Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πραγματικά ισχύει για τα παιδιά και την υποχρέωση της μάσκας.
-Πόσο εύκολο είναι τελικά να την φορέσουν.


Τα σχολεία άνοιξαν και στη φυσιολογική περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές έρχεται να προστεθεί ένας αστάθμητος παράγοντας: η πανδημία και το μέτρο που λέει ότι παιδιά και δάσκαλοι πρέπει να φοράνε μάσκα στο σχολείο.

Η αντίδραση που έχουν τα παιδιά στη μάσκα εξαρτάται από την ηλικία τους. Τα παιδιά δημοτικού σχολείου και μεγαλύτερων τάξεων πιθανότατα δεν έχουν καμία αντίδραση να τη δουν φορεμένη σε άλλους. Μερικά παιδιά μπορεί να θέλουν να φορέσουν μάσκα γιατί νιώθουν κάτι σαν ιατρό-σούπερ-ήρωες. Τα πιο μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας, μπορεί να χρειάζονται χρόνο να συνηθίσουν στη θέα της μάσκας. Αν φοράει η δασκάλα/παιδαγωγός, ίσως θέλουν να την αγγίξουν και να την περιεργαστούν (η δασκάλα θα φορέσει άλλη μάσκα. Και σίγουρα δεν αφήνουμε το παιδί να χρησιμοποιήσει φορεμένη μάσκα).

Οι έφηβοι δεν έχουν πρόβλημα με τη μάσκα, αν και προτιμούν να μην τη φορούν για να μην χαλάσει η εξωτερική τους εμφάνιση. Οι έφηβοι μπορεί να παραπονεθούν ότι με τη μάσκα δε βλέπουν όλο το πρόσωπο του συνομιλητή τους και έτσι χάνουν σημαντικά σημάδια της συναισθηματικής του έκφρασης. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μπορούμε να τους θυμίσουμε ότι θα καταλάβουν τα συναισθήματα του άλλου αν τον κοιτάνε στα μάτια.

Πόσο εύκολα προσαρμόζονται τα παιδιά

Και αν το παιδί μου δε θέλει να φορέσει μάσκα; Και αν ζοριστεί; Και αν αγχωθεί; Και αν στεναχωρηθεί; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες και εύλογες ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς εν μέσω πανδημίας. Ας θυμηθούμε τι είναι το σημαντικό σε αυτή την πρωτόγνωρη και δύσκολη εποχή που διανύουμε: να είμαστε εμείς και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι υγιείς και χαρούμενοι. Ένας θεμελιώδης τρόπος για να το πετύχουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανησυχία των γονιών ξεκινάει κυρίως από πρακτικούς λόγους, όπως ότι το παιδί δεν έχει ξαναφορέσει μάσκα, δεν είναι εξοικειωμένο με την ιδέα, ότι μπορεί να δυσκολευτεί στην αρχή, κοκ. Πίσω από όλα αυτά όμως, κρύβεται η αγωνία και το άγχος των γονιών για το πώς θα διαχειριστεί το παιδί τη μάσκα. Στην πραγματικότητα το παιδί έχει διαχειριστεί πολύ πιο δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις και άρχισε να χρησιμοποιεί αντικείμενα που προηγουμένως δε χρησιμοποιούσε. Π.χ.  σταμάτησε να θηλάζει/να πίνει με μπιμπερό και άρχισε να χρησιμοποιεί ποτήρι και κουτάλι ή έκοψε την πιπίλα, εβγαλε την πάνα και φόρεσε εσώρουχα, πηγαίνει στο σχολείο ακόμα και όταν λέει ότι δε θέλει, βαριέται ή δεν του αρέσει.

Τα παιδιά, ακόμα και μέσα στην τάξη, κινούνται, είναι δραστήρια και το να πρέπει να φοράνε μάσκα δείχνει αρκετά δύσκολο. Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται! Και αυτό επειδή τα παιδιά από τη φύση τους είναι ανθεκτικά και προσαρμόσιμα. Απλώς χρειάζονται λίγη ενθάρρυνση και εξάσκηση!

Σας θυμίζω εδώ το παράδειγμα μερικών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως, ηλικίας κάτω των 12 ετών, που χωρίς να γκρινιάζουν φοράνε υποχρεωτικά μάσκα εξαιτίας κάποιας χρόνιας ασθένειας. Η μάσκα είναι η ασπίδα προστασίας τους και ο #1 σύμμαχός τους για να μην προσβληθούν από ιούς που θα χειροτερέψουν την υγεία τους.

Τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν τη μάσκα γρήγορα και καταπιάνονται με τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους. Συχνά μάλιστα ξεχνάνε ότι τη φοράνε! Το ίδιο συμβαίνει με άλλα προσθετικά, όπως τα σιδεράκια, τα γυαλιά, ακόμα και το γύψο στο χέρι ή άλλο σημείο του σώματος. Τα παιδιά προσαρμόζονται, συνηθίζουν και συνεχίζουν τη ζωή τους!

Διάβασε ακόμα:

Η χρήση μάσκας στα σχολεία. Όσα πρέπει να ξέρεις

Πώς μπορεί να μάθει το παιδί να φορά τη μάσκα του σωστά

Author(s)

  • Δρ Λίζα Βάρβογλη

    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται με ενήλικες, παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα καλύπτοντας ευρύ φάσμα δυσκολιών. Συνεργάζεται με το νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Eίναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο με το βραβείο Public “Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Αυγού” και “Καταπληκτική Μαμά”. To τελευταίο της βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες κι έχει τίτλο “Συναισθηματικά Βαμπίρ” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya.