώς βελτιώνει την όρασή σου το κακάο.


Αν θέλεις να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, βάλε στη ζωή σου την μαύρη σοκολάτα. Γιατί; Επειδή μπορεί να ωφελήσει σημαντικά μεταξύ άλλων και την όρασή σου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πιο αναλυτικά σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, αναφέρει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι φλαβανόλες – μία ομάδα ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες – που υπάρχουν στην μαύρη σοκολάτα, παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Συγκεκριμένα φαίνεται να δρουν ευεργετικά στην καρδιά, τον εγκέφαλο, ακόμα και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. κάτι που επιβεβαιώνουν αρκετές έρευνες.

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε και στα ευρύματα μιας νέας μελέτης που αφορά στη σχέση της σοκολάτας με την όραση. Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, οι οποίοι συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα.

Η ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης είναι ένας δείκτης της οπτικής λειτουργίας, που υποδηλώνει πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να ξεχωρίσει τα διάφορα οπτικά ερεθίσματα όταν μειώνεται το κοντράστ, δηλαδή η αντίθεση. Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός για να μπορούμε, π.χ., να βλέπουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν έχει ομίχλη. Την ευαισθησία αντίθεσης μπορούμε να την αξιολογήσουμε στο ιατρείο, με ειδική εξέταση.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 30 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από οφθαλμοπάθειες. Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να φάνε σε δύο διαφορετικές περιστάσεις σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, τούς υπέβαλαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.

Τι αποκάλυψε η έρευνα για τη σοκολάτα;

Όπως έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology και οι τρεις παράμετροι της όρασης παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας (περιείχε 72% στερεά κακάο). Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές όσον αφορά στην οπτική οξύτητα και την ικανότητα διάκρισης μεγάλων γραμμάτων σε συνθήκες μειωμένης αντίθεσης. Αντιθέτως, ήταν σημαντικές όσον αφορά την ικανότητα διάκρισης μικρών γραμμάτων στη μειωμένη αντίθεση, αλλά και όταν αξιολογούσαν οι ερευνητές τις τρεις παραμέτρους συνδυαστικά μεταξύ τους. Την πρακτική αξία αυτού του ευρήματος δεν την ξέρουμε ακόμα, διότι δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί ανάλογη μελέτη στον αληθινό κόσμο (η παρούσα διεξήχθη στο ερευνητικό εργαστήριο). Είναι τόσο πολλά, όμως, τα δεδομένα για τη μαύρη σοκολάτα και τις επιδράσεις της στην υγεία, που προφανώς κάτι υπάρχει εδώ.

Πώς μπορεί να επηρεάζει η μαύρη σοκολάτα την υγεία των ματιών;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Μία από τις επικρατέστερες είναι ότι αυξάνει την ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, καθώς και στο οπτικό νεύρο και στο κέντρο της οράσεως στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όραση.

Ειδικά, η αυξημένη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή πιθανώς είναι πολύ σημαντική, διότι ο χιτώνας αυτός, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι, περιέχει πολύ πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, επομένως μπορεί να είναι αυτός που ωφελείται περισσότερο από τη μαύρη σοκολάτα.

Γιατί δεν παρέχει ανάλογα οφέλη η σοκολάτα γάλακτος;

Προφανώς είναι θέμα περιεκτικότητας σε φλαβανόλες, λένε οι ειδικοί. Η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στις ουσίες αυτές, αναλόγως βεβαίως με την περιεκτικότητά της σε κακάο. Στη μελέτη, για παράδειγμα, η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φλαβανόλες ήταν 316,3 mg ανά 47 γρ. σοκολάτας. Αντιθέτως, η περιεκτικότητα της σοκολάτας γάλακτος σε φλαβανόλες είναι χαμηλή: μόλις 40 mg ανά 47 γρ. Επιπλέον, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει και πολύ περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, επομένως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη.

Λίγη μαύρη σοκολάτα είναι πάντα καλοδεχούμενη

Ασφαλώς θα ήταν πρόωρο να συστήσουμε σε έναν άνθρωπο που δεν τρώει σοκολάτα, να την βάλει στη ζωή του για να βλέπει καλύτερα. Αν, όμως, του αρέσει ήδη η σοκολάτα, δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθεί αρκεί σαφώς να την καταναλώνει με μέτρο. Απλώς, θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσει να συνηθίσει την, κατά κανόνα πιο πικρή, μαύρη σοκολάτα, η οποία αφενός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο, αφετέρου μικρή δυνατότητα να δημιουργήσει άλλα προβλήματα (όπως ο διαβήτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, έτσι ώστε να επωφεληθεί από τις ευεργετικές επιδράσεις της στα μάτια του.

Διάβασε ακόμα:

Βούτυρο: Μια Παρεξηγημένη Τροφή

7 Διατροφικοί Μύθοι Που Πρέπει Να Διαλύσεις

Author(s)

  • Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος

    Χειρουργός Οφθαλμίατρος

    Ο Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, NYU Medical School, και Πρόεδρος του International Society of Refractive Surgery. Παρίσταται ως προσκεκλημένος ομιλητής σε οφθαλμολογικά συνέδρια παγκοσμίως και θεωρείται διεθνώς πρωτοπόρος χειρουργός σε εφαρμογές του laser, τόσο στη διαθλαστική χειρουργική, όσο και σε λοιπές οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Σήμερα διδάσκει για φροντιστήρια LASIK και για συναδέλφους οφθαλμιάτρους τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.