Η ηγεσία φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση για εκείνους που την γνωρίζουν και για αυτούς που δεν την γνωρίζουν  φαίνεται να είναι κάτι δύσκολο. Ωστόσο, ένας άνθρωπος μπορεί να εκπαιδευτεί και να γίνει ένας χαρισματικός ηγέτης.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη :

Ταύτιση

Αποτελεσματική ηγεσία σημαίνει να σκέφτεσαι με τους όρους του άλλου. Μπορείτε να δραστηριοποιήσετε οποιονδήποτε, αν επικαλείστε τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα θέλω του. Πριν, όμως το κάνετε αυτό, μην ξεχνάτε ότι οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται για το τι ξέρετε μέχρι να μάθουν ότι ενδιαφέρεστε. Οι άνθρωποι διαισθάνονται αν εννοείτε ή όχι όσα λέτε και δεν μπορείτε να ηγηθείτε, αν δεν πιστεύετε πραγματικά αυτά που λέτε.

Ταπεινοφροσύνη

Δεν αρκεί να είστε εκεί για τους άλλους, πρέπει να είστε ένας από αυτούς. Όσσι κυβερνούν προτάσσοντας το εγώ τους, κυβερνούν με οργή και φόβο , όταν αυτά εκλείψουν, παύει και η επιρροή τους. Να εμφανίζεστε πάντα ως πιο πρόθυμοι να ηγηθείτε και όχι ως οι καλύτεροι και να δηλώνετε ότι είστε έτοιμοι να κάνετε ό,τι χρειαστεί. 

Ύφος

Το πιο αποτελεσματικό εργαλείο επιρροής και ηγεσίας μπορεί να δοθεί συνοπτικά με μία μόνο λέξη: απλότητα.  Κανένας δεν συμπαθεί ούτε αρέσκεται να ακολουθεί περίπλοκες και αποδιοργανωμένες στρατηγικές. Όταν  ο στόχος σας είναι να εμπνεύσετε τους άλλους να εναρμονιστούν με το δικό σας τρόπο σκέψης, να έχετε πάντα ένα ξεκάθαρο και οργανωμένο σχέδιο δράσης.

Προσωπική δύναμη

Οι άνθρωποι ακολουθούν εκείνον τον ηγέτη που τους κάνει να νιώθουν καλά και πολύτιμοι και όχι εκείνον που τους κάνει να αισθάνονται ασήμαντοι. Οι σπουδαίοι ηγέτες δεν προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να πιστέψουν σ’ αυτούς, προσπαθούν μόνο να δείξουν πώς να πιστεύουν στον εαυτό τους.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Οδηγός για Managers: Βοήθησε την ομάδα σου να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά

Υγιείς σχέσεις με την ομάδα σας… από απόσταση

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .