Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια είναι τα σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να χωρίσεις ή να αλλάξεις δουλειά.
– Τι πρέπει να σκεφτείς πριν το κάνεις.


Για να πετύχεις έναν στόχο σου, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου και να πιστέψεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να ξέρεις και πότε να βάλεις ένα τέλος. Όταν για παράδειγμα η δουλειά σου ή μία σχέση σου δεν σε γεμίζει πια, όταν σπαταλάς χρόνο και ενέργεια άσκοπα, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς ότι πρέπει να αποχωρήσεις. Θέλει πολύ θάρρος και δύναμη για να πάρεις αυτήν την απόφαση. Ωστόσο, τα σημάδια υπάρχουν και σου δείχνουν ότι είναι καιρός να πας ένα βήμα παρακάτω. Ποια είναι αυτά;

1.Παραπλανητικές κριτικές

Υπάρχουν φορές που θα πάρεις θετικό feedback, το οποίο θα σε αποπροσανατολίσει και θα σε κάνει να αναθαρρήσεις, με αποτέλεσμα να μην βλέπεις καθαρά το αυτονόητο: ότι δηλαδή η προσπάθειά σου δεν αξίζει. Έτσι παραμένεις προσκολλημένος σε κάτι ανούσιο χωρίς καμία εξέλιξη και συνεχίζεις να σπαταλάς τον χρόνο και την ενέργειά σου, όταν την ίδια στιγμή θα μπορούσες να την διοχετεύσεις κάπου αλλού.

2. Συναισθηματικό αδιέξοδο

Σκέφτεσαι με την καρδιά και όχι με το μυαλό. Σκέφτεσαι συναισθηματικά και όχι λογικά και ψύχραιμα. Κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου μήπως τελικά επενδύεις πολλή ενέργεια και συναίσθημα σε κάτι; Μήπως τελικά δεν είναι τόσο μεγάλη ευκαιρία όσο νόμιζες; Αν η απάντηση είναι “ναι”, είναι η ώρα να σταματήσεις να αναλώνεσαι.

3. Οικονομική/ συναισθηματική απώλεια

Χάνεις πολλά όταν ασχολείσαι με κάτι που δεν σου προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος. Είτε πρόκειται για οικονομική απώλεια είτε για συναισθηματική, ο φόβος και το άγχος που αισθάνεσαι, σε κάνουν να παραμένεις σε μία προβληματική κατάσταση προκειμένου να κερδίσεις όλα όσα έχασες. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση όμως, τα συναισθήματά σου δεν σε αφήνουν να αποχωρήσεις και να προχωρήσεις.

4. Δεν έχεις κέρδος

Όσο σκληρά και αν προσπαθείς, δεν έχεις κανένα όφελος. Εφόσον η προσπάθειά σου δεν οδηγεί πουθενά, έχεις έναν ακόμη λόγο να σταματήσεις αυτό που κάνεις. Και ξέρεις αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να αφοσιωθείς κάπου αλλού και να αφήσεις την ενέργεια και τη δημιουργικότητά σου να ανθίσουν.

5. Δεν είσαι χαρούμενος

Αν αυτό που κάνεις δεν σε γεμίζει πια και δεν σε κάνει ευτυχισμένο, έχεις έναν ακόμη λόγο για να το αφήσεις πίσω σου. Χωρίς κίνητρο, δεν έχεις καμία πιθανότητα να προχωρήσεις προς τα μπρος.

Να θυμάσαι!

Όταν ένας κύκλος κλείνει, ανοίγει πάντα ένας καινούργιος. Κάποιες φορές πρέπει να βάλεις ένα τέλος σε κάτι που δεν σου προσφέρει πια τίποτα και να δεις τις ευκαιρίες που είναι μπροστά στα μάτια σου.

Διάβασε ακόμα:

Mάθε Tο Xορό Που Μπορεί Να Αλλάξει Την Τύχη Σου Στον Έρωτα

12 Λόγοι Για Τους Οποίους Κάποιος Μπορεί Να Σε Ερωτευτεί

Author(s)

  • Sherrie Campbell

    Ψυχολόγος

    Η Sherrie Campbell είναι ψυχολόγος και συγγραφέας. Ειδικεύεται στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων και εφήβων.