Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί το γέλιο χαρίζει χρόνια στη σχέση σας
– Γιατί δεν είναι όλα πλάκα  


Είστε ζευγάρι. Ζείτε μαζί. Τρώτε μαζί. Κοιμάστε,  κάνετε σεξ, βγαίνετε έξω μαζί.  Ή βλέπετε σειρές στον καναπέ μαζί. Ανταλλάσσετε τα νέα σας. Μοιράζεστε τις σκέψεις σας. Μιλάτε για τα προβλήματά σας, αλλά και για τα όνειρά σας. Ναι, ναι, ναι. Όλα αυτά μαζί. Όμως… γελάτε καθόλου; Μαζί;

Γιατί, αν το γέλιο είναι κάτι που περιμένεις μόνο με φίλους να το απολαύσεις κι όχι με τον ή τη σύντροφό σου, τότε ίσως χρειάζεται να προβληματιστείς. Αν πάλι, η απάντηση στην τελευταία ερώτηση είναι “ναι”, τότε σίγουρα θα χαρείς να μάθεις ότι τα προγνωστικά για τη σχέση σου μπορεί να είναι πραγματικά πάρα πολύ καλά.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, επιβεβαιώνει ότι όσο πιο συχνά γελάει ένα ζευγάρι μαζί τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κρατήσει η σχέση του σε βάθος χρόνου.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα μεταξύ δύο συντρόφων αστεία και πειράγματα δείχνουν ότι υπάρχει εκτός από οικειότητα και ένα δυνατό πλαίσιο ασφάλειας, καθώς έχει ξεπεραστεί το στάδιο της όποιας συστολής ή άμυνας.

Η παιχνιδιάρικη διάθεση ενισχύει το δέσιμο

Κάτι ακόμα που μπορεί να δώσει περισσότερα χρόνια ζωής σε μια σχέση είναι η παιχνιδιάρικη διάθεση μεταξύ των συντρόφων. Τα αστεία πειράγματα και ο φιλικός ανταγωνισμός είναι γνωστό ότι ενισχύουν την ερωτική έλξη. Επιπλέον, αυξάνουν την επιθυμία για περισσότερο κοινό χρόνο μαζί.

Στις σχέσεις των ανθρώπων, εξάλλου, τα πράγματα είναι απλά. Θες να είσαι δίπλα σε κάποιον που σε κάνει να νιώθεις καλά, με τον οποίο ξεχνάς τα όποια προβλήματα και αποσυμπιέζεσαι από τις πιέσεις της ημέρας. Κι αν καταφέρνεις να κάνεις το ίδιο και εσύ αντίστοιχα για εκείνον, τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι δύσκολα θα απομακρυνθείτε ο ένας από τον άλλο. Το χιούμορ που μοιράζεται στο πλαίσιο μιας σχέσης, εξάλλου, είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος για την καλή ευεξία του ζευγαριού. Επιπλέον, λειτουργεί ως ένα καλό και άμεσο βελτιωτικό της διάθεσης σε ένα κόσμο που εύκολα σε βυθίζει στην κατάθλιψη ή ενισχύει το στρες και τον πανικό σου. Ένα απάνεμο λιμάνι, εξάλλου, είναι βασικό ζητούμενο στον έρωτα από καταβολής κόσμου. Και το να κάνουν δύο σύντροφοι ο ένας τον άλλον να γελά, σίγουρα ισοδυναμεί με ασπίδα που τους προστατεύει από τις πιέσεις του έξω κόσμου.

Όσο πιο συχνά γελάει ένα ζευγάρι μαζί τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κρατήσει η σχέση του σε βάθος χρόνου.

Υπάρχει, όμως, και ένα αλλά …

Παρόλο που τα αστεία – ως πηγή γέλιου μέσα στη συντροφική σχέση – είναι επιθυμητά, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έμμεσος τρόπος, προκειμένου να εκφράσει κάποιος όλα όσα τον ενοχλούν στον σύντροφό του. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεται προσοχή, καθώς πολλές φορές ισοδυναμεί με ύπουλη παγίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο συντρόφων. Ειρωνικά σχόλια και πικρόχολα αστεία αποδεκατίζουν εύκολα την εκτίμηση και το σεβασμό. Κάθε άλλο παρά ικανοποιούν την ανάγκη που έχει ο ένας να εισπράξει θαυμασμό και αποδοχή από τον άλλον.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Jeffrey Hall, τα ανάλαφρα αστεία και το χιούμορ μεταξύ δύο συντρόφων είναι κάτι διαφορετικό από τα υποτιμητικά σχόλια που μπορεί να διατυπώνει ο ένας για τον άλλον, ακόμα και με την όποια αστεία ή περιπαικτική διάθεση. Στη δεύτερη περίπτωση εξηγεί ότι είναι πιθανόν να υποβόσκουν προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση. Πιο συγκεκριμένα, τα προσβλητικά αστεία μπορεί να αποτελούν το μέσο για να ασκήσουν αρνητική κριτική.

Σημασία, λοιπόν, δεν έχει μόνο αν σε κάνει να γελάς ο σύντροφός σου, αλλά πώς ακριβώς σε κάνει να γελάς και ποιο είναι το πραγματικό κίνητρό του. Αν στόχος του είναι να δει το πρόσωπό σου να φωτίζεται και το χαμόγελό σου να φτάνει μέχρι τα αυτιά, σίγουρα οι προθέσεις του είναι οι καλύτερες. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα της έρευνας για μακροβιότητα της σχέσης να βγουν αληθινά.

Διάβασε ακόμα:

Το Γέλιο Είναι Το Φάρμακο Που Έψαχνες

Πέντε Εκνευριστικές Συνήθειες των ζευγαριών

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.