Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο νωρίτερα σε ωφελεί να ξυπνάς.
-Τι να αποφύγεις αν είσαι βραδινός τύπος.


Πρόσφατα, τα κοινωνικά μέσα έχουν κάνει μια παράξενη στροφή παρατηρώντας τις καθημερινές μας συνήθειες, έχοντας ανάγει το χρόνο αφύπνισης του καθενός από εμάς σε διαγωνισμό.

Μπορεί να έχεις ακούσει για το ‘’τιμητικό βραβείο’’ του 5 π.μ. Εμπνευσμένο από ένα βιβλίο που σε παροτρύνει να ξυπνάς νωρίς. Στηρίζεται στην ιδέα ότι είναι προτιμότερο για πολλούς διαφορετικούς λόγους να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε μέρα στις πέντε το πρωί.

Ο συγγραφέας με τις κορυφαίες πωλήσεις Robin Sharma είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “Μπες στη λέσχη του 5 π.μ.” που εξηγεί ότι οι πιο σημαντικές ώρες της ημέρας είναι μεταξύ 5 π.μ έως 8 π.μ γιατί τότε παρατηρούνται οι λιγότεροι περισπασμοί. 

Έχει δίκιο φυσικά που υποστηρίζει ότι παρατηρούνται οι λιγότερες διακοπές. Προσωπικά πιστεύω ότι το πρωί παρέχει πρόσφορο έδαφος, όχι μόνο για την παραγωγικότητα, αλλά και για την δημιουργικότητα.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το να ενταχθεί κανείς στη λέσχη του 5 π.μ. είναι μια κακή ιδέα.

Γιατί είναι κακή ιδέα;

Ίσως να εκπλήσσεσαι που το ακούς αυτό. Ιδιαίτερα επειδή προέρχεται από έναν άνθρωπο που ξυπνάει στις 6 το πρωί. Είναι αλήθεια ότι το πρωί είναι μαγικό και ότι το να σηκώνεσαι νωρίτερα είναι ο ευκολότερος τρόπος να ολοκληρώσεις τελικά περισσότερα μέσα στη μέρα. Δεν πιστεύω όμως ότι χρειάζεται να σηκωθείς από τις 5 π.μ. για να το πετύχεις αυτό. Ειλικρινά, είναι περιττό.

Φυσικά συγχαίρω τους ανθρώπους που γράφουν για το πώς κατάφεραν αντί για τις 8 το πρωί να σηκώνονται στις 5 το πρωί. Όμως είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι αυτοί να μην καταφέρουν να διατηρήσουν αυτή τη συνήθεια. Θα ζοριστούν αργά ή γρήγορα, και λόγω των συνεπειών, θα επιστρέψουν στον φυσιολογικό τους ρυθμό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Μην ξεχνάς ότι το 20% του πληθυσμού έχει ένα βιολογικό ρολόι που τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς αργά το βράδυ. Η προσπάθεια αυτών που ορίζονται ως “κουκουβάγιες” να ξυπνήσουν στις 5 π.μ. τους καταδικάζει σε αποτυχία.

Γιατί να μην πιεστείς να ξυπνήσεις στις 5 

Επίτρεψέ μου να σου πω το πραγματικό μυστικό για να εκμεταλλευτείς τον χρόνο σου το πρωί. Απλά πρέπει να σηκωθείς δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Όχι τρεις ώρες νωρίτερα.

Έχω διαβάσει πολλές επιτυχημένες ιστορίες αλλαγής συνηθειών. Αλλά έχω διαβάσει επίσης και παρά πολλές αποτυχημένες. Ο κοινός παράγοντας σε όλες αυτές τις αποτυχημένες προτάσεις είναι η προσπάθεια να κάνεις πάρα πολλά με την μία.

Το να ξυπνάς τρεις ώρες, δύο ώρες, μια ώρα, ακόμη και τριάντα λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο είναι πάρα πολύ. Το γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία.

Ξυπνώντας από τις 5 π.μ αυξάνεις τις πιθανότητες να νιώθεις κουρασμένος όλη την υπόλοιπη ημέρα. Η αλλαγή του χρόνου αφύπνισης σε τόσο δραστικό βαθμό απαιτεί εβδομάδες για σωστή προσαρμογή.

Πώς να το προσεγγίσεις πιο χαλαρά;

Δεν χρειάζεται να αποκλείσεις την προσέγγιση να ξυπνήσεις πιο νωρίς. Αρκεί να μην είναι υπερβολικά πολύ νωρίς. Βάλε το ξυπνητήρι σου να χτυπήσεις στις 7:30 π.μ. Δύο ημέρες αργότερα, βάλ’ το στις 7:25 π.μ. Και την επόμενη εβδομάδα βάλ’ το στις  στις 7:20 π.μ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από αυτές τις εύκολες μεταβάσεις θα μπορείς άνετα να ξυπνήσεις στις 6 π.μ. Μόλις παγιωθείς σε αυτό το ωράριο ύπνου σύντομα το ρολόι του σώματός σου δεν θα σου επιτρέπει να κοιμάσαι πέραν από τις 6 π.μ.

Τι χρειάζεται να καταλάβεις; 

Ότι απλά δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχεις κι εσύ στη λέσχη των 5. Ιδιαίτερα αν νιώθεις ότι λειτουργείς καλύτερα ξυπνώντας στις 6 ή στις 7.  

Ο χρόνος αφύπνισης δεν είναι κάποιο κατόρθωμα ή βραβείο τιμής. Δεν σημαίνει ότι είναι κάποιος πιο επιτυχημένος ή καλύτερα οργανωμένος επειδή ξυπνάει πιο νωρίς από κάποιον άλλο. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να κοιμάσαι και να ξυπνάς τόσο ώστε να λειτουργείς αποτελεσματικά και να μπορείς να πάρεις σωστές αποφάσεις για τη ζωή σου.

Μέτρα τον συνολικό σου ύπνο

Πριν δεσμευτείς για το πόσο πιο νωρίς θα ξυπνάς, μην ξεχάσεις να λάβεις υπόψη τι ώρα συνήθως κοιμάσαι κάθε βράδυ. 

Είναι σωστό για σένα να πας για ύπνο τα μεσάνυχτα και να σηκωθείς στις 5 το πρωί κάθε μέρα; Μπορώ να απαντήσω εγώ για εσένα. Όχι. Δεν είναι σωστό.

Εάν θυσιάζεις ύπνο για να σηκωθείς στις 5 το πρωί – άρα κοιμάσαι λιγότερο, τότε είναι λάθος να δηλώνεις μέλος της λέσχης του υπερβολικά πολύ πρωινού ξυπνήματος. 

Σίγουρα, επομένως, η λέσχη των 5 δεν είναι για εσένα αν:

-Συνήθως σηκώνεσαι στις 8 π.μ., 7 π.μ., ή ακόμα και στις 6 π.μ.

-Δεν μπορείς να κοιμηθείς πριν από τις 10 μ.μ.

-Είσαι κατεξοχήν βραδινός τύπος. 

-Δεν γνωρίζεις τι ακριβώς θέλεις να προλάβεις να κάνεις στις 5 π.μ.

Αγνόησε τον δογματισμό

Αντί επομένως να προσπαθείς να προσαρμοστείς σε κάτι κατεξοχήν δύσκολο, χρησιμοποίησε μια πιο φιλική για εσένα προσέγγιση.

Επικεντρώσου αντ ‘αυτού να σηκώνεσαι δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα το πρωί. Να είσαι ο πρώτος που ξυπνά και σηκώνεται και κινείται μέσα στο σπίτι. Επωφελήσου από αυτή τη μοναξιά, έτσι ώστε να οργανώσεις καλύτερα όσα θέλεις να κάνεις μέσα στη μέρα.

Εάν το κάνεις αυτό έξι ημέρες την εβδομάδα, θα μπορέσεις να επωφεληθείς περισσότερο και θα νιώσεις πολύ πιο αποτελεσματικός. 

Να θυμάσαι ότι είναι εύκολο να πάρεις τον χρόνο με το μέρος σου, αντί να τον αφήσεις να είναι εχθρός στη μάχη που δίνεις, προκειμένου να ολοκληρώσεις όσα έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα σου. Μια μικρή δέσμευση, να ξυπνάς μόλις δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα, σε εφοδιάζει με μεγάλη δύναμη. Προσθέτοντας αυτό τον λίγο επιπλέον χρόνο στο πρωινό σου– αντί να φτάνεις στα άκρα – εξασφαλίζεις μεγαλύτερη επιτυχία και ελευθερία στη ζωή σου, χωρίς το άγχος να κάνεις κάτι, που τελικά δεν σου ταιριάζει και πιθανόν να σε εξαντλήσει.

Διάβασε ακόμα:

7 Πρωινές Συνήθειες Που Θα Σε Κάνουν Πιο Επιτυχημένο

7 Τρόποι Για Να Βάζεις Σε Προτεραιότητα Τον Εαυτό Σου Κάθε Πρωί

Author(s)

  • Γιώργος Δελατόλας

    Συγγραφέας- Keynote Speaker

    O Γιώργος Δελατόλας είναι δημοσιος ομιλητης πανω στην επιχειρηματικοτητα και συγγραφέας του βιβλίου ''Infopreneur''- Κάνε την ιδέα σου μια καταπληκτική Online Επιχείρηση. Μέσα από τις προσωπικές του συνεδρίες, τα σεμινάρια του καθώς και το δωρεάν εκπαιδευτικό του υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο.