Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια όργανα “κουβαλούν” τα περισσότερα μικρόβια.
-Πώς να προστατευτείς.


Εάν έχεις ποτέ αναρωτηθεί για τα πρότυπα υγιεινής του εξοπλισμού στο γυμναστήριό σου, ίσως χρειάζεται να προετοιμαστείς για μια δυσάρεστη έκπληξη. Μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι ορισμένα είδη εξοπλισμού γυμναστικής φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια από ένα κάθισμα τουαλέτας.

Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα βακτηρίων από 27 διαφορετικά είδη εξοπλισμού γυμναστικής σε τρία διαφορετικά γυμναστήρια. Συγκεκριμένα, ελήφθησαν δείγματα από διάδρομο, ποδήλατο γυμναστικής και ελεύθερα βάρη – και όπως αποδεικνύεται, όλα γεμίζουν με μικρόβια. Πάνω από το 70% των βακτηρίων που βρέθηκαν ήταν επιβλαβή και θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνδυασμό δερματικών λοιμώξεων και ασθενειών.

Η EmLab P & K ελέγχοντας τα δείγματα για να προσδιορίσει τα επίπεδα βακτηριδίων, διαπίστωσε ότι υπήρχαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα σε κάθε κομμάτι εξοπλισμού στου γυμναστηρίου.

Και τα τρία τεμάχια του εξοπλισμού ελέγχθηκαν για μικρόβια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις και άλλες ασθένειες, καθώς και πολλούς άλλους τύπους μολύνσεων. Τα δείγματα από τα ποδήλατα άσκησης και από τα ελεύθερα βάρη έδειξαν το βακτήριο Bacillus – μια πιθανή αιτία μόλυνσης που μπορεί να προσβάλει τα αυτιά, τα μάτια και τις αναπνευστικές οδούς.

Τα λιγότερο υγιεινά κομμάτια του εξοπλισμού

-Ο διάδρομος και το ποδήλατο γυμναστικής εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές οι χειρότερες πηγές μόλυνσης όσον αφορά στον αριθμό βακτηρίων, αν και τα ελεύθερα βάρη δεν ήταν πολύ πίσω από αυτά.

-Στους διαδρόμους, η μελέτη βρήκε κατά μέσο όρο 74 φορές περισσότερα βακτήρια από μια βρύση σε μια δημόσια τουαλέτα.

-Το μέσο ποδήλατο γυμναστικής περιλάμβανε 39 φορές περισσότερα βακτήρια από έναν δίσκο καφετέριας.

-Τα τυπικά ελεύθερα βάρη είχαν 362 φορές περισσότερα μικρόβια από ένα κάθισμα τουαλέτας.

Μη λες όχι στο γυμναστήριο, αλλά προστάτεψε τον εαυτό σου

Όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε απομακρύνουν από το γυμναστήριο. Θα πρέπει όμως να σου υπενθυμίζουν να φροντίζεις να προστατεύεσαι εφαρμόζοντας σωστούς κανόνες υγιεινής. Μερικοί τρόποι είναι να αποφεύγεις να περπατάς ξυπόλητος ή να αγγίζεις το πρόσωπό σου, να πλένεις πάντα τα χέρια σου μετά το τέλος του προγράμματος, να αλλάζεις τα ρούχα του γυμναστηρίου αμέσως μετά από μια προπόνηση και να πλένεις κάθε φορά την πετσέτα που χρησιμοποιείς. Και κάτι ακόμα! Έχε πάντα μαζί σου ένα απολυμαντικό για τα χέρια. Μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα αν δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε νερό και σαπούνι.

Διάβασε ακόμα:

Φυσικοθεραπεία Ή Παυσίπονα;

5 Λόγοι Για Τους Οποίους Τα Ζευγάρια Που Ιδρώνουν Μαζί, Μένουν Μαζί

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.