Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι καλύτερες αποφάσεις είναι αυτές που θα πάρεις μόνος σου.
-Ποιους ανθρώπους πρέπει να απομακρύνεις από τη ζωή σου.


Πάντα ήξερα τι θέλω να κάνω… να βοηθάω τους ανθρώπους να βελτιώνουν τη ζωή τους. Ωστόσο μου πήρε πολύ καιρό μέχρι να αποφασίσω να το κάνω πραγματικότητα. Ζούσα με τον τρόπο που ήθελαν οι άλλοι και όχι εγώ, κάνοντας πράγματα που δεν μου προσέφεραν κάποια ικανοποίηση. Ένιωθα ότι χαράμιζα τη ζωή μου και ότι δεν την ζούσα πραγματικά. Για πολλά χρόνια απλώς επιβίωνα και ένιωθα ότι δεν είχα κάποιο σκοπό στην ζωή μου. Μέχρι το 2011 που αποφάσισα να την αλλάξω και να κάνω αυτό που ήθελα πάντα: να βοηθάω τους γύρω μου να ζουν καλύτερα. Και από τότε έχω συνειδητοποιήσει ότι πήρα πολλά μαθήματα ζωής, τα οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σας:

11 μαθήματα ζωής που πρέπει να θυμάσαι

1.Εσύ χαράζεις το μονοπάτι σου

Είσαι πολύ συνδεδεμένος και εξαρτημένος από τους γύρω σου. Ξέρεις, οι άνθρωποι που βρίσκονται στη ζωή σου δεν βρίσκονται τυχαία. Βρίσκονται για να σου δώσουν σημαντικά μαθήματα, να σε εμπνεύσουν και να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να φτάσεις εκεί που θέλεις. Όμως, στο τέλος της ημέρας, εσύ είσαι υπεύθυνος για τον δρόμο που θα ακολουθήσεις. Και δεν πρέπει να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου για κανέναν. Εσύ και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για το μονοπάτι της ζωής σου. Μην θυσιάζεις τους στόχους και τα όνειρά σου για κανέναν. Εγώ το έκανα για πολλά χρόνια. Παγιδεύτηκα σε λάθος σχέσεις και λάθος δουλειές, μέχρι που κατάλαβα ότι η ζωή μου αφορά εμένα και μόνο. Γι’ αυτό σκέψου απλά τι θέλεις να κάνεις και ποιος θέλεις να γίνεις. Και κάτι ακόμα. Μην γυρίζεις την πλάτη στα μεγάλα σου όνειρα.

2.Η ζωή είναι μικρή

Όταν συνειδητοποιήσα τι θέλω να κάνω, το οποίο ήταν εντελώς αντίθετο από αυτό που είχα σπουδάσει, κατάλαβα πόσα πολλά πράγματα είχα χάσει την ζωή μου. Κοιτάζοντας πίσω, είδα χαμένες ευκαιρίες. Και όμως. Μπορείς να κάνεις τις ημέρες σου να αποκτήσουν νόημα, αρκεί να το αποφασίσεις. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την χαραμίζεις.

3.Ξέχασε την ανασφάλεια

Συχνά αποφεύγεις να ακολουθήσεις τα όνειρά σου από ανασφάλεια είτε αυτά έχουν σχέση με την δουλειά ή την προσωπική σου ζωή. Ξέρεις κάτι; Κάνεις λάθος. Γιατί ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι ή με ποιον είσαι, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν σε κλάσματα δευτερολέπτων. Η ζωή αλλάζει. Και όμως το μόνο σταθερό σε αυτήν είσαι εσύ. Γι΄αυτό σταμάτα να είσαι ανασφαλής και κυνήγησε τα θέλω σου.

Εσύ και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για το μονοπάτι της ζωής σου. Μην θυσιάζεις τους στόχους και τα όνειρά σου για κανέναν.

4.Μάθε να παίρνεις (δύσκολες) αποφάσεις

Μπορεί να συμβεί και αυτό: να χρειαστεί να πάρεις μία δύσκολη απόφαση και να μην έχεις κανέναν να το συζητήσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το αντίθετο μάλιστα. Έχω πια καταλάβει ότι οι καλύτερες αποφάσεις είναι εκείνες που πήρα μόνη μου. Πάντα μέσα σου ξέρεις ποια είναι η σωστή απόφαση. Κι όμως δεν την ακολουθείς επειδή νομίζεις ότι κάποιος άλλος ξέρει καλύτερα από εσένα. Μπορεί αυτό να ισχύει, όμως όπως είπαμε και πριν, εσύ αποφασίζεις για τη ζωή σου. Μάθε λοιπόν να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις – ο κανόνας 10-10-10 μπορεί να σε βοηθήσει.

5.Πρέπει να ζεις, όχι απλά να επιβιώνεις

Κάνεις καθημερινά όλα όσα πρέπει αλλά νιώθεις ένα κενό μέσα σου; Το γεγονός ότι επιβιώνεις δεν σημαίνει ότι ζεις την ζωή σου. Μπορεί να προσποιείσαι ότι όλα είναι καλά και ότι αυτά που έχεις είναι αρκετά. Είναι όμως έτσι; Πριν αποφασίσω να αλλάξω τη ζωή μου το 2011, δεν την ζούσα. Μην κάνεις κι εσύ το ίδιο. Ρώτησε απλά τον εαυτό σου αν θέλεις να επιβιώνεις ή να ευημερείς.

6.Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τη ζωή σου

Οι φίλοι μας είναι μία αντανάκλαση του εαυτού μας. Αν για παράδειγμα είσαι απαισιόδοξος και βλέπεις παντού προβλήματα και δυσκολίες, έλκεις τέτοιου είδους άτομα. Έτσι, όταν αποφασίζεις να αλλάξεις τη ζωή σου, αυτά τα άτομα πρέπει να φύγουν από την ζωή σου, γιατί πλέον δεν έχετε κοινά σημεία.

7.Τα όρια είναι για να ξεπερνιούνται

Αν αρχίσεις να αναζητάς ένα σκοπό και νόημα στην ζωή σου, θα συνειδητοποιήσεις πόσες ευκαιρίες παρουσιάζονται και πως αλλάζεις κι εσύ ο ίδιος. Και από εκεί που έλεγες δεν μπορώ να το κάνω γιατί είναι πολύ δύσκολο, πιάνεις τον εαυτό σου να λέει πώς μπορώ να το κάνω και τι άλλο μπορώ να κάνω; Αν πιστέψεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι, τότε πράγματι μπορείς να το κάνεις. Άρχισε να κυνηγάς κι εσύ τα όνειρά σου και θα διαπιστώσεις πόσοι νέοι δρόμοι ξεδιπλώνονται μπροστά σου.

8.Ωριμάζεις πιο γρήγορα

Όταν αποφασίσεις να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, ωριμάζεις πιο γρήγορα καθώς μαθαίνεις πιο εύκολα καινούργια πράγματα. Είναι στο χέρι σου να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος.

9.Είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Θα έλεγα μάλιστα ότι παραείσαι ειλικρινής. Πολλές φορές λες ψέματα στον εαυτό σου, γιατί αν του έλεγες την αλήθεια για όλα όσα πραγματικά θέλεις, θα έπρεπε να αλλάξεις τη ζωή σου – ή κάποιους τομείς της. Και αυτό σου φαίνεται πολύ τρομακτικό. Τόσο που επιλέγεις να ζήσεις μία συμβατική ζωή. Το καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κι εγώ έκανα ακριβώς το ίδιο. Όμως κατάλαβα ότι με το να μην είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, μόνο χαμένη βγαίνω. Δεν θα μάθαινα ποτέ ποια είμαι και τι μπορώ να κάνω αν δεν ήμουνα ειλικρινής με τον εαυτό μου.

10.Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τους φόβους και τα πιστεύω σου

Αυτό ήταν το σημαντικότερο μάθημα που πήρα. Δεν ξέρεις καν πόσες περιοριστικές πεποιθήσεις έχεις, μέχρι φυσικά να το αντιληφθείς. Τα πάντα στη ζωή έχουν να κάνουν με τη σωστή κρίση. Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον εαυτό σου είσαι εσύ ο ίδιος εξαιτίας των φόβων και των αρνητικών σου σκέψεων. Γιατί δεν έχεις εμπιστοσύνη σε εσένα και τις ικανότητές σου. Μην αφήνεις κανέναν να στέκεται εμπόδιο στην επιτυχία σου. Ούτε καν εσένα.

11.Γίνεσαι φωτεινό παράδειγμα για τους άλλους

Όταν εσύ αλλάζεις και αποφασίσεις να κυνηγήσεις τους στόχους και τα όνειρά σου, τότε γίνεσαι παράδειγμα για τους άλλους. Γίνε η αλλαγή που θέλεις. Για εσένα και τους γύρω σου. Κάνε την αρχή και βοήθησε τους δικούς σου ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Εσύ ξέρεις τι σε κρατάει πίσω; Μήπως είναι ώρα να αφήσεις πίσω σου τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου;

Διάβασε ακόμα:

Φτιάξε Την Ζωή Που Θέλεις Σήμερα Κιόλας

Γιατί Πρέπει Να Ζεις Μία Ζωή Με Νόημα

Author(s)

  • Sylvia Salow

    σύμβουλος αυτοβελτίωσης

    Η Sylvia Salow είναι συγγραφέας και σύμβουλος αυτοβελτίωσης.