Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας.
-Ποια είναι η χρησιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης.


Εδώ και αρκετό καιρό, στο επίκεντρο βρίσκεται η ευεξία των εργαζομένων. Οι εργοδότες θέλουν να οικοδομήσουν ένα ισχυρό εργατικό δυναμικό με υγιείς, χαρούμενους υπαλλήλους. Η φροντίδα της ευεξίας των εργαζομένων και η ενθάρρυνση των υπαλλήλων να φροντίζουν την υγεία και την ευημερία τους έχει πολλά οφέλη.

Οι υγιέστεροι, πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι, θα είναι περισσότερο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και είναι πιθανό να παραμείνουν στην εταιρεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχοντας ένα ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό, θα μειωθεί επίσης ο αριθμός των απουσιών και θα προστατευτούν οι υπάλληλοι από το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout)».

Μελέτες δείχνουν, ότι οι εταιρείες που έχουν πρόγραμμα ευεξίας έχουν υψηλότερη δέσμευση εργαζομένων από εκείνες που δεν έχουν. Οι εταιρείες που επικεντρώνονται στην ευεξία των εργαζομένων έχουν επίσης διαπιστώσει αύξηση της σταθερής παραγωγικότητας τους. Τα προγράμματα ευεξίας έχουν θετικό αντίκτυπο στην εταιρική κουλτούρα και ενισχύουν την εικόνα της εταιρείας. Αυτό διευκολύνει την προσέλκυση και την απασχόληση ταλαντούχων υποψηφίων.

Οι δοκιμασμένες τάσεις ευεξίας των εργαζομένων που έφτασαν σε υψηλή δημοτικότητα την περασμένη χρονιά είναι:

Η προτεραιότητα στην αυτο-φροντίδα

Μελέτες δείχνουν ότι τα προγράμματα ευεξίας των εργαζομένων λειτουργούν καλύτερα σε ένα ενθαρρυντικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργοδότες βοηθούν τους εργαζομένους τους να δώσουν προτεραιότητα στην αυτο-φροντίδα. Οι εργοδότες μπορούν να βοηθούν με το να τους αφήνουν να κάνουν τακτικά διαλείμματα και συνιστώντας τους να περάσουν λίγο χρόνο έξω. Μπορεί επίσης να τους παρέχονται υγιεινά σνακ όπως φρούτα στο χώρο εργασίας. Ίσως ακόμα και η δημιουργία ενός ήσυχου χώρου στην εργασία, όπου θα πηγαίνουν για να χαλαρώσουν όταν χρειάζονται ένα διάλειμμα.

Η ευέλικτη εργασία

Η ευέλικτη εργασία αυξάνεται σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Επιτρέπει στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι ή το γραφείο. Τους παρέχει επίσης την ευελιξία να επιλέγουν τις δικές τους ώρες εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να εργάζονται στο ωράριο τους. Ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας ενισχύει τις διαθέσεις και τις δεσμεύσεις των υπαλλήλων. Μειώνει, επίσης, τον αριθμό των απουσιών και οδηγεί σε μείωση των καθυστερήσεων και επιτρέπει στους εργαζόμενους να έχουν καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Για παράδειγμα, τους δίνει την ευκαιρία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικογένειάς τους και να απολαύσουν χρόνο με φίλους.

Η ενεργοποίηση και το εξατομικευμένο πρόγραμμα

Μια άλλη τάση είναι το εξατομικευμένο πρόγραμμα. Όταν πρόκειται για ευεξία, όλοι είναι διαφορετικοί, πράγμα που σημαίνει ότι η εξατομίκευση είναι το κλειδί. Οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να υποφέρει από εργασιακό άγχος, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει οικογενειακά προβλήματα. Έτσι, σε κάθε εργαζόμενο πρέπει να προσφέρεται μια προσαρμοσμένη λύση ευεξίας. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή συνεχών πρακτικών συμβουλών.

Η ενθάρρυνση για άσκηση

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Στη σημερινή κοινωνία, η ροή μας στα social media είναι γεμάτη από ανθρώπους στο γυμναστήριο ή που δείχνουν πόσα χιλιόμετρα έκαναν. Η άσκηση τείνει να είναι μαζική! Η άσκηση είναι καλή τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα. Οι εργαζόμενοι που ασκούνται τακτικά θα είναι όχι μόνο σωματικά υγιείς αλλά και ψυχικά ανθεκτικοί. Η ενθάρρυνση των υπαλλήλων να ασκούνται δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Ίσως με την εισαγωγή ενός εβδομαδιαίου club jogging ή μιας εβδομαδιαίας τάξης γιόγκα. Ή θα μπορούσε ακόμη και να προσφερθεί μια έκπτωση για εγγραφή στο κοντινό γυμναστήριο. Ή μπορεί να προσφερθεί μια ώρα την εβδομάδα, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πάρουν χρόνο από την εργάσιμη ημέρα, για να απολαύσουν κάποια άσκηση.

Η υγεία των εργαζομένων σε ψηφιακή πλατφόρμα

Κοινωνικοποίηση, αγορές, ακόμη και τραπεζικές συναλλαγές… όλα βρίσκονται σε ψηφιακές πλατφόρμες αυτές τις μέρες. Έτσι, έχει νόημα ότι η προσφορά μιας εύχρηστης ψηφιακής πλατφόρμας θα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ευεξίας. Έχοντας ένα πρόγραμμα ευεξίας σε μια ψηφιακή πλατφόρμα σημαίνει ότι είναι προσβάσιμο 24/7. Μπορούν να εισάγουν πληροφορίες όπως το ύψος και το βάρος τους και μπορούν ακόμη και να παρακολουθήσουν το ύπνο τους. Χρησιμοποιώντας τη δικτυακή πύλη, οι εργοδότες μπορούν να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές και τις εκπαιδευτικές συναντήσεις με βάση τις ανάγκες των μελών του προσωπικού τους.

Η εστίαση στο στρες

Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει την επιζήμια επίδραση που μπορεί να έχει το στρες σε ένα άτομο. Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και είναι κάτι από το οποίο υποφέρουμε όλοι περιστασιακά. Δυστυχώς, το στρες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως πονοκεφάλους, ναυτία, αϋπνία και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε κατάθλιψη. Επειδή το στρες μπορεί να έχει τέτοιο αντίκτυπο στην εργασιακή ζωή των υπαλλήλων, είναι πλέον κοινό για τις εταιρείες να προσφέρουν μια σειρά στρατηγικών για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αντεπεξέλθουν.

Η χρησιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) 

Το AI δημιουργεί εξατομικευμένες εμπειρίες για τους υπαλλήλους. Η χρήση της επιτρέπει στις εταιρείες να αξιοποιήσουν τα δεδομένα για να τροποποιήσουν και να προσαρμόσουν τα προγράμματα ευεξίας τους, με αποτέλεσμα την καλύτερη εμπειρία των χρηστών, με βάση τις προτιμήσεις των εργαζομένων και τους στόχους ευεξίας, καθώς και τη μείωση του συνολικού εταιρικού κόστους. Οι ετήσιες αναθεωρήσεις είναι απαραίτητες, για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να παραμείνουν ενήμεροι για την αλλαγή της τεχνολογίας, τις κοινωνικές συνθήκες και τα επίπεδα ικανοποίησης των εργαζομένων. Η ανασκόπηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μετρήσεις, όπως η παραγωγικότητα και η αφοσίωση. Στη συνέχεια, πρέπει να γίνεται σχεδίαση και προσαρμογή των προγραμμάτων. Ίσως ακόμη και πειραματισμός με τις αλλαγές της εταιρικής κουλτούρας, όπως οι επιλογές του flex-time ή remote-work – οι οποίες σίγουρα σχετίζονται με την ευεξία.

Αρχική δημοσίευση από την Μαρία Δ. Σινανίδου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός και ευεξία: Η μεγάλη έρευνα της Thrive Global Greece για τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία των Ελλήνων

Πώς Θα Βάλεις Τέλος Στο Άγχος Των Email

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.