Τα φυσικά σου χαρακτηριστικά,  δηλαδή το χρώμα μαλλιών, δέρματος και ματιών, προσδιορίζουν σε ποιο φωτότυπο ανήκεις, που αποτελεί κριτήριο για το αντηλιακό που θα επιλέξεις, καθορίζοντας ταυτόχρονα αν χρειάζεται να είσαι πιο αυστηρός και με τα υπόλοιπα αντηλιακά μέτρα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι, αν είσαι μελαγχρινός, δε χρειάζεσαι αντηλιακό ή αν είσαι ξανθός, χρειάζεται να αποφεύγεις τελείως τον ήλιο. Οι πιο κάτω ερωτήσεις, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση του δερματολόγου σου, θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον τύπο του αντηλιακού που σου ταιριάζει.

Τα άτομα με κόκκινα μαλλιά έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο εγκαύματος;

Ναι, επειδή έχουν λιγότερη μελανίνη, που είναι το φυσικό προστατευτικό φίλτρο της επιδερμίδας που ενεργοποιείται με την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση μελανώματος. Τα άτομα με κόκκινα μαλλιά είναι γενικά πιο φωτοευαίσθητα και θα πρέπει, εκτός από αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να εφαρμόζουν με αυστηρότητα και τα υπόλοιπα αντηλιακά μέτρα, δηλαδή να προτιμούν τη σκιά, να φορούν καπέλο και ρούχα που καλύπτουν το σώμα τους, ιδιαίτερα στα σημεία που το έγκαυμα είναι πιο πιθανό όπως π.χ. στους ώμους ή την πλάτη.

Τι θα τους ταίριαζε:

Η αντηλιακή κρέμα Luxurious Sun Care Body Cream SPF50 με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Ε και ειδικό συνδυασμό UV φίλτρων. Δημιουργεί έναν μανδύα UV προστασίας που προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα και πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Όλα τα άτομα με ξανθά μαλλιά κινδυνεύουν το ίδιο από τον ήλιο;

Δεν κινδυνεύουν όλα τα άτομα με ξανθά μαλλιά στον ίδιο βαθμό. Ρόλο παίζει και το χρώμα του δέρματος. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος, επειδή δε μαυρίζει σχεδόν καθόλου κατά την έκθεση στον ήλιο, αντίθετα κοκκινίζει και καίγεται εύκολα. Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά θα πρέπει επομένως να φορούν αντηλιακό με πιο υψηλό δείκτη προστασίας από εκείνους που έχουν καστανόξανθα μαλλιά και το δέρμα τους είναι σταρένιο κι έχουν σκουρόχρωμα μάτια.

Τι θα τους ταίριαζε:

Το Luxurious Suncare Antioxidant Sunscreen Invisible Spray SPF 50+ παρέχει
την
υψηλή
αντηλιακή
προστασία
που
έχουν
ανάγκη
οι
ανοιχτόχρωμες
επιδερμίδες.
Ενισχυμένο με βιταμίνη C, είναι ένα διάφανο spray με αόρατη υφή που εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα
σε στεγνό ή βρεγμένο δέρμα. Προσφέρει
ολοκληρωμένη προστασία από την UVA και UVB ακτινοβολία και αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το δέρμα από την οξειδωτική φθορά. Τέλος, η μη λιπαρή του σύνθεση προσφέρει βαθειά
ενυδάτωση και υπέροχη αίσθηση στο δέρμα.

Αν κάποιος είναι μελαχρινός, κινδυνεύει λιγότερο από τον ήλιο;

Ναι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τηρεί τα μέτρα αντηλιακής προστασίας. Διεθνείς συγκρίσεις μελετών αποκαλύπτουν πάντως σημαντικές διαφορές στους αντίστοιχους αριθμούς εμφάνισης μελανώματος. Πιο συγκεκριμένα, οι μεσογειακές χώρες, των οποίων οι κάτοικοι έχουν ως επί το πλείστον σκούρο δέρμα, έχουν τις λιγότερες περιπτώσεις κρουσμάτων. Επίσης, λιγότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται στην Ασία και την Αφρική, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων έχει σκούρο δέρμα. Τα μελαγχρινά άτομα μπορούν να ξεκινήσουν την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι με ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας και, καθώς μαυρίζουν, να επιλέξουν ένα αντηλιακό με πιο χαμηλή προστασία. Για το πρόσωπο ωστόσο καλό είναι να χρησιμοποιούν υψηλό δείκτη για την πρόληψη μελαγχρωματικών βλαβών και πρόωρης γήρανσης.

Τι θα τους ταίριαζε:

Το Luxurious Suncare Antioxidant Sunscreen Invisible Spray SPF 30 είναι ιδανικό για πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Είναι ένα διάφανο spray με αόρατη υφή που εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα σε στεγνό ή βρεγμένο δέρμα. Η αντιοξειδωτική σύνθεση με βιταμίνη C και ενισχυμένο συνδυασμό UV φίλτρων προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από την UVA, UVB ακτινοβολία και αντιγηραντική δράση. Ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα από την οξειδωτική φθορά, ενώ βελτιώνει την υφή του χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας.

Διάβασε ακόμα:

Κάνε Τον Ήλιο Φίλο Σου

5 Λάθη Που Κάνεις Με Την Αντηλιακή Σου Προστασία Στην Πόλη

Ο Συνδυασμός Που Σε Γερνάει Πιο Γρήγορα

Author(s)

  • H συντακτική ομάδα του Thrive Global Greece προτείνει ιδέες και προϊόντα που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.