Στο επόμενο 1 λεπτό θα μάθεις:

-Ποιά είναι η θέση του ΠΟΥ σχετικά με την αερογενή μετάδοση του κορονοϊού.

-Ποια ερωτήματα περιμένουν απάντηση.


Σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα αποδεικτικά στοιχεία περί αερογενούς μετάδοσης του κορονοϊού δεν προσφέρουν σαφείς ενδείξεις. Αυτό υποστηρίζει ο Dyani Lewis σε πρόσφατο άρθρο του στο έγκριτο περιοδικό Nature με τίτλο: «Is the coronavirus airborne? Experts can’t agree». Και παρόλο που αρκετά έχουν διατυπωθεί σχετικά με την αερογενώς μετάδοση του ιού η διχογνωμία των επιστημόνων παραμένει. Μεταδίδεται και πώς ο ιός με τον αέρα; 

Γι’ αυτό και ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι μέτρα προστασίας για αερογενή μετάδοση θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας αερολύματος, όπως κατά τη διασωλήνωση ασθενούς. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συλλογή επαρκών στοιχείων μπορεί να απαιτεί χρόνο και να κοστίσει ζωές. Υποστηρίζουν πως η παραδοχή θα πρέπει να είναι ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι δυνατή, εκτός αν πειραματικά στοιχεία το αποκλείσουν, επομένως μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά έως ότου συγκεντρώσουμε περαιτέρω στοιχεία. 

Ποια επιστημονικά ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν

Τα επιστημονικά ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν είναι αρκετά. Τα σημαντικότερα είναι εάν ο ιός είναι μολυσματικός στα σταγονίδια διαφορετικών μεγεθών, εάν οι ασθενείς με COVID-19 παράγουν αρκετά αερολύματα με ικανό ιικό φορτίο, ποια είναι η μολυσματική δόση (δηλαδή ο αριθμός των σωματιδίων του SARS-CoV-2 που απαιτούνται για να προκαλέσουν μόλυνση), καθώς και η απαιτούμενη διάρκεια της έκθεσης για να προκληθεί μόλυνση. Βεβαίως, ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης αερολύματος που, λόγω του σωστού συνδυασμού της ροής αέρα, της υγρασίας και της θερμοκρασίας, μπορεί να δημιουργήσει μια μολυσματική δόση με την πάροδο του χρόνου, είναι εξαιρετικά δύσκολη, επισημαίνει ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ. Το σίγουρο είναι ότι πολλά από τα δεδομένα που αφορούν τον νέο κορονοϊο και τη νόσο COVD-19 είναι ασαφή καθώς απαιτούνται μελέτες μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας για να έχουμε απόλυτα σαφή συμπεράσματα.

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Νέα θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα

Θεραπεία Covid-19 με πλάσμα πλούσιο σε αντισώματα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.