• Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί μια συχνή και εξαιρετικά επίπονη πάθηση των ώμων.
  • Τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος κατά την κίνηση του χεριού, αλλά κάποιες φορές είναι αρκετά έντονος και κατά την ανάπαυση.
  • Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικοθεραπεία, αλλά και αρθροσκόπηση ώμου όταν είναι απαραίτητο.

Ηασβεστοποιός τενοντίτιδα προκαλείται από τη συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου, μέσα στη μάζα των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία τοπικής φλεγμονής των τενόντων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και τη σταθερότητα του άνω άκρου και του ώμου. Η υποτίμηση του προβλήματος και η ανεπαρκής αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των τενόντων και χρόνια δυσκαμψία του ώμου. 

Αίτια που προκαλούν την Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα Ώμου

Τα αίτια που προκαλούν την ασβεστοποιό τενοντίτιδα δεν είναι απολύτως διευκρινισμένα. Παρουσιάζεται κατά μέσο όρο σε ηλικίες 30–60 χρονών και εκτιμάται ότι αυτό που την πυροδοτεί είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί που προκαλούν την εκφύλιση του τενοντίου πετάλου. Έχει παρατηρηθεί πως είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος- συχνά με εξάρσεις και υφέσεις- κατά την κίνηση του χεριού, αλλά κάποιες φορές είναι αρκετά έντονος και κατά την ανάπαυση. Εντοπίζεται συνήθως στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και μπορεί να επεκτείνεται σε όλο το χέρι.

Πώς διαγιγνώσκεται η πάθηση

Για τη διάγνωση της νόσου εκτός από την απαραίτητη κλινική εξέταση, απαιτείται μία απλή ακτινογραφία η οποία μπορεί να αποκαλύψει τα άλατα ασβεστίου. Σημαντικές πληροφορίες μπορούν ακόμα να προσφέρουν ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία, καθώς αποκαλύπτουν ακόμα και μικρές ασβεστοποιήσεις.

Η αντιμετώπιση 

Ο συνδυασμός των κλασικών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με φυσικοθεραπεία, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις έντονου πόνου μπορεί να απαιτηθεί ένεση κορτιζόνης για την καταστολή του πόνου και της φλεγμονής.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, οι τένοντες του ώμου παρουσιάζουν έντονη φλεγμονή και ο πόνος είναι διαρκής και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς. 

Τότε, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με αρθροσκόπηση του ώμου, μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου. 

Με τη βοήθεια του αρθροσκοπίου εισέρχεται στον ώμο μια μικροσκοπική κάμερα, μέσω της οποίας εντοπίζεται η πάσχουσα περιοχή και τα άλατα ασβεστίου αφαιρούνται με τη μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Η επέμβαση διαρκεί 30 λεπτά περίπου και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, χωρίς να απαιτείται ακινητοποίηση του χεριού.

Συμπερασματικά

H ασβεστοποιός τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του ώμου, αρκεί να ζητήσουμε βοήθεια από εξειδικευμένο επιστήμονα, εγκαίρως.

Αρχική δημοσίευση από τον Παναγιώτη Γ. Πάντο στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.