Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να κανονίσεις την άδειά σου από νωρίς.
-Τι είναι το Snyder’s Hope Theory.


Οι γιορτές πλησιάσουν και ξέρεις τι σημαίνει αυτό: το ημερολόγιό σου γεμίζει προθεσμίες. Αλλά, δεν είναι τα Χριστούγεννα η πιο ευτυχισμένη εποχή του χρόνου; Μπορεί να γίνει και υπάρχουν τρόποι να εξισορροπήσεις αποτελεσματικά την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή και να διατηρήσεις το κίνητρο και την έμπνευσή σου. 

Πες ναι σε όσα σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο

Αυτήν την εποχή του χρόνου, η “χαρά” έχει σενάριο – υπερβολική διακόσμηση, ασταμάτητη χριστουγεννιάτικη μουσική και δώρα που ούτε χρειάζεσαι, ούτε θέλεις να αγοράσεις. Και νιώθουμε την πίεση να ανταποκριθούμε στο πνεύμα των εορτών. Για να καταφέρεις να είσαι όντως χαρούμενος, μάθε να λες όχι. “Δε χρειάζεται να πας σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Δε χρειάζεται να αποκτήσεις οικονομικό στρες. Δε χρειάζεται να υποκύψεις στην πίεση,” αναφέρει η Jennifer Moss, συγγραφέας του Unlocking Happiness at Work και συν-ιδρύτρια και CCO του Plasticity Labs, που βοηθά τους οργανισμούς να αυξήσουν την εργασιακή ικανοποίηση. “Νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι και ικανοποιημένοι, όταν είμαστε με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους,” αναφέρει η Camille Preston, Ph.D., CEO του AIM Leadership, μιας εταιρείας management development και coaching. “Εστίασε στο συναίσθημα αυτές τις στιγμές.” 

Κανόνισε τις διακοπές σου από νωρίς

Το να είσαι ο μάρτυρας του γραφείου είναι ο σύντομος δρόμος προς τη δυστυχία και το burnout. Αντί για αυτό, να είσαι ξεκάθαρος εκ των προτέρων με το αφεντικό σου και την ομάδα σου για την άδεια που θα πάρεις. “Γράψε οδηγίες για τα καθήκοντά σου και προετοίμασε την αυτόματη απάντηση στο email σου για όταν θα λείπεις”, υποστηρίζει η Moss, που είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Global Happiness Council την Ηνωμένων Εθνών. “Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κοιτάξεις σε καμία περίπτωση τα emails σου όσο είσαι σε διακοπές.” Η επιστήμη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ελέγχουν τα emails τους σε καθημερινή βάση έχουν περισσότερο στρες. Και αυτούς που τα τσεκάρουν στην άδειά τους, τα επίπεδα στρες είναι ακόμη υψηλότερα. Αν δεν μπορείς να απενεργοποιήσεις εύκολα τον εργασιακό σου εγκέφαλο, μια καλή αρχή είναι να αφαιρέσεις τα emails από το κινητό σου. 

Διαχώρισε όσα πρέπει να κάνεις από όσα καλό είναι να κάνεις 

Ήρθε η ώρα να κοιτάξεις κατάματα τις λίστες σου, αξιολόγησε τι πρέπει πραγματικά να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και διάγραψε όσα δεν χρειάζεται. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι οτιδήποτε που προχωρά μια κατάσταση ή σου φέρνει χαρά. Η Natalia Mehlman Petrzela, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας στο New School και συν-ιδρύτρια του wellness-education program Healthclass 2.0, προσφέρει έναν λυτρωτικό τρ΄πο για να ολοκληρώσεις το φετινό χρόνο και να προχωρήσεις στον επόμενο. 

Αντιμετώπισε οτιδήποτε έχει ήδη αργήσει – projects, χρέη και σκληρές συζητήσεις,” αναφέρει. “Είναι ήδη στρεσογόνο να καθυστερείς, αλλά το να κουβαλάς αυτά τα βάρη τον επόμενο χρόνο μόνο προσθέτει στρες. Ολοκλήρωσε ό,τι μπορείς από τη λίστα σου και θέσε νέες, πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για ό,τι δεν μπορείς να ολοκληρώσεις.”  

Αυτοματοποίησε και ανάθεσε

Η Preston έχει μια διαδικασία 4 βημάτων για να δημιουργεί περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα: Βάλε σε σειρά τα πάντα στο μυαλό σου, περιόρισε ό,τι μπορείς, αυτοματοποίησε – φτιάξε μια φορά, χρησιμοποίησε περισσότερες και ανάθεσε σε όποιον μπορείς. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις χρόνο να δημιουργήσεις και να γιορτάσεις. Η Preston αξιοποίησε αυτή τη διαδικασία με την εκτενή λίστα των χριστουγεννιάτικων δώρων της.

Να είσαι προσεκτικός με το χρόνο σου 

Αν νιώθεις υπερφορτωμένος από τις υποχρεώσεις, ήρθε η ώρα να στηρίζεσαι περισσότερο στο ημερολόγιό σου, όχι λιγότερο. “Κάθε Κυριακή βράδυ, κοιτάω την εβδομάδα μπροστά μου και να αποφασίσω πόσο χρόνο θα αφιερώσω κατά τη διάρκεια της διάρκειας,” αναφέρει η Petrzela, η οποία μπλοκάρει χρόνο για project που σχετίζονται με τη δουλειά, αυτοφροντίδα και τα υπόλοιπα μεταξύ τους. “Θεωρώ ότι είναι κρίσιμο για την ψυχική μου υγεία να κάνω 5-6 προπονήσεις την εβδομάδα, αλλά αυτήν την περίοδο, αυτή η κατάσταση μου δημιουργεί περισσότερο στρες,” υποστηρίζει. “Επομένως, μπλοκάρω 3 μέρες για προπονήσεις και τις άλλες μέρες προγραμματίζω ένα 20λεπτο τρέξιμο.” Στη δουλειά, προσέχει ακόμη περισσότερο τις λεπτομέρειες. “Νιώθω ότι μπορώ να γίνω ένας καλύτερος συνάδελφος στους άλλους, αν μπορώ να είμαι σαφής σχετικά με το τι μπορώ να κάνω και να το τηρήσω,” υποστηρίζει. Οι κοινωνικές δραστηριότητες επίσης περιορίζονται. “Προσπαθώ να είμαι λογική σχετικά με το τι μπορώ να κάνω και να το απολαύσω,” εξηγεί. 

Υπάρχει λόγος που το μπλοκάρισμα χρόνου λειτουργεί τόσο καλά, υπογραμμίζει ο ειδικός αποδοτικότητας Kevin Kuse, συγγραφέας του 15 Secrets Successful People Know About Time Management. “Αφού υπάρχουν μόνο 24 ώρες μέσα στην ημέρα, το μπλοκάρισμα χρόνου σε υποχρεώνει να είσαι ρεαλιστής και να λες όχι σε πράγματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα,” εξηγεί. “Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, αλλά συνήθως μπορούμε να κάνουμε όσα ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας. Αυτό περιορίζει το στρες, καθώς δεν έχουμε την αίσθηση ότι αποτυγχάνουμε, ούτε ότι πνιγόμαστε στις υποχρεώσεις μας.” 

Θέσε καθημερινούς επαγγελματικούς στόχους

“Βάλε σε προτεραιότητα projects και θέσε 3 στόχους κάθε μέρα,” αναφέρει η Moss. “Μη φορτώνεις τη λίστα σου, με αποτέλεσμα να μοιάζει ατέλειωτη, με αργά και σταθερά βήματα ολοκλήρωσε το σχέδιό σου.” Η Moss εξηγεί την επιστήμη πίσω από αυτήν την προσέγγιση, γνωστή ως Snyder’s Hope Theory: “Όταν νιώθουμε ότι επιτυγχάνουμε καθημερινούς στόχους στη δουλειά, αυξάνουμε τις γνωστικές μας δεξιότητες χτίζοντας μια αίσθηση ασφάλειας. Ο εγκέφαλος μας ανταποκρίνεται και προβλέπει ότι θα πετύχουμε όλο και περισσότερα και με μεγαλύτερη συνέπεια.” Το κέρδος: Αυτά τα βήματα αυξάνουν την αφοσίωση και ενισχύουν τη χαρά και την απόδοση στην εργασία.  

Κάνε ομαδική προσπάθεια 

“Είναι εύκολο να απελπίζεσαι όσο τα projects συσσωρεύονται προς το τέλος της χρονιάς,” υποστηρίζει η Moss. Αντί να προσπαθείς να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου μόνος, προτείνει να συνεργαστείς με τους συναδέλφους σου για να τις κάνετε μαζί. “Αύξησε τη συμμετοχή της ομάδας για να ολοκληρώσεις τα projects,” αναφέρει. “Δες ποιος χρειάζεται βοήθεια και δημιούργησε ένα δίκτυο εθελοντών που μπορου΄ν να επέμβουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον.” Κάθε επίτευγμα θα τροφοδοτήσει το επόμενο και θα τους κάνει όλους να νιώθουν ευγνώμονες. 

Βρες το στήριγμά σου

Τι σε κρατά σταθερό και ψύχραιμο; Η μουσική; Το διάβασμα: Ο χορός; Για την Preston, είναι η σωματική άσκηση και για το λόγο δε διαπραγματεύεται τις προπονήσεις της. “Εν μέσω της αναταραχής αυτής της περιόδου του χρόνου, οι άνθρωποι αφήνουν πράγματα που τους δίνουν ενέργεια και αντοχή,” αναφέρει. Μεγάλο λάθος. Αντ’ αυτού, υποστηρίζει, στηριχτείτε σε αυτά όσο περισσότερο γίνεται. “Συνειδητοποιείστε ποια είναι αυτά τα πράγματα για σένα και επανασυνδεθείτε με αυτά,” συστήνει.

Σκέψου το ενδεχόμενο να δουλεύεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Το γραφείο, αν πηγαίνεις ακόμα, θα είναι άδειο. Άρα, περισσότερος χρόνος για σένα να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου χωρίς περισπασμούς και να προετοιμαστείς για το 2022.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Το μυστικό της υπερ-αποδοτικότητας είναι οι 3-4 ώρες την ημέρα

Μην ξεχνάτε τη μάσκα οξυγόνου σας

Author(s)

  • Melanie Mannarino

    Συγγραφέας

    H Melanie Mannarino είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και υπεύθυνη στρατηγικής επικοινωνίας στο digital.