Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Πόσα λεπτά ύπνου κερδίζεις αν αλλάξεις στρώμα.
-Πόσα χρήματα χάνονται εξαιτίας της ανεπάρκειας ύπνου.
Το ⅓ της ζωής μας κοιμόμαστε. Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό νούμερο σχετικά με τον ύπνο που χρειάζεται να κατανοήσεις, προκειμένου να αντιληφθείς τη σπουδαιότητά του.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο ύπνος αποτελεί αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών. Όχι μόνο επειδή περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας σε κατάσταση ύπνου. Αλλά κι επειδή είναι ξεκάθαρο πλέον πόσο πολύ ο ύπνος επηρεάζει την υγεία και την ευεξία μας και όχι απλά και μόνο την αποδοτικότητά μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί μελετούν όλες τις μικρές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τον ύπνο με ένα και μοναδικό στόχο. Να αναβαθμίσουν την ποιότητά του.
Γι’ αυτό και σου επισημαίνουμε κάποια νέα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον ύπνο από το Sleepcouncill.org.uk, το National Sleep Foundation και το Αmerican College Cardiolog, τα οποία σκόπιμο θα ήταν να λάβεις υπόψη, πριν προχωρήσεις σε οποιοδήποτε βελτιωτικό πλάνο που να αφορά τον ύπνο σου.
2 π.μ. και 2 μ.μ. είναι οι ώρες κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου που νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι, πράγμα που ενισχύει την ανάγκη να κοιμηθούμε, καθώς είναι πιο πιθανό τότε να νιώσουμε έντονη υπνηλία.
2 φορές περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν υπνική άπνοια είναι οι άντρες σε σχέση τις γυναίκες. Οι γυναίκες, όμως, υποφέρουν πιο συχνά από αϋπνία σε ποσοστό 57% σε σχέση με το 51% που αντιστοιχεί στο ποσοστό των ανδρών.
Μεταξύ 10 μ.μ και 6 π.μ είναι πιο πιθανό να συμβεί ένα καρδιακό επεισόδιο σε άτομα που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία διαγιγνώσκεται όταν κάποιος κατά τη διάρκεια του ύπνου σταματά να αναπνέει για 10 δευτερόλεπτα για περισσότερο από 5 φορές σε μία ώρα.
47% των Βρετανών υποστηρίζουν ότι οι αγχωτικές σκέψεις τούς εμποδίζουν να αποκοιμηθούν ή καθυστερούν την έλευση του ύπνου τους, όταν πέφτουν στο κρεβάτι.
50% δηλώνουν ότι ενοχλούνται από τον σύντροφό τους κατά διάρκεια του ύπνου σε κοινό κρεβάτι.
60 θερμίδες καίμε κάθε μία ώρα ύπνου, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι ο ύπνος και ξεκουράζει, χωρίς μάλιστα να αποτελεί παθητική δραστηριότητα.
42 παραπάνω λεπτά κερδίζει κάποιος σε ύπνο, αν αντικαταστήσει το παλιό του κρεβάτι με ένα νέο, πιο αναπαυτικό.
1.600.000.000 λίρες χάνονται, εξαιτίας της μειωμένης αποδοτοκότητας των εργαζομένων, που οφείλεται στην κακή ποιότητα ύπνου.
Τα γρήγορα συμπεράσματα
Τα νούμερα τις περισσότερες φορές απλά επισημαίνουν ή υπενθυμίζουν. Οι βελτιωτικές κινήσεις, όμως, είναι πάντα στο χέρι σου. Γι’ αυτό: επένδυσε σε ένα καλό στρώμα και κρεβάτι, για να διασφαλίσεις καλύτερη ποιότητα ύπνου, πράγμα που με τη σειρά του εγγυάται αύξηση της αποδοτικότητάς σου. Φρόντισε να είναι αρκετά μεγάλο και σταθερό, αν το μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου, ώστε να μην ενοχλείστε ο ένας από τον άλλον. Αν υποφέρεις από άγχος, είναι σημαντικό να αναζητήσεις τρόπους για να ανακουφιστείς, έτσι ώστε να μην πλήττει – μεταξύ άλλων – και τον ύπνο σου. Μην αμελείς να επισκεφτείς έναν ειδικό ύπνου, αν το ροχαλητό υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου σου ή αν η αϋπνία ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή ύπνου σε βασανίζει. Υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί τα καθένα από τα προβλήματα αυτά. Μην το ξεχνάς αυτό.
Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.