Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς παρατηρήσει ομάδες τουριστών, που όλοι μαζί και σε απόλυτο συγχρονισμό ακολουθούν κάποια ή κάποιον (συνήθως ντόπιο) ξεναγό που περπατά μπροστά κρατώντας συχνά ψηλά με το χέρι του ένα πλακάτ για σημάδι. Μοιάζουν λίγο με κοπάδι που ακολουθούν τυφλά στο άγνωστο τον οδηγό τους στα ξένα, αυτόν που θα τους αποκαλύψει όλα όσα πρέπει να δούν, να θαυμάσουν, ό,τι έχει αξιολογηθεί ως “must” στο ταξίδι τους. Και όλα αυτά πρεπει να γίνουν σε περιορισμένο χρόνο, να πραγματοποιηθεί στο σύνολό του, το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ταξιδιού για το οποίο πλήρωσαν ώστε στο τέλος να στριμώξουν στις βαλίτσες τους όσο περισσότερες εντυπώσεις και εμπειρίες μπορούν.

Είστε όμως έτοιμοι για ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα αυτό το καλοκαίρι; Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι διακοπών στο οποίο δεν θα καταβροχθίζετε αμάσητα και γρήγορα τόπους και αξιοθέατα, ούτε θα προσπερνάτε με την περιορισμένη όραση του τουρίστα την ζωή του τόπου που επισκέφτεστε αλλά θα αναζητήσετε αληθινά και νέα βιώματα, νέα συναισθήματα και θα γνωρίσετε βαθύτερα έστω και στον περιορισμένο χρόνο των διακοπών την περιοχή του κόσμου ή της χώρας σας που θα σας φιλοξενήσει;

Ζήσαμε πρώτοι τα παρακάτω  ταξιδεύοντας  και σας προτείνουμε 6 ενέργειες για να επιστρέψετε γεμάτοι αυθεντικότητα από τις διακοπές σας  :    

 • Βρείτε τρόπο να διαλέξετε την γειτονιά που θα μείνετε εφ’όσον σας δίνεται η δυνατότητα. Ειδικά οι πόλεις με ιστορικό κέντρο παρέχουν υψηλής ποιότητας εμπειρίες διαβίωσης που σε μεταφέρουν νοερά σε άλλες εποχές και ιστορικούς χρόνους ανάμεσα σε παλαιά κτήρια,  μικρά στενά ή μονοπάτια που αν αφουγκραστείς προσεχτικά τον ιστορικό χρόνο θα ακούσεις τους ανθρώπους στους οποίους ανήκαν κάποτε.
 • Ξυπνήστε νωρίς το πρωί και αφουγκραστείτε την τοπική κοινωνία να συναντιέται στον δρόμο προς την εργασία της, προς τις λαϊκές αγορές η τις δημόσιες υπηρεσίες, προς το λιμάνι ή την εκκλησία. Το πιο πιθανό είναι πως θα δείτε τους ίδιους ανθρώπους κάθε μέρα. Πείτε τους καλημέρα, χαμογελάστε τους χωρίς να τους γνωρίζετε. Μία, δύο θα σας ανταποδώσουν  το χαμόγελο, την τρίτη φορά αν έχουν χρόνο είναι πιθανό πως θα συνομιλήσουν μαζί σας. Ιδανικά θα σας πρότεινα  να καθίσετε στο ίδιο τραπεζάκι ενός καφέ της γειτονιάς η έξω από το κατάλυμα σας και την επόμενη φορά ίσως αποκτήσετε νέους φίλους που θα θελήσετε να ξανασυναντήσετε. Ίσως έτσι συνδεθείτε με τον  τόπο αλλά και με μια επιθυμία  επιστροφής . 
 • Μάθετε ιστορίες του τόπου, αφήστε τους γηραότερους να σας τις διηγηθούν, ενδιαφερθείτε για την κουλτούρα των ντόπιων, γνωρίστε τις έγνοιες τους και τις χαρές τους. Αυτοί είναι η γη που σας φιλοξενεί. Παρατηρήστε τους. Πώς μιλούν, πώς γελούν, πώς κοιτούν, πώς περιγράφουν την δική τους ζωή, πώς αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες τους και την ευτυχία τους, ακόμη ακόμη τι πίνουν, τι μαγειρεύουν και τι τρώνε στα σπίτια τους. Κυρίως όμως καθρεφτιστείτε στα μάτια τους και αφήστε τους να σας πούν την γνώμη τους. Πώς βλέπουν εσάς τον ξένο… Θα ήθελαν να σας ξαναδούν?
 • Αφουγκραστείτε όλη την γειτονιά, με όλες σας τις αισθήσεις, ακούστε τους ντόπιους να συνομιλούν μεταξύ τους, μυρίστε το θυμίαμα που ίσως άναψε η γυναίκα που φροντίζει την βυζαντινή εκκλησία παραδίπλα και ποτίζει τους βασιλικούς στις γλάστρες αλλά και πώς συναλλάσεται με την φίλη και γειτόνισσά της. Σκύψτε και μυρίστε τους βασιλικούς.Θα σας ανταποδώσουν το «φιλί» με ευωδιά καλοκαιρινή. 
 • Χαιδέψτε τις γάτες που λιάζονται στο πεζούλι, αφουγκραστείτε τους ήχους από τις ομιλίες των ανθρώπων και τον θόρυβο από τα σκεύη στα κοντινά εστιατόρια, γνωρίστε προσωπικά το χαμογελαστό πρόσωπο που σας σερβίρει, πείτε μια καλή αυθεντική κουβέντα μέσα από την καρδιά σας. Ας είναι ένα κοίταγμα στα μάτια με ένα αληθινό ευχαριστώ. Δεν παίρνουμε μόνο από έναν τόπο, οφείλουμε και να δώσουμε. Να δείξουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους του προορισμού που μας φιλοξενεί, έστω και με αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, να τους σεβαστούμε και να τους χαρούμε. 
 • Επιτρέψτε στην γειτονιά του τόπου διακοπών να αφήσει τα ίχνη της μέσα σας. Αυτό είναι που θα πάρετε μαζί σας. Το ανθρώπινο και όχι μόνο κομμάτι της. Είναι βέβαιο πως η βαλίτσα μας  χωράει χωρίς προσπάθεια και χωρίς να γίνεται υπερβαρη στην ζυγαριά, όση περισσότερη ψυχή μπορούμε να πάρουμε μαζί μας.

Καλό ταξίδι με εμπειρίες που θα γεμίσουν όχι μόνο το ψηφιακό φωτογραφικό σας άλμπουμ αλλά και την καρδιά σας, την ψυχή σας, το μυαλό σας…

Author(s)

 • Μαρία Κάλφα

  Ιατρός-Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

  Η Μαρία Κάλφα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί 20ετία ως διαγνώστης ιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψυχοογκολογία αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ολιστικά. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής απέκτησε πτυχίο Συμβούλου Ψυχικής Υγείας στο Μεσογειακό Κολλέγιο Αθηνών MEDITERRANEAN COLLEGE. Έχει κάνει εκπαίδευση στις εφαρμογές της Νεροανάδρασης στο Πολύκεντρο Ψυχιατρικής Ψυχοθεραπεία και Νευροανάδρασης “Σύγχρονα Αμφιαράεια” και έχει εκπαιδευτεί ως Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια στον ινστιτούτο “Αντίστιξη”. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε επιστημονικές ημερίδες όπου η Συμβουλευτική συναντά την Ιατρική.