Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι την αλλαγή.
-Γιατί πρέπει να μάθεις να επικοινωνείς σωστά.


Έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα και έχουν εκδοθεί αναρίθμητα βιβλία για τους τρόπους και τις ικανότητες που απαιτούνται για την επίτευξη της επιτυχίας. Υπάρχει ωστόσο, ένα ερωτηματικό που ταλανίζει τους περισσότερους, τι είναι τελικά επιτυχία; Μπορώ να την καταφέρω;

Η επιτυχία είναι κάτι που πρέπει να ορίσετε μόνοι σας και κανείς δεν μπορεί να το κάνει για εσάς. Η επιτυχία θα μπορούσε να σημαίνει την αίσθηση της προσφοράς και της διαφοροποίησης από τους άλλους. Θα μπορούσε να σημαίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και εξέλιξης της σταδιοδρομίας. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις τα πράγματα που αγαπάς.

Τα βασικά βήματα για να κατανοήσουμε την έννοια της επιτυχίας (σε επαγγελματικό επίπεδο) είναι σχετικά απλά αλλά όχι και τόσο εύκολα.

Βήμα πρώτο, προσδιορίζω την επιτυχία

Η επιτυχία δεν έχει το ίδιο «πρόσωπο» για όλους μας και κανείς μας δεν θα καταφέρει να περιγράψει την επιτυχία με τον ίδιο τρόπο με κάποιον άλλο. Αυτή είναι η γοητεία αλλά και η πρώτη, βασική της δυσκολία. Τι σημαίνει προσδιορίζω την επιτυχία; Φανταστείτε την πυραμίδα ιεράρχησης των αναγκών του Maslow. Μια αντίστοιχη πυραμίδα καλούμαστε να φτιάξουμε και εμείς, θέτοντας τα στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία μας ανάλογα με την αναγκαιότητα και την επιθυμία μας. Για τον έναν επαγγελματία, η βάση μπορεί να είναι τα χρήματα, να έπονται οι επαγγελματικές γνωριμίες (δίκτυο συνεργατών), να ακολουθεί η ανέλιξη σε ανώτερα επίπεδα και τέλος (στην κορυφή της πυραμίδας), η αναγνωσιμότητα. Για κάποιον άλλο, η βάση μπορεί να είναι η ανέλιξη, να ακολουθεί η εξισορρόπηση επαγγελματικής με την προσωπική ζωή, να ακολουθούν τα χρήματα και τέλος το επαγγελματικό δίκτυο. Καταλαβαίνουμε πως οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και μοναδικοί, όσο και ο άνθρωπος που τους ορίζει. Επίσης, η πυραμίδα για τον καθένα μας αντικατοπτρίζει μια δεδομένη χρονική στιγμή και είναι δυναμική, δηλαδή μπορεί να αλλάζει κατά καιρούς, ακολουθώντας τις εκάστοτε ανάγκες και συνθήκες μας.

Βήμα δεύτερο, δεν φοβάμαι την αλλαγή

Όσο και αν έχουμε διαβάσει quotes για την αλλαγή, όσο και αν λέμε ότι την θέλουμε στη ζωή μας, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την όποια αλλαγή (μικρή ή μεγάλη), ειδικά στην εργασία μας, πανικοβαλλόμαστε. Δυστυχώς, έχουμε ταυτίσει την αλλαγή με την αποτυχία ή την αλλαγή με την αναταραχή και κάθε διαφοροποίηση από αυτά που ξέρουμε ή έχουμε συνηθίσει, μας αποσυντονίζει. Το επόμενο, λοιπόν, βήμα για την επιτυχία είναι η αποδοχή ενός δεδομένου. Η αλλαγή πάντα θα είναι εκεί, πάντα θα συμβαίνει και πάντα θα πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη (ή τους μηχανισμούς) να την αντιμετωπίσουμε και κυρίως να βρούμε τη θετική της πλευρά. Έτσι, καταφέρνουμε να ισχυροποιηθούμε ως προσωπικότητες και στελέχη, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε με την ίδια ευκολία και ευχέρεια τόσο τις ομαλές «διαδρομές» όσο και τις bumpy και εν τέλει να χτίζουμε βήμα βήμα την αυτοπεποίθηση μας. 

Βήμα τρίτο, κάνω διαλλείματα

Ακόμα και αν κάνω την δουλειά των ονείρων μου, ακόμα και αν καταφέρνω να έχω το μέγιστο εισόδημα που ήθελα, ακόμα και αν οι απαιτήσεις της εργασίας μου είναι συνεχείς, φροντίζω πάντα να κάνω ένα διάλλειμα και να παίρνω τις αποστάσεις μου από την επαγγελματική μου δραστηριότητα. Η μονόπλευρη ζωή, όσο και αν αυτή η πλευρά είναι ενδιαφέρουσα, χάνει την αίγλη της και συνάμα μας αφαιρεί τα πολύτιμα ερεθίσματα από τις άλλες πτυχές και δραστηριότητες της. Αν έχω μια δουλειά πενθήμερη και 8ωρη, φροντίζω να βρίσκω μια μέρα στην εβδομάδα να βγω έξω με φίλους ή την οικογένεια, να κάνω μια ασχολία που με χαλαρώνει και με γεμίζει ή απλά να μην κάνω τίποτα και απλά να αποφορτιστώ. Η ισορροπία είναι βασική αρχή της επιτυχίας και δίχως αυτήν, η πλάστιγγα γέρνει. 

Βήμα τέταρτο, δεν σταματώ να μαθαίνω

Ο Μισέλ Λεγκράντ έλεγε «όσο περισσότερο ζω, τόσο περισσότερο μαθαίνω. Όσο περισσότερο μαθαίνω, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι, πόσα λίγα ξέρω» και έτσι, όριζε (μαζί με άλλους σοφούς) την αξία της δια βίου εκπαίδευσης και μάθησης. Η γνώση δεν σταματά, οι εξελίξεις σε επαγγελματικό επίπεδο και σχεδόν για όλα τα επαγγέλματα δεν σταματούν και εμείς οφείλουμε να είμαστε up to date. Η εκπαίδευση μας κάνει καλύτερους επαγγελματίες, καλύτερους και πιο αξιόπιστους συνεργάτες και αυξάνει τις πιθανότητες προαγωγής μας. Παράλληλα, η γνώση αυτή είναι μεταφερόμενη, δηλαδή μπορούμε να την επενδύσουμε εν ευθέτω χρόνο και θέση ενώ μπορούμε να την μεταδώσουμε και σε άλλους μέσω mentoring ή συμβουλευτικής. 

Βήμα πέμπτο, μαθαίνω να επικοινωνώ

Υπάρχει ένα ρητό που λέει «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επικοινωνία είναι ότι δεν ακούμε για να κατανοήσουμε. Ακούμε μόνο για να απαντήσουμε». Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σύγχρονη κοινωνία μας είναι το ότι, στα πλαίσια της επικοινωνίας και του διαλόγου, δεν ακούμε τον συνομιλητή μας αλλά απλά περιμένουμε να τελειώσει για να πούμε την δική μας εκδοχή και άποψη. Αυτό δεν είναι επικοινωνία αλλά παράλληλοι μονόλογοι που συνήθως οδηγούν στο πουθενά ή σε αδιέξοδα. Η ενεργητική ακρόαση είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της σωστής και αποδοτικής επικοινωνίας. Το 1991, η Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την επίτευξη των απαραίτητων δεξιοτήτων (SCANS) προσδιόρισε πέντε ικανότητες και τρεις βασικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για όσους εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Η ενεργή ακρόαση είναι μία από αυτές τις θεμελιώδεις δεξιότητες. Είναι επίσης ένα soft skill, που αποτελεί ένα ίχνος ή μια απόδειξη της προσωπικής ποιότητας που ένα άτομο έχει είτε αποκτά μέσω εκπαιδευτικών, εργασιακών εμπειριών ή από την ίδια τη ζωή. Οι δεξιότητες ακρόασης επιτρέπουν στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν πληροφορίες, να κατανοούν τι λένε οι άλλοι. Για να το θέσουμε με απλούστερους όρους, επιτρέπουν να καταλάβουμε για τι μιλάει κάποιος. Διατηρήστε την επαφή με τα μάτια, μην διακόπτετε τον ομιλητή και κρατήστε τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας μέχρι να τελειώσει ο ομιλητής και να μπορέσετε να αφομοιώσετε τα λόγια του. Σταθείτε ήρεμοι και είστε προσεκτικοί σε μη λεκτικές συζητήσεις. Η προσοχή σε ό, τι ο ομιλητής δεν λέει είναι τόσο σημαντική όσο είναι η προσοχή στις λέξεις του. Αναζητήστε μη λεκτικές συμπεριφορές, όπως εκφράσεις του προσώπου και τη στάση του σώματος, για να αποκτήσετε το πλήρες περιεχόμενο των πληροφοριών που μεταδίδει ο ομιλητής.

Η επιτυχία μπορεί να μοιάζει ως μια άπιαστη και ακαθόριστη έννοια, ωστόσο η επίτευξη της δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο νομίζαμε. Είναι μια διαρκής πρόκληση αυτογνωσίας και αυτό-ανάπτυξης που μας ανταμείβει με όσα εμείς ορίσαμε ως επιθυμητά. Και ως τέτοια, μας θυμίζει διαρκώς πως κάθε μέρα είναι μια επιτυχία μας. 

Αρχική δημοσίευση από την Μαρία Ζαρωτιάδου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

10 τρόποι για να διαχειριστείς μία στρεσογόνα αλλαγή 

Ποια ευκαιρία σου δίνει η αποτυχία 

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.