Η κόπωση από τα ψηφιακά meetings είναι ένα φαινόμενο που σχεδόν κανείς δεν είχε ακούσει πριν την πανδημία. Πλέον είμαστε σχεδόν όλοι εξοικειωμένοι μαζί του. Για πολλούς από εμάς, τα απανωτά ψηφιακά meetings αποτελούν καθημερινή εμπειρία τους τελευταίους 16 μήνες. Από τη μια πλευρά, οι βιντεοκλήσεις και ειδικά το Zoom, αποτέλεσαν σανίδα σωτηρίας, επιτρέποντάς μας να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως και να διατηρούμε επαφή με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας. Από την άλλη όμως, καθώς το Zoom έχει γίνει το νέο μας γραφείο, η ψηφιακή κόπωση έχει γίνει η πιο πρόσφατη εκδοχή επαγγελματικής εξουθένωσης εξαιτίας της τεχνολογίας. 

Αλλά πώς θα μπορούσαμε να κρατήσουμε μόνο την καλή πλευρά των βιντεοκλήσεων και να απαλλαγούμε από τα μειονεκτήματά τους; Πώς θα μπορούσαμε, αντί να νιώθουμε εξαντλημένοι από τα ατελείωτα meetings στο Zoom, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να νιώθουμε λιγότερο αγχωμένοι, περισσότερο συνδεδεμένοι και με περισσότερη έμπνευση, κίνητρο και σκοπό; Αυτός είναι ο στόχος του νέου project της Thrive σε συνεργασία με το Zoom. Πρόκειται για το Thrive Reset app για το Zoom, που είναι διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες του Zoom εδώ και λίγο διάστημα. 

Το Reset είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ενότητες του Thrive app. Βασίζεται στη νευροεπιστήμη που δείχνει ότι μπορούμε να απαλαγούμε από το στρες μέσα σε 60 με 90 δευτερόλεπτα. Και τώρα μεταφέρεται και στο Zoom ως το πρώτο in-meeting app που βοηθά τους χρήστες να αποφορτίζονται και να προλαμβάνουν την ψηφιακή κόπωση σε πραγματικό χρόνο, στο πλαίσιο των ατελείωτων Zoom meetings τους. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα 60 δευτερόλεπτα στην αρχή του meeting για να ξεκινήσετε ανανεωμένοι, κατά την διάρκειά του για να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας ή στο τέλος για να επανέλθετε πριν προχωρήσετε στο επόμενο meeting.

Στα πρώτα 30 λεπτά ενός meeting ξεκινά η ψηφιακή κόπωση

Έρευνα από το Human Factors Lab της Microsoft δείχνει πόσο αποτελεσματικά είναι ακόμα και τα μικρά διαλείμματα για την καταπολέμηση της ψηφιακής κόπωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ψηφιακή κόπωση ξεκινά στα πρώτα 30 λεπτά ενός meeting και πως όταν οι συμμετέχοντες έκαναν ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ των meetings, το αγχος τους μειωνόταν. 

Η έρευνα, επίσης, αποκάλυψε ότι τα διαδοχικά meetings χωρίς διάλειμμα μειώνουν την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και να είμαστε αφοσιωμένοι, ενώ όταν οι συμμετέχοντες έκαναν διαλείμματα για να ξεκουραστούν, η συγκέντρωσή τους διατηρήθηκε. Η έρευνα κατέληξε πως: “το αντίδοτο στην κόπωση των meetings είναι απλό: τα σύντομα διαλείμματα.” 

Πώς λειτουργεί το Thrive Reset app για το Zoom

Με το Thrive Reset app για το Zoom, μπορούμε να κάνουμε διαλείμματα όχι μόνο ανάμεσα στα meetings, αλλά και κατά τη διάρκειά τους. Όταν ανοίξετε  το Thrive Reset app από το Apps Menu του Zoom, θα δείτε μια σειρά από Resets — με θέματα όπως η ευγνωμοσύνη, το stretching, η αναπλαισίωση μιας στρεσογόνας στιγμής ή το πνευματικό διάλειμμα. 

Κάθε Reset 60 δευτερολέπτων περιλαμβάνει μια καθοδηγούμενη άσκηση αναπνοής που σας βοηθά να εισπνέυσετε, να εκπνεύσετε και να επαναφέρετε τον εαυτό σας. Όπως δείχνει η επιστήμη, η αναπνοή έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τη σωματική, όσο και την ψυχική μας ευεξία. Εστιάζοντας επομένως στην εισπνοή και την εκπνοή, ακόμα και για 60 δευτερόλεπτα, ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 6 Resets – που μπορείτε να δοκιμάσετε εδώ

Η τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε εκπληκτικά πράγματα. Αυτή μας επέτρεψε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χάρη σε αυτήν οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν εμβόλια που θα βάλουν ένα τέλος σε αυτήν. Ωστόσο, μία όχι και τόσο υγιής σχέση μαζί της μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες και όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ένας από τους καλύτερους τρόπους να δημιουργήσουμε λύσεις για τα προβλήματα της τεχνολογίας είναι κάνοντάς την πιο ανθρώπινη. 

Τα ψηφιακά meetings θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμα. Με το Thrive Reset app για το Zoom όμως, μπορούμε να διατηρήσουμε τα οφέλη – τη σύνδεση, την ευελιξία και την άνεση – και να περιορίσουμε την κόπωση και την εξουθένωση. 

Πώς θα το εγκαταστήσετε το Thrive Reset app για το Zoom:

Για να εγκαταστήσετε το Thrive Reset app για το Zoom, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • βεβαιωθείτε πως έχετε την τελευταία έκδοση του Zoom
  • επισκεφθείτε το marketplace.zoom.us
  • πατήστε “View all Zoom Apps” 
  • επιλέξτε το Thrive Reset – μπορείτε να το πληκτρολογήσετε και από την αναζήτηση 
  • πατήστε “sign in to install” και συνδεθείτε στον λογαριασμό που έχετε στο Zoom για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση της εφαρμογής.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής

Νέα δουλειά: Πώς θα βάλεις την ευεξία σου σε προτεραιότητα

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.