Είναι χάσιμο χρόνου να ζητάς από έξυπνους ανθρώπους ν’ αλλάξουν συμπεριφορές, συνήθειες, τρόπο σκέψης… Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν θέλουν & αποφασίσουν οι ίδιοι ν’ αλλάξουν, αφού πρώτα συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της αλλαγής μέσα από δυνατό αναστοχασμό και ισχυρές ερωτήσεις. Και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την υλοποίηση των Personal Coaching προγραμμάτων!

Φαντάσου, λοιπόν, ότι σου δίνεται ένα «δώρο ζωής» από την εταιρία σου, αν αποφασίσουν να επενδύσουν για εσένα μέσα από ένα προσωπικό πρόγραμμα Coaching! Δουλεύοντας με έναν/μια Coach θα έχεις την ευκαιρία ν’ αλλάξεις συνειδητά τον εαυτό σου με αυθεντικό τρόπο. Θα ανακαλύψεις το δυναμικό σου και θα διεκδικήσεις την απόδοση και τη ζωή που σου αξίζει!

Ο Coach αποτελεί «σκεπτόμενο συνεργάτη» ή ακόμη καλύτερα «συνέταιρο σκέψης» για τα στελέχη που ξεκινά να καθοδηγεί. Μέσα από μακροχρόνια, δυνατή & πιστοποιημένη εκπαίδευση, ο Coach μπορεί ν’ ακούει βαθιά, να παρατηρεί, ν’ απευθύνει δυνατές ερωτήσεις , να βοηθά τον πελάτη να προκαλεί τις σκέψεις του. 

Ο αποτελεσματικός Coach πάντα παραμετροποιεί την προσέγγισή του, αναλόγως του έμψυχου δυναμικού που συνεργάζεται. Επιλέγει κάθε φορά από μια ευρεία γκάμα εργαλεία και τεχνικές για να εκμαιεύσει λύσεις από τον ίδιο τον πελάτη και στη συνέχεια να τον ενθαρρύνει να αναπτύξει προσωπικές στρατηγικές και να δεσμευτεί προς την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.

Οι καλά εκπαιδευμένοι Coaches βοηθούν τους πελάτες να επεξεργάζονται τις αποφάσεις τους και τους βοηθούν να μετακινήσουν νοερά εμπόδια, μπλοκαρίσματα, περιοριστικές πεποιθήσεις, προκαταλήψεις και στερεοτυπικές σκέψεις που τυχόν τους κρατάνε πίσω.

Ουσιαστικά, ο Coach ξυπνά δυνατές συνειδητοποιήσεις στον πελάτη. Βοηθά τον πελάτη να αποκτήσει δυνατή επίγνωση του εαυτού του. Και αυτή η διάσταση του self-awareness είναι μεγίστης σημασίας καθώς δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε καμιά συμπεριφορά μας, αν πρώτα δεν αλλάξουμε την οπτική μας σε σχέση με το ποιοι πιστεύουμε πως είμαστε.

Ο Coach δε θα συμμαχήσει με τον πελάτη για να υποστηρίξει τον τρόπο σκέψης του. Αντίθετα, θα προκαλέσει τον τρόπο σκέψης του για να τον βοηθήσει να δει διαφορετικές οπτικές , να ανακαλύψει καλά κρυμμένες αλλά αληθινές ανάγκες, να τροποποιήσει παλιές θρονιασμένες πεποιθήσεις, να αποκολληθεί από την τάση να παράγει συνεχώς «υποθέσεις» και να δραματοποιεί καταστάσεις.

Η μεταμόρφωση έρχεται μέσα από το Coaching! Μέσα από τακτικές συναντήσεις με τον/την Coach (1 φορά την εβδομάδα για 1 ώρα) για 2, 3 ή ακόμη περισσότερους μήνες ενθαρρύνεται με τακτικό τρόπο ο ρυθμός της συνειδητής προσπάθειας για ανάπτυξη και θετική αλλαγή. Το στέλεχος θέτει στόχους, οραματίζεται το μέλλον, οπτικοποιεί τα επιθυμητά αποτελέσματα, αναπτύσσει στρατηγική για την εξέλιξη του, προτείνει βήματα και δράσεις για να προχωρήσει δυναμικά στη ζωή του και στην καριέρα του!

Είναι αστείο να συνδέουν την αποτυχία ή τον αργό ρυθμό ανάπτυξης των στελεχών με τους Coaches. Ενώ ο Coach μπορεί να παρέχει feedback & την οπτική του μέσα από ειδικές τεχνικές, ο πελάτης είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για τα αποτελέσματα και τον ρυθμό της εξέλιξής του. Ο Coach δε δίνει λύσεις και συμβουλές, ούτε μπαίνει στη θέση του πελάτη να σχεδιάσει βήματα και πλάνα. Ο επαγγελματίας Coach πιστεύει πως ο πελάτης είναι εκ φύσεως δημιουργικός, ευρηματικός με δυναμικό ανάπτυξης πολλών λύσεων και ιδεών.

Ο Coach στηρίζει τον πελάτη να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά του, να εντοπίσει πόρους και τρόπους δράσης, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσωπικές του δεξιότητες. Τον βοηθά να εντοπίσει πρώτα τα ταλέντα του & τις δυνατές ποιότητές του και μετά να τα τροχοδρομήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση, συνάπτοντας ισχυρές συμμαχίες με την ολοδική του πρώτη ύλη.

Πιστεύω δυνατά πως το Coaching βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να τολμήσουν να ονειρευτούν τον τρόπο που θα τιμήσουν την ύπαρξή τους σε αυτόν τον κόσμο, να χτίσουν νέες, ευεργετικές συνήθειες στο μυαλό τους.

Τέλος, το Coaching λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας για την επιτυχία. Ο Coach είναι πάντα εκεί για να βοηθά τον πελάτη να κρατά τις υποσχέσεις που έχει δώσει στον εαυτό του!

Έχει επαναλαμβανόμενα αποδειχθεί πως τα στελέχη που έχουν βιώσει προσωπικές παρεμβάσεις Coaching καταφέρνουν να περάσουν στη συνέχεια αυτού του τύπου την καθοδηγητική προσέγγιση στις ομάδες τους. Μπορούν, δηλαδή, να δομούν καλύτερες συζητήσεις, να συνδέονται αυθεντικά με άλλους συνεργάτες, να δεσμεύονται στην επίτευξη αποτελεσμάτων και να εμπνέουν δυνατά προς το επιθυμητό όραμα.

Αρχική δημοσίευση από την Έλενα Μητσιμπόνα στο epixeiro.gr.

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.