«Ω!  Τελειομανία. Μην κάνετε αυτό, μην κάνετε εκείνο, κάτι τέτοιο θα καταστρέψει την ψυχική σας ηρεμία», «Το έκανες καλύτερα και από το τέλειο».  

Συχνά συναντάμε τέτοιες δηλώσεις ή εκφράσεις ενώ ταλαιπωρούμαστε από τη δουλειά ή ένα δύσκολο έργο. Πάντα είχαμε επίγνωση της σκοτεινής πλευράς της τελειομανίας (ή μήπως όχι;). Πως δηλαδή επηρεάζει τη δουλειά μας, πώς μας κρατά απασχολημένους σε μια συγκεκριμένη εργασία -πρότζεκτ,  πόσο μάλλον να σκεφτόμαστε και να προχωρούμε σε άλλες και πώς εξαφανίζει τελικά την απόλαυση της εργασίας λόγω του συνεχούς αγώνα για να την κάνουμε καλύτερη και να γίνουμε και εμείς καλύτεροι.

Τι θα συμβεί αν σας πω ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε την τελειομανία προς όφελός σας; Κι αν βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε την τελειομανία δύναμή μας και όχι απλά κόπο; Συνεχίστε μαζί μου για να μάθετε περισσότερα!

Όταν χρησιμοποιείτε αυτες τις τάσεις ή ικανότητες τελειομανίας σας για να αντιμετωπίσετε τις ατέλειες σας σχολαστικά – αυτό ονομάζεται προσαρμοστική τελειομανία – οι πιθανότητές σας να πετύχετε σε οτιδήποτε κλιμακώνονται. Αυτή η υγιής τελειομανία σάς δίνει τη δυνατότητα να μάθετε δεξιότητες και να εξειδικευτείτε για να κάνετε τον εαυτό σας καλύτερο κάθε μέρα.  Αντί να παραμείνετε σε ένα έργο, η προσαρμοστική τελειομανία σας ωθεί να κάνετε το καλύτερο δυνατό, ώστε να μπορείτε να στραφείτε στο επόμενο καλύτερο πρότζεκτ που έχετε επιλέξει.

 Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η προσαρμοστική τελειομανία είναι αυτή που οδηγεί σε έντονες και εστιασμένες προσπάθειες που αυτές με την σειρά τους οδηγούν σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.  Όταν αρνείσαι να συμβιβαστείς με το μέσο αποτέλεσμα και συνεχίζεις να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερο κάθε φορά, προχωρώντας κοντά στην τελειότητα, μπαίνεις αυτόματα στην αρένα της αριστείας.  Το μεγάλο συν είναι ότι εδώ δεν έχεις εμμονή να βρεις την απόλυτη τελειότητα.  Κάνεις το καλύτερο δυνατό και προσπαθείς να ξεπερνάς τον εαυτό σου κάθε φορά που είναι η ουσία του μεγαλείου.  Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε βουτώντας στην προσαρμοστική τελειομανία για το έργο του πάθους σας;

Author(s)

  • Ο Σταύρος Μπαρούτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Marketing, ενώ είναι κάτοχος MBA και PhD στο Management και Ηγεσία. Μέλος (Faculty of CMI) στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις ως πωλητής, εκπαιδευτής και προϊστάμενος πωλήσεων και σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία: «Η Αντίληψη της Βελτίωσης», «Αλλαγή», «Τα Μυστικά για Αποτελεσματικό Μάνατζμεντ». Τον ελεύθερο χρόνο του, εκτός από το να βρίσκεται με την οικογένειά του, διδάσκει «Ηγεσία και Μάνατζμεντ» σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και παραρτήματα αυτών, ενώ παραδίδει σεμινάρια βοηθώντας ανθρώπους όλων των ηλικιών να κάνουν πράξη τα θέλω τους.