Δυστυχώς ναι. Η καθημερινή κατανάλωση οινοπνεύματος ανήκει στους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Αν αγαπάτε το αλκοόλ, δεν επιθυμούμε να σας στερήσουμε αυτή τη χαρά. Προσπαθήστε όμως να το απολαμβάνετε με μέτρο. Πιείτε ένα ποτό ή μέχρι δύο ποτηράκια κρασί, όχι παραπάνω. Κι αυτό κοινωνικά, μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση στο σπίτι, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Είναι σήμερα σαφώς αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες που πίνουν τρία ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα έχουν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στους μαστούς, σε σχέση με αυτές που δεν πίνουν καθόλου. Το οινόπνευμα και βλάπτει απευθείας το DNA των κυττάρων των μαστών και αυξάνει τα οιστρογόνα στο αίμα, που επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων μαστού.

Το αλκοόλ βλάπτει και τους τρυφερούς μαστούς των εφήβων. Έχει βρεθεί ότι τα κορίτσια έως 15 ετών, που πίνουν 3-5 ποτά την εβδομάδα, εμφανίζουν τριπλάσια καλοήθη ογκίδια σε σχέση με τα κορίτσια που δεν πίνουν καθόλου. Κάποια από αυτά τα καλοήθη ογκίδια θα γίνουν αργότερα κακοήθη. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που βλέπουμε σήμερα συχνότερα καρκίνους μαστού στις νέες γυναίκες.

Μειώνω ή σταματάω εντελώς το αλκοόλ δεν σημαίνει παύω να βγαίνω και να βλέπω τους φίλους μου. Βρείτε υποκατάστατα του οινοπνεύματος. Πιείτε έναν ωραίο φρουτοχυμό με παγάκια, μια μπύρα χωρίς οινόπνευμα, ένα παγωμένο ντοματόζουμο και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Όσο περνάει από το χέρι σας, προφυλάξτε τον εαυτό σας από το συχνότερο καρκίνο των γυναικών.

Ο Γιάννης Φύσσας είναι γενικός χειρουργός, απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένος στο μαστό στην Αγγλία. Διευθυντής στο κέντρο μαστού του «Πρόληψις» και στην κλινική μαστού στο Ιατρικό Αθηνών, κλινική Παλαιού Φαλήρου.

Διάβασε ακόμα:

13 απλά βήματα για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου

Μία μικρή συμβουλή για να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.