Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η οργάνωση.
-Γιατί πρέπει να είσαι καλός ακροατής.


Ηγούνται ομάδων, επιχειρήσεων, projects, οργανισμών. Τι κάνει κάποια άτομα να διακρίνονται και να “σκαρφαλώνουν” σε ηγετικές θέσεις; Είναι θέμα στρατηγικής και προσεκτικού σχεδιασμού; Πειθαρχίας; ‘Η μήπως έχουν όλοι τους κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή συνήθειες; Τι κάνει τελικά έναν ηγέτη να ξεχωρίζει και να εμπνέει τους ανθρώπους δίπλα του; Να τους παρακινεί και να τους κάνει να μοιραστούν το όραμά του; Ας δούμε 10+1 χαρακτηριστικά που κάνουν έναν ηγέτη να ξεχωρίζει. 

1.Ξέρει να παραδέχεται τα λάθη του

Ένας ηγέτης ξέρει ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα σχεδιάζει και κάποια στιγμή θα κάνει ένα λάθος. Στην περίπτωση λοιπόν που αυτό συμβεί αναλαμβάνει τις ευθύνες του με θάρρος και αποφασιστικότητα και το παραδέχεται. Γιατί γνωρίζει καλά πως η παραδοχή του λάθους είναι σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας και πως η υπευθυνότητα και η ανάληψη ευθυνών θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της συνολικής κουλτούρας ενός οργανισμού.

2.Απορροφά τους κραδασμούς

Λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για την ομάδα του, αναλαμβάνοντας κάθε είδους ρίσκο. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ηγέτη είναι ότι αντιμετωπίζει πρώτος εκείνος τα προβλήματα και τους κραδασμούς και στη συνέχεια προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες.

3.Είναι ειλικρινής

Είναι ανοιχτός με την ομάδα του και της εμπιστεύεται κάθε είδους πληροφορία και πρόβλημα που την αφορά, ενώ παράλληλα τη διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τα διαχειριστούν όλοι μαζί. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει τους ανθρώπους του να συνειδητοποιούν ότι είναι και εκείνος ένα άτομο όπως οι ίδιοι, με προβλήματα παρόμοια με τα δικά τους. 

4.Σκέφτεται προτού απαντήσει

Ένας ηγέτης είναι έτοιμος να βάλει ένα φρένο στην παρορμητικότητά του, περιορίζοντας τις ενίοτε σπασμωδικές αντιδράσεις του. Προτού λοιπόν μιλήσει σκέφτεται πρώτα πολύ καλά ποιος είναι απέναντί του και τι επίπτωση θα έχουν όλα όσα θέλει να του πει. Αν χρειαστεί μάλιστα παίρνει μία βαθιά αναπνοή και μετράει μέχρι το 10 πριν απαντήσει. Παίρνει δηλαδή τον χρόνο του, σκέφτεται προσεκτικά και επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες πριν απαντήσει. Έτσι μπορεί και αντιδρά με περισσότερη ψυχραιμία.

5.Αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του

Ο ανθρωπος που ηγείται μιας ομάδας ξέρει καλά πως αν δεν φροντίσει πρώτα τον εαυτό του, δεν θα μπορέσει να φροντίσει τους ανθρώπους του (και να τους παροτρύνει να κάνουν και αυτοί το ίδιο). Τι κάνει λοιπόν; Ακολουθεί τα χνάρια του Τζεφ Μπέζος, CEO της Amazon, ο οποίος κοιμάται 8 ώρες καθημερινά για να ισορροπεί την επαγγελματική με την προσωπική του ζωή – γιατί όπως λέει ο ίδιος “πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία”. Ένας manager αφιερώνει περισσότερο χρόνο στον εαυτό του, αποφορτίζεται, χαλαρώνει και φροντίζει την ευεξία του. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει καλύτερος και να βρει την ισορροπία που χρειάζεσαι. 

6.Είναι εκεί για τους άλλους

Πέρα από τον χρόνο που αφιερώνει στον εαυτό του, κάνει το ίδιο και για την ομάδα του. Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο, οι άνθρωποί σου να σε νιώθουν κοντά τους κι εκείνος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Γι’ αυτό προσπαθεί να είναι πάντα “παρών” για να ακούσει και να λύσει τα προβλήματα της ομάδας του, όποτε χρειάζεται. 

7.Είναι οργανωτικός

Για να λειτουργεί αποτελεσματικά μία ομάδα καλό είναι το κάθε μέλος της να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πότε. Μόνο έτσι μπορεί να είναι ουσιαστικά αποδοτικό. Ένας manager τακτοποιεί και βάζει την ομάδα του “σε τάξη”, θέτοντας στόχους, μοιράζοντας αρμοδιότητες, κάνοντας σωστό καταμερισμό εργασιών, σωστό προγραμματισμό και το σημαντικότερο, βάζοντας ρεαλιστικές προθεσμίες για να προστατέψει τους ανθρώπους του από την επαγγελματική εξουθένωση. 

8.Είναι καλός ακροατής

Πέρα από manager, λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο και σαν μέντορας. Δεν λέει απλά στους συναδέλφους του τι πρέπει να κάνουν, αλλά αφιερώνει χρόνο για να ακούσει τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τους φόβους και οτιδήποτε μπορεί να απασχολεί την ομάδα του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα περιβάλλον σεβασμού, κατανόησης και ασφάλειας, στο οποίο η ομάδα του αισθάνεται ότι μπορεί να μοιράζεται κάθε της σκέψη και προβληματισμό.

9.Ξέρει να εμπιστεύεται 

Αν υπήρχε ένα quiz και σε ρωτούσαν “ποιος είναι ο καθρέφτης ενός manager”, τι θα απαντούσες; Θα σου απαντήσουμε εμείς: η ομάδα του! Οι άνθρωποί του. Ο manager ξέρει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύει μαζί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να περιορίζει τον συγκεντρωτισμό του και λειτουργεί ομαδικά, δείχνοντας εμπιστοσύνη αλλά και ελευθερία κινήσεων στην ομάδα του, αναθέτοντας και ενθαρρύνοντας νέες ιδέες και πρωτοβουλίες. 

10.Δίνει (θετικό) feedback

Κάποιες φορές ίσως είναι λίγο πιο σκληρός στην κριτική που θα ασκήσει στους ανθρώπους του, αλλά – μεταξύ μας – ποιος δεν χρειάζεται ένα ταρακούνημα για να συνεχίσει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό; Όσο σημαντικό είναι αυτό το ταρακούνημα, τόσο σημαντική είναι και η επιβράβευση – το θετικό feedback κάθε φορά που πραγματικά κάποιος από την ομάδα ξεπερνά τον εαυτό του με τα αποτελέσματα της δουλειάς του. 

11.Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της ομάδας του 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περίοδοι που μπορεί να περνάμε περισσότερο χρόνο με τους συναδέλφους μας, παρά με την οικογένειά μας. Ένας manager ξέρει να αξιοποιεί και να “εκμεταλλεύεται” σωστά αυτόν τον χρόνο και προσπαθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ισχυροποιήσει τους μεταξύ τους δεσμούς, κάνοντας ουσιαστικό bonding με την ομάδα του. Με άλλα λόγια δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι άνθρωποί του να αισθάνονται ότι το γραφείο τους ως κάτι παραπάνω από έναν απλό χώρο εργασίας. 

Διάβασε ακόμα:

Στο μάτι του κυκλώνα: Leadership μέσα στην κρίση του COVID-19

Οι καλοί ηγέτες δεν δίνουν συμβουλές – Κάνουν coaching