Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι απαραίτητη η αλλαγή εταιρικής κουλτούρας.
-Πώς η απόδοση συνδέεται με την ευτυχία.


Περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας στη δουλειά, θέτοντάς την ως έναν από τους βασικότερους παράγοντες της συνολικής μας ευεξίας. Το να μην είσαι ευτυχισμένος στη δουλειά δεν επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία σου μόνο κατά τις ώρες εργασίας, αλλά μπορεί να επιδρά αρνητικά και σε άλλους τομείς της ζωής σου.

Και εδώ είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η Θετική Ψυχολογία είναι επιστήμη. Μετρά πολλά χρόνια έρευνας και δοκιμασμένες μεθόδους και παρεμβάσεις με σκοπό τη δημιουργία μιας γεμάτης, ικανοποιητικής, με νόημα, ζωής. Δεν μιλάμε για ψευδοεπιστήμες, pop psychology, συμβουλές αυτοβοήθειας από γκουρού της ευτυχίας και της επιτυχίας. Σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε ψυχαναγκαστικού τύπου χαμόγελα και οδηγίες, συχνά εμμονικές, για θετική διάθεση. Ξεχάστε τους “7 χρυσούς κανόνες”, τους “11 απαράβατους νόμους” και τα “21 Tips” για επιτυχία στον εργασιακό στίβο.

Ο στόχος είναι μια γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας και υιοθέτηση εργασιακής και εταιρικής κουλτούρας που αποδεδειγμένα πυροδοτεί την ενίσχυση της απόδοσης και την επιτυχία. Η έρευνα του συγκεκριμένου κλάδου της ψυχολογίας ξεκάθαρα δείχνει ότι οι οργανισμοί και οι ηγέτες που εφαρμόζουν τις αρχές της θετικής ψυχολογίας δεν έχουν μόνο πιο ευτυχισμένο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και πιο “ευτυχισμένο” περιθώριο κέρδους!

Συνήθως η έννοια της ευτυχίας παρακάμπτεται στον κόσμο των επιχειρήσεων. Όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, η σκέψη μας, κατά κύριο λόγο, πηγαίνει στην απόδοση, την παραγωγικότητα και τα κέρδη. Η ευτυχία όμως είναι ο παράγοντας που μπορεί να αλλάξει πίστα στο παιχνίδι. Η απόδοση και η επιτυχία έρχονται αβίαστα όταν εργαζόμαστε με πάθος και δέσμευση και μας εμπνέει το έργο που έχουμε αναλάβει, ο στόχος που θέλουμε να κατακτήσουμε. Εκεί βρίσκεται και η μαγεία των πρακτικών της θετικής ψυχολογίας – προσφέρουν έναν άλλον, καινούριο τρόπο για να φτάσουμε στην κορυφή, ενώ ταυτόχρονα βρίσκουμε ενδιαφέρον και ικανοποίηση στη διαδρομή. Η υιοθέτηση μια κουλτούρας Θετικής Ψυχολογίας από τον οργανισμό, την ηγεσία και το ανθρώπινο δυναμικό στο σύνολό του, μας ανυψώνει από την μετριότητα στην αριστεία μέσω του οράματος, της αυθεντικότητας, της αυτοπεποίθησης, της δημιουργικότητας και του νοήματος σε ό,τι αναλαμβάνουμε.

Πιο ευτυχισμένοι υπάλληλοι σημαίνει καλύτερη απόδοση. Έρευνες οικονομολόγων στο Πανεπιστήμιο του Warwick (2014) αποκαλύπτουν ότι η ευτυχία οδηγεί σε 12% αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ από την άλλη, δυστυχείς υπάλληλοι φαίνεται να αποδίδουν κατά 10% λιγότερο. Η ευτυχία τελικά αποδίδει!

Αρχική δημοσίευση από την Ιφιγένεια Παρασκευοπούλου στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

Κι Όμως Η Δέσμευση Των Εργαζομένων Σε Μια Επιχείρηση Μπορεί Να Γίνει Ευχάριστη Συνήθεια

Food For Thought: Wellbeing Στην Εργασία;

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.