Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
– Τι δείχνει η αναποφασιστικότητά σου.
– Γιατί να μην απογοητεύεσαι.
Έπρεπε να έχεις παραδώσει το project σου στη μία, όμως έχει πάει τρεις κι ακόμα το κοιτάς; Ξανά και ξανά ελέγχεις μήπως έχει ξεφύγει κάποιο λάθος ή αν υπάρχει ενδεχόμενο βελτιώσεων; Συμφωνώ. Δεν είναι κακό να βάζεις τον πήχυ ψηλά και να στοχεύεις στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη δουλειά σου. Όμως, αν έχεις διαπιστώσει ότι καθυστερείς συστηματικά στα deadline σου ή ότι η δημιουργικότητά σου μειώνεται και η παραγωγικότητά σου είναι πιο χαμηλή από όσο θα έπρεπε, ίσως πρέπει να αναρωτηθείς αν αιτία γι’ αυτό είναι η τελειομανία σου.
Γιατί, ναι μεν η τελειομανία μπορεί να σε προτρέπει να είσαι πιο επιμελής και να εντείνει την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου, προκειμένου να αποδώσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε σου προσπάθεια, όμως, όταν ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει την αποδοτικότητά σου. Κι αυτό επειδή τα τελειομανή άτομα συνήθως αναλώνονται άσκοπα στις λεπτομέρειες, προκειμένου να κάνουν κάτι τέλεια. Πώς, όμως, μπορείς να βεβαιωθείς ότι έχεις τελειομανία και ότι μπορεί τελικά αυτή να σε σαμποτάρει;
Τα προβληματικά σημάδια
-Κάθε φορά που προσπαθείς να φέρεις σε πέρας μία αποστολή ή έναν εργασιακό στόχο, νιώθεις υπερβολικό άγχος μέχρι να τον ολοκληρώσεις.
-Συνήθως δεν είσαι συνεπής στα χρονικά περιθώρια, επειδή αναλώνεσαι σε άσκοπες λεπτομέρειες που σου τρώνε πολύ χρόνο.
-Αποφεύγεις να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο, εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας.
-Μπορεί να καταπιάνεσαι με κάτι άλλο λιγότερο σημαντικό, την ώρα που θα έπρεπε να ασχολείσαι με αυτό που θα χαρακτήριζες στο οργανόγραμμά σου ως προτεραιότητα.
-Χαρακτηρίζεσαι από αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων.
-Τα απρόοπτα στην καθημερινή ζωή σε αποσυντονίζουν και δεν μπορείς να τα διαχειριστείς αποτελεσματικά.
Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω
Υπερβολική ευαισθησία στην κριτική των άλλων. Η δυσκολία να αποδεχτείς μια πιθανή αποτυχία. Ο φόβος ότι, αν δεν τα κάνεις όλα τέλεια, οι άλλοι θα σε απορρίψουν. Μία εύθραυστη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Έτσι, ένα λάθος ή ένα μέτριο αποτέλεσμα αρκεί για να καταλήξεις στην αυτοαπόρριψη, εξηγεί η Βάσω Μακαρώνη, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Βάλε της όρια
Η τελειομανία δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα εχθρός σου στο γραφείο. Μπορεί να αποδειχθεί φίλη, αν τη χειριστείς σωστά, επειδή πάντα σε ενθαρρύνει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και τις αδυναμίες σου και να βάλεις στόχο το άριστα. Μη βάλεις στόχο, λοιπόν, να την διώξεις παντελώς από τη ζωή σου. Εκμεταλλεύσου την έξυπνα, βάζοντας όρια όπου και όταν χρειάζεται. Γι’ αυτό:
-Προσπάθησε να συγκεντρώνεσαι κάθε φορά σ’ έναν στόχο, αντί ν’ αναλώνεις τις δυνάμεις σου σε πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα, οι οποίες θα ανεβάσουν τα επίπεδα του στρες.
-Μάθε να βάζεις προτεραιότητες όσον αφορά στις υποχρεώσεις σου, ξεκινώντας πρώτα με τις πιο σημαντικές ή επείγουσες.
-Προσπάθησε να ακολουθείς ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε να είσαι συνεπής στα deadline που σου θέτουν στην εργασία σου. Υπάρχουν και ειδικά προγράμματα στην ηλεκτρονική σου ατζέντα που μπορούν να σε βοηθήσουν πάνω σ’ αυτό.
-Αποδέξου τη μετριότητα, όταν δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, αποφεύγοντας να δίνεις σημασία σε ασήμαντες λεπτομέρειες. Ένα μέτριο αποτέλεσμα είναι μερικές φορές καλύτερο από το τίποτα.
-Μην αγχώνεσαι ή απογοητεύεσαι υπερβολικά με τα λάθη, ειδικά όταν αυτά δεν είναι σοβαρά. Αντί να σε πτοούν, δέξου ότι αποτελούν μέρος της ζωής.
-Αν το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης εργασίας είναι μέτριο, μην απογοητεύεσαι. Δεν αρχίζει ούτε τελειώνει όλος ο κόσμος σ’ αυτή σου την αποστολή. Εστίασε στα θετικά του έργου σου και μην ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα και η επόμενη φορά.
Και κάτι τελευταίο…
Κανείς δεν είναι τέλειος. Αν επαναλαμβάνεις αυτή τη φράση και ακόμα περισσότερο, αν πραγματικά την πιστέψεις, έχεις πολλές πιθανότητες να λειτουργήσεις πολύ καλύτερα, όχι μόνο στην εργασία αλλά και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου.
Διάβασε ακόμα:
7 Συνήθειες Στο Γραφείο Που Πρέπει Οπωσδήποτε Να Αλλάξεις
4 λύσεις για να συνεργαστείς καλύτερα με τον δύσκολο συνάδελφο