Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να μπλοκάρεις ότι σε αποσπά.
-Πόσο σημαντικό είναι να βάλεις όρια και να τα τηρήσεις.


Πρόσφατα, άθελά μου, παράκουσα την κουβέντα δυο φίλων σε ένα κεντρικό καφέ της Αθήνας. Ήταν αργά το απόγευμα και οι δύο γυναίκες έκατσαν ξέπνοες στο διπλανό τραπέζι. Η συζήτηση ξεκίνησε αμέσως: “Επιτέλους, καταφέραμε να τα πούμε μετά από τρεις μήνες! Δεν το πιστεύω ότι πέρασε τόσος καιρός!”. Γρήγορα άρχισαν να ανταλλάσσουν τα νέα τους. Όσα έλεγαν μου φάνηκαν εξαιρετικά γνώριμα. Για τη δουλειά που έχει απαιτήσεις. Για τον προϊστάμενο που τις πιέζει να αποδώσουν παραπάνω. Για τις ανάγκες του σπιτιού. Για τα παιδιά και τα προγράμματά τους. Για τους φίλους που δε βλέπουν πια. Για την πίεση που νιώθουν καθημερινά. “Δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα!”, είπε με αγανάκτηση η μία. “Πόσο δίκιο έχεις…”, επιβεβαίωσε η άλλη.

Η διαχείριση του χρόνου, ή καλύτερα κατά την άποψή μου, η ορθή αξιοποίηση του χρόνου, είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα συζήτησης με τους πελάτες μου. Οι περισσότεροι αισθάνονται πιεσμένοι να αποδώσουν πολλά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αγχώνονται και να υιοθετούν μη παραγωγικές συμπεριφορές. Συχνά, ωστόσο, αυτό που λείπει δεν είναι ο χρόνος, αλλά μια προσωποποιημένη στρατηγική αξιοποίησής του. Στόχος δεν είναι να είμαστε περισσότερο παραγωγικοί, δηλαδή να ανταποκρινόμαστε σε όλο και περισσότερα αιτήματα. Στόχος είναι να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί, δηλαδή να βάζουμε προτεραιότητες και να εργαζόμαστε συνειδητά.

Έχοντας αυτή την αρχή κατά νου, σε καλώ να δοκιμάσεις τις παρακάτω συμβουλές και να αρχίσεις να σκέφτεσαι ποια θα ήταν η ιδανική στρατηγική για την αξιοποίηση του χρόνου σου, βάσει των δικών σου αναγκών.

1.Μπλόκαρε ότι σε αποσπά

Τι μας αποσπά περισσότερο τη σήμερον ημέρα; Σωστά μάντεψες: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα email αποτελούν τα βασικά εμπόδια της συνειδητής και ουσιαστικής συγκέντρωσης. Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στο γλυκό ήχο της ειδοποίησης στο κινητό του. Αυτόματα, οι περισσότεροι από εμάς, παρατάμε ό,τι κάνουμε για να διαβάσουμε το μήνυμα, να απαντήσουμε, να σκρολάρουμε αφηρημένα “για λίγο”. Μόνο που αυτό το “λίγο” εύκολα γίνεται “πολύ” και ο χρόνος κυλά αδυσώπητα.

Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε σε σίγαση όλες τις ειδοποιήσεις. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό. Για παράδειγμα το offtime μας βοηθά να “αποσυνδεθούμε” προγραμματισμένα από το κινητό μας.

Για τα email η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, ειδικά για όσους έχουν συνεργάτες που απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθορίσουμε κάποια χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα αφιερωμένα μόνο στα email μας. Εγώ, συνήθως, ελέγχω τα email μου 4 φορές την ημέρα: νωρίς το πρωί, γύρω στις 11, μετά το μεσημεριανό και πριν ολοκληρώσω την εργασιακή μου ημέρα. Φροντίζω να απαντάω αμέσως σε κάθε email που ανοίγω και να μην αφήνω εκκρεμότητες.

2.Απόκτησε συνήθειες

Η σωστή αξιοποίηση του χρόνου δεν επιτυγχάνεται μονάχα μέσω της συγκέντρωσης σε αυτό που κάνουμε. Απαιτεί, επίσης, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνουμε. Με τον τρόπο αυτό, διοργανώνουμε καλύτερα την ημέρα μας και βάζουμε προτεραιότητες πιο εύκολα και συνειδητά. Απόκτησε τη συνήθεια να καταγράφεις τις εργασίες της ημέρας. Αφιέρωσε πέντε λεπτά και κάνε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σου. Εγώ την κάνω κάθε βράδυ για την επόμενη ημέρα. Είναι ένα τελετουργικό που με χαλαρώνει, βοηθάει στο να “αδειάσει το κεφάλι μου” και βάζει τις σκέψεις μου στη σειρά. Η απόκτηση συνηθειών είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αποδοτική αξιοποίηση του χρόνου μας. Βρες τι σε εξυπηρετεί και δοκίμασέ το καθημερινά.

3.Κατανόησε τις ανάγκες σου

Ουσιαστικά, αναφορικά με την αξιοποίηση του χρόνου, το να κατανοούμε τις ανάγκες μας σημαίνει να γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας: πώς εργαζόμαστε και πότε είμαστε στο ζενίθ της απόδοσής μας. Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε πότε λειτουργούμε καλύτερα μέσα στην ημέρα. Φρόντισε να ασχολείσαι με τα σημαντικότερα ζητήματα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Άφησε τα λιγότερο σημαντικά για αργότερα. Επίσης, δες τι σε εξυπηρετεί: αν χρειάζεσαι τακτικά ολιγόλεπτα διαλείμματα, μην τα στερηθείς.

4.Βάλε όρια και τήρησε τα

Πριν από λίγο καιρό, σε μια εταιρική εκπαίδευση, μιλώντας για τη σχέση του προϊστάμενου με τα μέλη της ομάδας του, ένας συμμετέχων είπε πως ο manager του στέλνει email στις δέκα η ώρα το βράδυ και απαιτεί άμεση απάντηση. “Πόσο καιρό γίνεται αυτό;”, τον ρώτησα. “Ανέκαθεν”, μου είπε. “Τι έκανες όταν έλαβες το πρώτο βραδινό email;” “Απάντησα αμέσως”, αποκρίθηκε…

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης οριοθέτησης. Και συμβαίνει πολύ συχνά. Θα μου πεις ότι αν αγνοήσεις τον manager θα ρισκάρεις την θέση σου. Θα σου απαντήσω ότι αυτό που θα ρισκάρεις περισσότερο είναι την ψυχική σου ηρεμία. Πολλοί βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε μια μόνιμη κατάσταση “δουλειάς” ή χειρότερα “δουλείας”. Μεταφέρουμε, κοινώς, τη δουλειά μας παντού. Ξεχνάμε να διεκδικήσουμε προσωπικό χρόνο και είμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση, θεωρώντας ότι οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε αμέσως σε κάθε αίτημα. Φρόντισε να ξεχωρίζεις τον εργασιακό από τον προσωπικό χρόνο μέσα στην ημέρα. Βάλε όρια στον εαυτό σου και τήρησέ τα.

5.Ενημέρωσε τους άλλους

Τέλος, μη ξεχνάς να ενημερώνεις συνεργάτες ή/και φίλους για τις προθέσεις σου. Επίλεξε το εργαλείο των αυτοματοποιημένων απαντήσεων για email και μηνύματα που λαμβάνεις εκτός του καθορισμένου από εσένα εργασιακού σου χρόνου. Επίσης, επίβαλε στον εαυτό σου ελεύθερο χρόνο (από τις εργασιακές υποχρεώσεις). Για παράδειγμα, εγώ έχω επιβάλει στον εαυτό μου τη “δική μου Κυριακή” με μότο “δεν-απαντώ-σε-μηνύματα-που-αφορούν-τη-δουλειά”. Όλοι οι συνεργάτες μου γνωρίζουν ότι αν μου στείλουν μήνυμα την Κυριακή, θα λάβουν απάντηση τη Δευτέρα το πρωί.

Δοκίμασε σταδιακά αυτές τις πέντε συμβουλές και ανακάλυψε τα οφέλη μιας καθημερινότητας με ευσυνείδητη εργασία και λιγότερο άγχος. Τι λες, έχεις χρόνο να το κάνεις ή όχι;

Αρχική δημοσίευση από τη Μαρία Γιαννιού στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Ο χρόνος είναι χρήμα. Κυριολεκτικά!

Τι Να Κάνεις Όταν Το Πρόγραμμά Σου Είναι Φορτωμένο

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.