Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσο διαρκεί ο πονόλαιμος.
– Γιατί να πλένεις τα χέρια σου.


Αν και ο πονόλαιμος συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που – λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας – εμφανίζεται και το καλοκαίρι, στερώντας μας στιγμές από τις καλοκαιρινές διακοπές ή κάνοντας τη ζωή στο γραφείο πιο δύσκολη.

Τι φταίει για τον πονόλαιμο

Όπως εξηγεί ο Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για τον πονόλαιμο το καλοκαίρι είναι η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί (ναι, κυκλοφορούν κι αυτή την εποχή του χρόνου), τα παγωτά και τα κρύα ποτά. Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα είδη του πονόλαιμου, που συνήθως μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι, είναι πόνος κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (κάποιοι τα περιγράφουν σαν να έχουν αγκάθια στο λαιμό), ξερόβηχας και αίσθηση ξηρότητας στον λαιμό κτλ.

Τι βοηθάει τον πονόλαιμο

Όπως εξηγεί ο κύριος Σκληρός, ο πονόλαιμος διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες και το μεγαλύτερο λάθος είναι η λήψη αντιβιοτικών για τη θεραπεία του. Αντίθετα, αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η λήψη σκευασμάτων σε μορφή παστίλιας, χωρίς αντιβιοτικό. Επίσης, βοηθάει να λαμβάνεις άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένοι χυμοί και ροφήματα) γιατί βοηθούν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και τη μύτη, ενυδατώνοντας τον οργανισμό.

3 tips για πρόληψη

1.Να αποφεύγεις τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία. Δηλαδή να μην πηγαίνεις από ψυχρό σε θερμό χώρο και το αντίστροφο ή να έχεις το κλιματιστικό σου σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία.

2.Να αποφεύγεις τα παγωμένα νερά, ποτά και τροφές. Προτίμησε την κατανάλωσή τους σε δροσερές θερμοκρασίες κι όχι παγωμένα.

3.Να πλένεις τα χέρια σου συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι, ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πού κρύβονται τα μικρόβια;

Πότε πας στον γιατρό;

Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί, καθώς κι άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, συνάχι, υψηλός πυρετός, δύσπνοια, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό. Το ίδιο ισχύει εάν παρατηρήσεις ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σου είναι πρησμένες, αν οι αμυγδαλές σου πονούν πολύ, αν έχεις παρατεταμένη βραχνάδα (πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας ή εάν βουλώνουν και πονούν τα αυτιά σου, δεν μπορείς να αναπνεύσεις καθόλου από τη μύτη και νιώθεις μεγάλο βάρος στην περιοχή. 

Διάβασε ακόμα:

Τι Σε Κάνει Να Βήχεις Στο Σαλόνι Σου Και Δεν Το Υποψιάζεσαι

Κρυολόγησες; Βρες Τη Λύση Στο Πιάτο Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.