Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς επιτυγχάνεται η μακροπρόθεσμη επιτυχία.
-Πώς να μάθεις από τις ήττες σου.


Αφού έχουμε δουλέψει σκληρά για να πετύχουμε έναν στόχο, συνηθιζουμε να συγχαίρουμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια να επαναπαυόμαστε. Ωστόσο, σε μερικούς τομείς η πραγματική πρόκληση δεν είναι μόνο να πετύχεις τα αποτελέσματα, αλλά να τα διατηρήσεις και μελλοντικά, κι εκεί η τεμπελιά είναι καταστροφική. “Για παράδειγμα, για τον έλεγχο του βάρους, η μείωση της προσπάθειας έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παίρνουν πίσω τα κιλά.”, αναφέρει η Huang. “Όταν ξεχάσουν ό,τι έμαθαν, είναι λες και δεν πέτυχαν ποτέ.” 

Αυτό οδήγησε τη Huang και τη συνεργάτιδά της, Jennifer Aaker, επίσης καθηγήτρια στο Stanford GSB, να σκεφτούν τι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να συγκρατήσουν τα μαθήματα που πήραν κατά τη διαδικασία επίτευξης ενός στόχου και να συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν. Όπως αποδεικνύεται, το μυστικό για τη διατήρηση των επιτευγμάτων, ίσως είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης σχετικά με αυτά, εξηγούν οι Huang και Aaker. Αντί να εστιάσουμε μόνο στο στόχο που επετεύχθη, θα έπρεπε να σκεφτούμε τα βήματα που κάναμε για να τον πετύχουμε – και να αντιμετωπίσουμε ολόκληρη την προσπάθεια σαν ένα ταξίδι, αντί για έναν προορισμό.

Τα ευρήματα των ερευνών

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, η Huang και η Aaker κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι αντιμετώπιζαν την επίτευξη ενός στόχου ως ένα ταξίδι, κι όχι ως έναν προορισμό, κατάφερναν να διατηρήσουν τον στόχο τους μακροπρόθεσμα. Οι ερευνήτριες εξέτασαν τη “νοοτροπία του ταξιδιού”, πραγματοποιώντας 6 πειράματα που περιελάμβαναν περισσότερα από 1.600 άτομα, που συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες, από απλή δίαιτα και άσκηση μέχρι απαιτητικές προπονήσεις. Σε κάθε έρευνα, διαπίστωσαν ότι η αντιμετώπιση ενός στόχου ως ταξιδιού αυξάνει τις πιθανότητες το άτομο να εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που του επέτρεψε να πετύχει το στόχο του. 

Όσοι αντιμετώπιζαν την επίτευξη ενός στόχου ως ένα ταξίδι, κι όχι ως έναν προορισμό, κατάφερναν να διατηρήσουν τον στόχο τους μακροπρόθεσμα.

Σε μία άλλη έρευνα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μια ομάδα από διοικητικά στελέχη εταιρειών, που είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα Stanford Seed στην Γκάνα. Οι απόφοιτοι πέρασαν από μία 30λεπτη συνέντευξη, στην οποία κλήθηκαν από τον συνεντευκτή να συλλογιστούν και να συζητήσουν την εμπειρία τους χρησιμοποιώντας είτε την παρομοίωση του ταξιδιού, είτε την παρομοίωση του προορισμού, είτε καμία. Μετά από 6 μήνες, τα στελέχη συμπλήρωσαν ένα ακόμη ερωτηματολόγιο, που συμπεριλάμβανε συγκεκριμένες λειτουργικές διαδικασίες, που είχαν εφαρμόσει μετά την αποφοίτηση. Αυτοί που είχαν σκεφτεί το πρόγραμμα σαν ένα ταξίδι, ήταν πιο πιθανό να εφαρμόσουν όσα έμαθαν.

Μακροπρόθεσμη επιτυχία

“Η υιοθέτηση της νοοτροπίας του ταξιδιού τούς βοήθησε να εφαρμόσουν ό,τι είχαν μάθει στο πρόγραμμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη δουλειά και να διευκολύνουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία,” εξηγεί η Aaker αξιολογώντας τα ευρήματα της έρευνας.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παρομοίωση του ταξιδιού βοήθησε τους ανθρώπους να σκεφτούν περισσότερο τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού-από πού ξεκίνησαν και τα πάνω και τα κάτω στην πορεία, κάτι που οδηγεί σε ένα αίσθημα προσωπικής ανάπτυξης και μάθησης τόσο μέσα από τις επιτυχίες, όσο και μέσα από τις ήττες. “Αντιθέτως, η παρομοίωση του προορισμού δεν έχτισε τόσους συνδέσμους και οι άνθρωποι εστίασαν στην παρούσα επιτυχία και στην αξία του κατορθώματος,” υποστηρίζει η Huang. Όπως αναφέρει η Aaker: “Το να βλέπεις την αλλαγή που έκανες στο παρελθόν, προκαλεί θετικές συμπεριφορές στη συνέχεια.” 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νοοτροπία του προορισμού δεν έχει καμία αξία. Μπορεί να είναι ωφέλιμη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας επίτευξης του στόχου. “Όταν δουλεύεις για κάτι, το να σκέφτεσαι τον προορισμό μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα και να δουλέψεις πιο σκληρά,” υποστηρίζει η Huang. “Αλλά αφού πετύχεις τον σκοπό και αισθανθείς πετυχημένος, πρέπει να αλλάξεις νοοτροπία και να σκεφτείς για λίγο ό,τι έμαθες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.” 

Τα μαθήματα από τις επιτυχίες και τις ήττες 

“Ένας τρόπος να πάρεις μαθήματα είναι να σκέφτεσαι τι έκανες, αφού πετύχεις έναν στόχο. Αυτό μπορεί να γίνει και σε ετήσια, εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση. Σκέψου τον τελευταίο χρόνο ποιες ήταν οι νίκες σου και τα κατορθώματά σου, ποιες ήταν οι ήττες ή τα εμπόδιά σου και τι έμαθες και από τα δύο; Είναι πολύ χρήσιμο να κρατάς σημειώσεις ή να φωτογραφίζεις τα στάδια μέχρι την επίτευξη ενός στόχου, ώστε να μπορείς να επιστρέψεις σε αυτά, όταν τον πετύχεις. 

Όταν δουλεύεις για κάτι, το να σκέφτεσαι τον προορισμό μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα και να δουλέψεις πιο σκληρά.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις να σκεφτείς κάτι τώρα, η Huang υποστηρίζει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μεταφορά του ταξιδιού για να πάρεις μαθήματα από τις προηγούμενες εμπειρίες σου. 

Αυτές οι έρευνες είναι σημαντικές, γιατί ρίχνουν φως σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως τι είναι η επιτυχία και πώς την αποκτούμε. Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία είναι κάτι που απέκτησες – η αναγνώριση, το κύρος, τα χρήματα – και σχετίζεται με το παροδικό αίσθημα ευτυχίας που βιώνεις. Ωστόσο, ένας καλύτερος δείκτης επιτυχίας είναι κατά πόσο αισθάνεσαι ότι έχεις εξελιχθεί, πόσα έχεις μάθει και αν η ικανότητά σου να αλλάζεις συνήθειες έχει αναπτυχθεί. Και υιοθετώντας τη νοοτροπία του ταξιδιού, θα ενισχύσεις αυτό το είδος επιτυχίας, καταλήγει η Aaker.

Διάβασε ακόμα:

Τίμα Κάθε Μικρό Σου Θρίαμβο Γιορτάζοντας

Μικροβήματα: Η Μεγάλη Ιδέα Πίσω Από Τα Μικρά Βήματα

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.