Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είσαι πιο συμπαθητικός αν χρησιμοποιείς emoji.
-Τι φανερώνουν τα emoji για εσένα.


Το ξέρεις ότι όταν προσθέτεις μία χαμογελαστή φατσούλα στο τέλος του μηνύματος σου στο chat, λες περισσότερα από όσα συνειδητοποιείς; Τα emoticons και τα emoji είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους ηλεκτρονικούς διαλόγους. Άλλοτε βοηθούν τον παραλήπτη να καταλάβει ένα πιθανόν ασαφές μήνυμα, άλλοτε τονίζουν τη σαρκαστική ή χιουμοριστική μας διάθεση και άλλοτε ενισχύουν το συναίσθημα που θέλουμε να μεταδώσουμε με πολύ απλό τρόπο. Παρόλα αυτά δεν τα χρησιμοποιούν ούτε τα ερμηνεύουν όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα emoji διαφορετικά, ανάλογα με την προσωπικότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους συμπαθητικούς και ευχάριστους, χρησιμοποιούν πιο συχνά emoticons και emoji στα social media. Από την άλλη όσοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη γνώμη των άλλων, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν λυπημένες ή θυμωμένες φατσούλες, χωρίς να διστάζουν να εκφράσουν έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά τους.

Η συσχέτιση με την αληθινή ζωή

Φαίνεται επομένως ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα emoji διαφορετικά, ανάλογα με την προσωπικότητά τους. Κάτι ανάλογο εξάλλου συμβαίνει και στην αληθινή ζωή. Άνθρωποι πιο ευχάριστοι χρησιμοποιούν κοινωνικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις για να μεταδώσουν τα συναισθήματά τους στους άλλους, όπως χαμόγελα και αγκαλιές. Εκφράζοντας δηλαδή με λέξεις ή κινήσεις τη χαρά τους ή τη συμπαράστασή τους. Σε κάποιο βαθμό, αυτό αντικατοπτρίζεται και στη διαδικτυακή τους συμπεριφορά μέσω της χρήσης emoji που συνδέονται με το συναίσθημα της χαράς.

Να θυμάσαι!

Σύμφωνα με τους ερευνητές σίγουρα δεν αρκεί να μελετήσεις ποια emoji χρησιμοποιεί ο διαδικτυακός σου συνομιλητής προκειμένου να βγάλεις ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του. Αυτό, ίσως, που είναι καλύτερα να αναρωτηθείς λοιπόν διαβάζοντας αυτό το άρθρο είναι ποια είναι η δική σου σχέση με τα emoji και τι μπορεί να αποκαλύπτουν αυτά για σένα.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Ενισχύσεις Μια Θετική Πρώτη Εντύπωση

Τα Μυστικά Των Δημοφιλών Μπορούν Να Γίνουν Και Δικά Σου

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.