Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς σε επηρεάζει κάθε πλατφόρμα.
-Πώς θα νιώσεις αν απέχεις από τα social media.


Συνειδητοποιώντας πόσο χρόνο αφιερώνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πήρα τη μεγάλη απόφαση: να τα εγκαταλείψω για ένα διάστημα ενός μήνα.

Όταν ενημέρωσα τους φίλους μου, οι περισσότεροι με πέρασαν για τρελό.

“Δεν θα μπορέσεις ποτέ να το κάνεις”. “Δεν θα νιώθεις στο περιθώριο;” “Πώς θα διαβάζεις τα νέα;” “Δεν τα χρειάζεσαι για την δουλειά σου;”…

Παρόλα αυτά, αποφάσισα να εγκαταλείψω για ένα μήνα Twitter, Snapchat, Facebook, Instagram, LinkedIn και κάθε παρόμοια εφαρμογή.

Ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα και να επανεξετάσω τη σχέση μου με τα social media, ώστε να δω πώς θα μπορούσε να με εξυπηρετήσει καλύτερα.

Γιατί το έκανα;

Έκανα αυτό το πείραμα για 2 λόγους. Πρώτον γατί ήθελα να αποδείξω ότι μπορώ να το κάνω. Ασχολούμαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε ημέρα εδώ και 10 χρόνια. Παρακολουθώ το πόση ώρα καταναλώνω σε αυτά κάθε ημέρα και πραγματικά έχω τρομοκρατηθεί με το αποτέλεσμα, καθώς νόμιζα ότι ασχολούμουν πολύ λιγότερο. Πώς ήταν δυνατό να περνάω τόσες πολλές ώρες σε αυτά; 

Δεύτερον, για να δω αν αξίζει τελικά να αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο. Αν μου προσφέρει κάτι όλο αυτό. Ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα και να επανεξετάσω την σχέση μου με τα social media ώστε να δω πώς θα μπορούσε να με εξυπηρετήσει καλύτερα. 

Συνειδητοποίησα λοιπόν πως κάθε πλατφόρμα είχε αρνητικές επιπτώσεις:

Instagram: η χρήση του μου προκαλούσε μία βαθιά αίσθηση φόβου μήπως χάσω κάτι, καθώς και ένα συναίσθημα μνησικακίας και ζήλειας. Και αυτό το ένιωθα παρόλο που ήξερα πως οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που ανέβαζαν οι ακόλουθοί μου ήταν πειραγμένες.

Facebook & Snapchat: σπαταλούσα ώρες ατέλειωτες παρακολουθώντας την καθημερινότητα των φίλων μου και τα όσα εκείνοι μοιράζονταν στο διαδίκτυο. Δεν είναι καλύτερα να περνάω αλλού τον χρόνο μου;

LinkedIn: είχα την ψευδαίσθηση πως το LinkedIn ήταν απαραίτητο για την επαγγελματική μου επιτυχία. Στην πραγματικότητα ασχολούμουν άσκοπα με το τι κάνουν οι γνωστοί μου από το σχολείο ή από προηγούμενες δουλειές και ασυναίσθητα, με συνέκρινα με εκείνους.

Twitter: αφιέρωνα πολύ χρόνο στο Twitter. Αν και έχω αναπτύξει πραγματικές σχέσεις με άτομα που έχω γνωρίσει στην πλατφόρμα, ανησυχούσα για άλλα θέματα. Ένα μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο που εμφανιζόταν στην αρχική σελίδα ήταν πραγματικά ανούσιο. Θα με ενδιάφερε σε 5 χρόνια, 5 μήνες ή στα επόμενα 5 λεπτά; Η αρχική μου σελίδα είχε μετατραπεί σε μία πηγή άγχους και ήταν γεμάτη από τις ειδήσεις χωρίς ουσία με αποτέλεσμα αυτός ο τρόπος ενασχόλησής μου με το Twitter να μην με εξυπηρετεί καθόλου.

Πώς εγκατέλειψα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε 4 βήματα

1. Ζήτησα από έναν φίλο μου να είναι αυτός που θα με στηρίζει κατά την διάρκεια του πειράματος.

2. Έσβησα όλες τις εφαρμογές από το τηλέφωνό μου.

3. Άλλαξα όλους τους κωδικούς μου, έβαλα τυχαίους χαρακτήρες και τους σημείωσα σε ένα χαρτί.

4. Έστειλα τους κωδικούς μου στον φίλο μου. Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά έτσι ένιωσα ότι έχω υποστήριξη σε μία στιγμή αδυναμίας.

Πώς πήγε το πείραμα;

Στην αρχή ήταν δύσκολο. Στη συνέχεια πολύ εύκολο. Στο τέλος προσαρμόστηκα.

Τις πρώτες ημέρες από συνήθεια άνοιγα ένα νέο παράθυρο στο laptop μου και ασυναίσθητα έγραφα facebook, twitter ή instagram παρόλο που ήξερα πως δεν θα μπορούσα να συνδεθώ. Αυτό το έκανα αρκετές φορές την πρώτη εβδομάδα.

Ωστόσο, μέρα με την ημέρα συνήθιζα ολοένα και περισσότερο τη ζωή χωρίς social media. Ένιωθα απών από τις ειδήσεις και τους φίλους μου, αλλά ένιωθα περισσότερο “παρών” στον πραγματικό κόσμο. Αυτό το πείραμα άλλαξε την καθημερινή μου ρουτίνα και την σχέση μου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς τώρα ξέρω πώς να τα χρησιμοποιώ καλύτερα.

“Έμεινα έκπληκτος με το πόσο συχνά όλοι γύρω μου χρησιμοποιούσαν τα social media σε κάθε ευκαιρία”.

Τι έκανα όλο αυτό το διάστημα;

Ήμουν περισσότερο παρών στη ζωή, τη δουλειά, τη οικογένεια και τους φίλους μου. Γέμισα τον χρόνο που αφιέρωνα στα social media με δραστηριότητες που πραγματικά με γέμιζαν.

Διάβασα 4 βιβλία ενώ ένιωσα πιο παραγωγικός στην δουλειά μου.

Ωστόσο ήμουνα ακόμα εξαρτημένος από το τηλέφωνό μου και η χρήση του ήταν μεγαλύτερη από όσο φανταζόμουνα, γιατί αντικαθιστούσα τα social media με άλλα μέσα, όπως για παράδειγμα podcasts και email.

Από την άλλη όμως ήμουν λιγότερο κολλημένος σε αυτό. Ένιωθα περισσότερο ήρεμος και λιγότερο αγχωμένος καθώς η μέρα μου ούτε άρχιζε ούτε τελείωνε χρησιμοποιώντας τα social media.

Και ενώ υποτίθεται πως τα social media μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερη μοναξιά, η απόφασή μου να εγκαταλείψω το Twitter είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ένιωθα πολύ μόνος γιατί δεν αλληλοεπιδρούσα καθημερινά με τους άλλους.

Έμεινα έκπληκτος με το πόσο συχνά όλοι γύρω μου χρησιμοποιούσαν τα social media σε κάθε ευκαιρία: στο τρένο, στο δρόμο, όταν βρίσκονταν έξω για φαγητό με φίλους, σε γάμους, σε αθλητικούς αγώνες. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μία παρόμοια περιστάση δες πόσοι χρησιμοποιούν με κάποιο τέτοιο τρόπο τα social media.

Απορίες

Αυτός ο μήνας αποχής μού έδωσε την δυνατότητα να σκεφτώ. Αυτό το πείραμα, μου δημιούργησε μία σειρά ερωτήσεων τις οποίες ακόμα δεν έχω καταφέρει να απαντήσω.

Ευθύνονται τα social media για όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που παρέθεσα παραπάνω; Ή μήπως φταίει μία γενική εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές;

Σε τι τα διαφέρουν τα social media από τα podcasts, το Netflix ή το Candy Crush;

Ποιες πλατφόρμες αξίζουν τελικά την προσοχή μας;

Εφόσον έχω αποτοξινωθεί, γιατί εξαρτώμαι περισσότερο από το κινητό μου;

Μήπως απαρνούμαι το δικαίωμά μου στην ενημέρωση, απέχοντας από τις ειδήσεις που παρουσιάζονται στα social media;

Θριαμβευτική επιστροφή

Μετά από ένα μήνα αποχής, ανυπομονούσα να δω πόσες ειδοποιήσεις θα είχα και το πόσο πολύ παρατήρησε το διαδίκτυο την απουσία μου. Όταν συνδέθηκα ξανά σε κάθε πλατφόρμα, ένιωσα μία έκρηξη αδρεναλίνης. Όμως, όπως συμβαίνει και με το junk food, η προσμονή ήταν πολύ μεγάλη αλλά το συναίσθημα αυτό έσβησε γρήγορα.

Γιατί παρ’ όλη την απουσία μου από τα social media, οι άνθρωποι συνέχιζαν να ασχολούνται με αυτά, όπως έκαναν και πριν.

Από τον Αύγουστο, η μόνη εφαρμογή που εγκατέστησα ξανά στο κινητό μου ήταν το Twitter χωρίς όμως να έχω ανακτήσει την παλιά του χρήση ενώ μείωσα δραματικά την χρήση όλων των υπολοίπων.

Όταν συνδέθηκα ξανά σε κάθε πλατφόρμα, ένιωσα μία έκρηξη αδρεναλίνης. Όμως, όπως συμβαίνει και με το junk food, η προσμονή ήταν πολύ μεγάλη, αλλά το συναίσθημα αυτό έσβησε γρήγορα. 

Αυτό το πείραμα άλλαξε την καθημερινή μου ρουτίνα και τη σχέση μου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς τώρα ξέρω πώς να τα χρησιμοποιώ καλύτερα. Σε προκαλώ να το δοκιμάσεις κι εσύ: κλείσε όλα τα social media για 30 ημέρες και παρατήρησε πόσο διαφορετικά σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και περνάς τον χρόνο σου. Θα εντυπωσιαστείς από το αποτέλεσμα. 

Διάβασε ακόμα:

Ξέρεις Πόσο Χρόνο Πρέπει Να Αφιερώνεις Στα Social Media Για Να Είσαι Χαρούμενος;

Πώς Να Κάνεις Διάλειμμα Από Την Τεχνολογία

 

Author(s)

  • Ο Alex Hardy είναι ειδικός σε θέματα τεχνολογίας.