Πολλές φορές, η ψυχολογία μας πέφτει επειδή νιώθουμε ότι πληγωνόμαστε με τη συμπεριφορά των άλλων. Πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να αλλάξουμε κάποιον επειδή θεωρούμε ότι διαθέτει κάποια ελαττώματα. Όσο πιο νωρίς καταλάβεις ότι έχεις πάρει λάθος δρόμο, τόσο το καλύτερο για σένα. 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν αξίζει καν να μπείτε στη διαδικασία να αλλάξετε τους άλλους. Σας αναφέρω μερικούς.

Κανένας δεν αλλάζει με το ζόρι

Όταν μπαίνετε στη διαδικασία να δίνετε συμβουλές στους άλλους για τα λάθη τους δίχως να σας το ζητήσουν, τότε ίσως οι άλλοι νιώσουν πως προσπαθείτε να τους επιβάλλετε τις απόψεις σας. Πώς σας ακούγεται η ιδέα οι άλλοι να σας γκρινιάζουν με το τι είναι κακό επάνω σας, με το τι κάνετε λάθος και να σας προτείνουν λύσεις και αλλαγές…; Νομίζω ότι κανείς δεν θα το ήθελε αυτό. Είναι ωφέλιμο να αναζητήσετε άλλους τρόπους αντί να υπενθυμίζετε στους άλλους τις ατέλειές τους ή τι κάνουν συνεχώς λάθος.  

Επικοινωνήστε ό,τι σας απασχολεί

Είναι πολύ σημαντικό να δείχνετε αποδοχή και κατανόηση για τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας. Είναι κατανοητό ότι ίσως να υπάρχουν ζητήματα τα οποία σας ενοχλούν και σας φέρνουν δυσφορία. Μπορείτε να το επικοινωνήσετε και να δείξετε τη διάθεση σας για επίλυση του ζητήματος. Μπορεί εμείς οι άνθρωποι να μοιάζουμε μεταξύ μας, αλλά δεν είμαστε ίδιοι γι’ αυτό μπορείτε να εκφράσετε ό,τι σας δυσαρεστεί, με σκοπό να βρείτε την αιτία αυτής της δυσαρέσκειας και στη συνέχεια να πετύχετε τη διευθέτηση της. Η επικοινωνία είναι μεγάλο όπλο και μην ξεχνάτε ότι η κοινή λογική δε σημαίνει απαραίτητα και κοινή πρακτική.

Μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα

Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σύγχρονη εποχή είναι ότι ακούμε τους άλλους, όχι με διάθεση να καταλάβουμε, αλλά να απαντήσουμε. Ας δώσουμε λοιπόν περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους για να καταλάβουμε τι ακριβώς μπορεί να τους συμβαίνει πριν μπούμε στην διαδικασία της αλλαγής τους (!). Είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε να ακούμε τους άλλους και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους.

Τελικά να θυμάστε ότι το μόνο που μπορείτε να κάνετε τελικά είναι να αλλάξετε τον εαυτό σας και πού ξέρετε, μπορεί η στάση σας να επηρεάσει τους άλλους και να αλλάξουν και αυτοί!

Διάβασε ακόμα:

Βάλε «φρένο» στο άγχος σου το βράδυ – Αυτός είναι ο τρόπος

9 σημάδια ότι είσαι στα όρια της κατάρρευσης – Αναγνώρισέ τα έγκαιρα

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .