- Καταγράφεται τον τελευταίο καιρό έξαρση σε περιστατικά με ύποπτα συμπτώματα ίωσης.
- Οι ασθενείς ανησυχούν και ταλαιπωρούνται ώστε να διαπιστώσουν αν είναι covid-19 ή άλλη ίωση.
- Ιδίως τα αλλεργικά άτομα, μπορεί να ταλαιπωρούνται από αναπνευστικά συμπτώματα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης.
- Σύμφωνα με τους επιστήμονες καταγράφονται και αρκετά περιστατικά γαστρεντερίτιδας, ή στομαχικής γρίπης όπως λέγεται.
Σημαντική αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις από διάφορους ιούς παρατηρούν οι επιστήμονες υγείας τον τελευταίο μήνα.
Καταγράφονται αρκετά περιστατικά γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), οι οποίοι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί πέρυσι με την εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας, όπως μάσκες και συχνό πλύσιμο χεριών για την προφύλαξη από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να χαθεί και η μερική ανοσία που είχαμε αποκτήσει απέναντί τους τα προηγούμενα χρόνια.
Η ύπαρξη της πανδημίας όμως οδηγεί τους ασθενείς πρωτίστως στην ταυτοποίηση της λοίμωξης, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κορονοϊό ή κάποια άλλη ίωση.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα για κορονοϊό είναι αρνητικό και εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν, τότε οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται και τις επόμενες ημέρες (5η—7η μέρα), μέχρι να διαπιστωθεί ποιος ιός είναι υπεύθυνος.
Όμως η χαλάρωση των μέτρων, κάνει τους δύο αυτούς ιούς, της γρίπης και τον RSV να επιστρέφουν δυναμικά, αφού η εποχή τους ευνοεί.
Πάντως, το ενδεχόμενο πολλαπλής λοίμωξης από αναπνευστικούς ιούς στον ίδιο ασθενή, με κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο συν-λοίμωξης η συν-δημίας φαίνεται να είναι απίθανο σενάριο, επειδή ο οργανισμός μας αντιδρά και μας προστατεύει αποτελεσματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι ο οργανισμός μόλις δεχθεί την προσβολή από τον πρώτο ιό, παράγει κυτταροκίνες ιντερφερόνης για να τον καταπολεμήσει, με αποτέλεσμα να παρέχει προστασία άμεση ενάντια σε άλλους ιούς, οι οποίοι μπορεί να κυκλοφορούν στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής.
Αυτό που μπορεί να συμβεί όμως, είναι κάποια επι-λοίμωξη από κάποιο μικρόβιο, οπότε συνυπάρχει ιογενής και μικροβιακή λοίμωξη. Το φαινόμενο αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στα νοσοκομεία, με τα μικρόβια που προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Eυτυχώς διαθέτουμε το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης που προστατεύει αρκετά από τη βαριά λοίμωξη γρίπης. Η μη πλήρης κάλυψη οφείλεται στο γεγονός ότι η γρίπη μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και γι΄ αυτό κάθε χρόνο έχουμε καινούριο πακέτο πιθανών ιών γρίπης που θα επικρατήσουν.
Όμως πολλές φορές συνυπάρχει μια ιογενής λοίμωξη σε έδαφος αλλεργικών οργανισμών, ειδικότερα την άνοιξη λόγω του γνωστού μας εαρινού κατάρρου ή ανοιξιάτικης αλλεργίας και μάλιστα τώρα με την είσοδο της και της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Σε κάθε περίπτωση όταν εμφανίζουμε ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ένα rapid test για κορονοϊό, αν βγει αρνητικό να το επαναλάβουμε την 5η και 7η μέρα, να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναρρώσει και βεβαίως να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας.
Απλό κρυολόγημα
Το απλό κρυολόγημα συνήθως παρουσιάζει ήπια συμπτώματα σε σχέση με τη γρίπη και τον COVID-19. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι:
- ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ
- ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΟΗ
- ΟΠΙΣΘΟΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ
- ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ
- ΒΗΧΑΣ
- ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ
- ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ (ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ)
Λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)
Ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και ο τύπος της λοίμωξης από τον RSV ποικίλουν. Η συμπτωματολογία τυπικά εκδηλώνεται 4 έως 6 ημέρες από τη μόλυνση. Μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες έχουν ήπια συμπτώματα, όπως συμφόρηση ή πυρετό. Παιδιά κάτω ενός έτους εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα.
Κοινά συμπτώματα της λοίμωξης από τον RSV τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά είναι:
- Ο ΠΥΡΕΤΟΣ
- Η ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ
- Ο ΒΗΧΑΣ
Λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- ΣΥΡΙΤΤΟΥΣΑ ΑΝΑΠΝΟΗ
- ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΛΑΧΑΝΙΑΣΜΑ Η ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ
- ΚΥΑΝΟ ΔΕΡΜΑ
- ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ
Συνήθως τα προαναφερθέντα συμπτώματα παρατηρούνται σε πιο σοβαρές λοιμώξεις όπως η βρογχιολίτιδα ή η πνευμονία στα παιδιά. Αν τα παρατηρείτε στο παιδί σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
Εποχική γρίπη
Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του COVID-19. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- ΥΨΗΛΟ ΠΥΡΕΤΟ/ΡΙΓΟΣ
- ΒΗΧΑ
- ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ
- ΜΥΑΛΓΙΕΣ/ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ
- ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ
- ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ
- ΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ
- ΔΥΣΠΝΟΙΑ
Εποχική αλλεργία
Η εποχική αλλεργία συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, χωρίς όμως την παρουσία συστηματικών συμπτωμάτων( πχ πυρετός, καταβολή). Τα συνήθη συμπτώματα είναι:
- ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ
- ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ
- ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
- ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
- ΗΠΙΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ
- ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΠΥΡΕΤΟΣ
Επιβαρύνει την κατάσταση η άνοιξη
H άνοιξη επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση αφού ενσωματώνεται η γύρη στα σωματίδια του νέφους και γίνεται περισσότερο διεισδυτική, με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονα συμπτώματα στα άτομα που ήδη έχουν αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα.
Οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά όπως και ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι με πνευμονοπάθειες, καρδιοπαθείς και γενικά άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους ή αλλιώς να φορούν μάσκα τύπου ffp2 και να συμβουλεύονται τους θεράποντες ιατρούς τους.
H έκθεση στην αφρικανική σκόνη δύναται να επιφέρει συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με χρόνιες πνευμονικές νόσους, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα μικροσωματίδια της σκόνης φαίνεται να καταστρέφουν τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία κατόπιν απελευθερώνουν την ουσία ιντερλευκίνη η οποία σχετίζεται με φλεγμονή. Στη συνέχεια προκαλείται μια αλληλουχία γεγονότων που προκαλεί κοινά συμπτώματα μεταξύ ατόμων με πνευμονικές παθήσεις.
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης, αλλά και οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχει, έχουν ήδη προκαλέσει συνέπειες στη δημόσια υγεία, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Στην Κρήτη, έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών για αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ στην Αθήνα σημειώνεται αύξηση στις νοσοκομειακές εισαγωγές για παιδικό άσθμα και αρρυθμίες.
Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του έτους σε διάφορες περιοχές της χώρας, η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας δηλητηριώδεις ουσίες, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες μάλιστα που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.
Οδηγίες πρόληψης:
- Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων
- Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου ffp2
- Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων(εισπνεόμενων)
- Καθαρισμός του προσώπου μας κατά την επιστροφή μας στο σπίτι προς απομάκρυνση της σκόνης από αυτό
- Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό
- Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
- Επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό επί έντονων συμπτωμάτων
Συμπερασματικά
Μην πανικοβάλλεστε αν εμφανίσετε ύποπτα συμπτώματα ίωσης. Με τους σωστούς χειρισμούς από εσάς, μετά από επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, όλα θα πάνε καλά!
Αρχική δημοσίευση από τον Γεώργιο Μπέλλο στο fotinigeorgiou.gr.