Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κάνουν οι αθλητές.
-Γιατί τα μικροβήματα είναι το κλειδί της επιτυχίας.


Οι Αμερικανοί λένε συχνά “go big or go home”, δηλαδή να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό σε ότι κάνεις, διαφορετικά καλύτερα να “πας στο σπίτι σου”. Αυτό ίσως αποτελεί κίνητρο για να εντείνεις την προσπάθειά σου σε ότι στόχο βάζεις επειδή όμως δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα έτσι ένα καλύτερο απόφθεγμα είναι: “τα μικρά και σταδιακά βήματα οδηγούν σε μεγάλα οφέλη”. 

Τα μικροβήματα μπορεί να αποτελούν μία αργή διαδικασία αλλά είναι μια διαδικασία που συνήθως λειτουργεί ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι τον ίδιο ενθουσιασμό μέσα σου. Γιατί αν ξεκινήσεις κατευθείαν με τα μεγάλα βήματα, ενδέχεται να κουραστείς και να εξαντληθείς πολύ νωρίς.

Τα μικρά και σταδιακά βήματα οδηγούν σε μεγάλα οφέλη, γιατί κάθε ημέρα γίνεσαι καλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη. 

Καν’ το όπως οι αθλητές

Στα αγωνίσματα αντοχής, οι αθλητές που ξεκινούν με πολλή ένταση και ταχύτητα στην αρχή του αγώνα, συχνά καταλήγουν να μένουν πίσω κατά την διάρκειά του. Αντίθετα, οι αθλητές που ξεκινούν συντηρητικά και με σταθερό βήμα, διατηρούν τον ρυθμό τους και επιταχύνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής. Πολλοί για παράδειγμα από όσους έχουν επιτύχει στον επαγγελματικό τους τομέα και έχουν χτίσει ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις, ξεκίνησαν την πορεία τους με μικρά βήματα και σταδιακά επιτάχυναν, ακριβώς όπως οι αθλητές.

Το να κάνεις μεγάλα βήματα ίσως φαίνεται πολύ συναρπαστικό μία δεδομένη στιγμή και συχνά μπορεί να διαλέγεις να κάνεις μεγάλα βήματα για να φτάσεις γρήγορα στον στόχο σου, παρά να κάνεις μικρότερα και να έχεις σταδιακά αυξανόμενη πρόοδο. Όταν όμως αντιληφθείς όλα όσα πρέπει να κάνεις, τότε ίσως συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να πας σταδιακά. Τα μικροβήματα απαιτούν μεγάλη υπομονή, πολλή πειθαρχία και έναν σκοπό. Γιατί με αυτά μπορείς να μετατρέψεις τον κάθε σου στόχο σε ρεαλιστικό και να έχεις μία ανοδική πορεία γεμάτη μεγάλες αλλαγές και μεγάλα οφέλη.

Αν λοιπόν θέλεις να κατακτήσεις έναν στόχο σου, ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις είναι να ξεκινήσεις με μικρά βήματα και σταδιακά να τα μεγαλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεις τις πιθανότητες να πηγαίνεις περισσότερο προς τα μπροστά παρά προς τα πίσω. Τα μικρά βήματα ανοίγουν την πόρτα στις μεγάλες αλλαγές και τα μεγάλα οφέλη, καθώς ημέρα με την ημέρα γίνεσαι λίγο καλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη. Ίσως σε καθημερινή βάση τα οφέλη αυτά να σου φαίνονται ασήμαντα- ίσως μάλιστα να είναι πολύ μικρά για να τα αντιληφθείς- αλλά κοιτάζοντας μερικές εβδομάδες, μήνες ή χρόνια πίσω, θα διαπιστώσεις ότι είναι τεράστια.

Τα μικροβήματα απαιτούν μεγάλη υπομονή, πολλή πειθαρχία και ένα σκοπό. Γιατί με αυτά μπορείς να μετατρέψεις τον κάθε σου στόχο σε ρεαλιστικό και να έχεις μία ανοδική πορεία γεμάτη μεγάλες αλλαγές και μεγάλα οφέλη.

Διάβασε ακόμα:

Ο Συγγραφέας Τζέιμς Γουόρντ Σου Δείχνει 7 Βήματα Για Να Πετύχεις Τον Στόχο Σου

5 Δικαιολογίες Που Χρησιμοποιείς Όταν Φοβάσαι Να Κάνεις Μία Αλλαγή

Author(s)

  • Brad Stulberg

    Συγγραφέας

    Ο Brad Stulberg είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα υγείας και ανθρώπινης συμπεριφοράς.