Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να αποφύγετε τις πολλές αποσκευές.
-Πώς μπορεί η περιπέτεια να κάνει τις διακοπές σας πιο ενδιαφέρουσες.


Όσο πλησιάζουν οι διακοπές, η ιδέα της απόδρασης γίνεται όλο και πιο έντονη. Συχνά όμως η ιδέα αυτή σχετίζεται με κάτι που έχουν οι ενήλικες στο μυαλό τους, το οποίο μπορεί να είναι ένας ειδυλλιακός τουριστικός προορισμός εντός ή εκτός Ελλάδας, που όμως προορίζεται για φωτογραφίες σε διαφήμιση! Τι θέλω να πω; Ότι όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ωραία στις διαφημίσεις, είναι όμως πρακτικά και κατάλληλα για οικογένειες με παιδιά; Ο χρόνος για το ταξίδι μπρος πίσω αφαιρεί από τον χρόνο των διακοπών και είναι κουραστικός. Ειδικά λοιπόν αν πρόκειται να πάτε διακοπές με μικρά παιδιά είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις συμβουλές που ακολουθούν.

1.Σκεφτείτε απλά, πρακτικά, παιδοκεντρικά

Με λίγα λόγια είναι ίσως καλύτερα – ιδιαίτερα αν τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας – να επιλέξετε έναν προορισμό κοντινό και άνετο, ώστε οι μέρες των διακοπών να κυλήσουν εύκολα και ομαλά.

2.Σκεφτείτε… ελαφρά

Πάντα υπάρχει περιθώριο να πάρει κανείς ακόμα ένα ζευγάρι σανδάλια ή εκείνο το υπέροχο φόρεμα ή το 6ο σετ αυτοκινητάκια, αλλά, πραγματικά, τα χρειάζεστε όλα αυτά; Περιορίστε τον όγκο και τα κιλά που αντικειμένων που κουβαλάτε μαζί σας. Αποφασίστε ποια πράγματα μπορείτε να προμηθευτείτε από το μέρος των διακοπών σας και μην κουβαλάτε περιττά πράγματα μόνο και μόνο για να νιώθετε καλυμμένοι «σε περίπτωση που…».

3.Μην υπολογίζετε… χωρίς τον ξενοδόχο

Μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα να ασχοληθεί το παιδί σας με εξωσχολικά βιβλία και να κάνει λίγη επανάληψη στα μαθήματά του, αλλά είστε σίγουροι ότι το παιδί σας συμφωνεί; Πάρτε και μερικά εκπαιδευτικά και μη βιβλία μαζί σας, αλλά μην ξεχάσετε και όσα προάγουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα: χαρτιά, μαρκαδόρους, νερομπογιές, πλαστελίνες, πηλό, έτοιμα παιχνίδια κατασκευών.

4.Σκεφτείτε πριν από αυτά για αυτά

Ξέρετε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερες επιλογές έχουμε τόσο περισσότερο μπλοκάρουμε, δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε και τελικά δεν ευχαριστιόμαστε; Αυτό ισχύει ειδικά για τα παιδιά! Προσπαθήστε ως γονείς να πάρετε εσείς τις βασικές αποφάσεις για το πού, πότε, πώς θα πάτε και πώς θα επενδύσετε τον χρόνο των διακοπών σας, χωρίς να δίνετε πολλές επιλογές στα παιδιά. Πάντα βέβαια ο γνώμονάς σας θα πρέπει να είναι τα γούστα και οι προτιμήσεις των παιδιών.

5.Εξασφαλίστε και μια δόση…πρόκλησης

Είναι πολύ σημαντικό να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε στις διακοπές σας. Παράλληλα όμως, χρειάζεστε μια δόση.. αδρεναλίνης! Μόλις νιώσετε ότι ξεκουραστήκατε, καλό είναι να βάλετε και λίγη δράση στο πρόγραμμα: εξερευνήστε, ανακαλύψτε, αφεθείτε σε νέα πράγματα και εκπλήξεις. Διατηρήστε το επίπεδο της πρόκλησης τόσο όσο να μην ξεπερνάει τα δικά σας όρια και ανεκτά επίπεδα. Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμα να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, λίγη παραπάνω δράση, ένα νέο σπορ ή μια δραστηριότητα, κάτι που δεν περιμένατε ότι θα δοκιμάζατε.

Να θυμάστε ότι όπως και στις ωραίες παραστάσεις, το καλύτερο και το εντυπωσιακότερο μέρος προσφέρεται στον θεατή στο τέλος, ώστε να φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις! Αυτός είναι ο κανόνας της Κορύφωση-Τέλους που έχει σχέση με το πώς αξιολογούμε ένα γεγονός που έχει ήδη συμβεί: πόσα καλά (ή κακά) σημεία είχε και με τι τρόπο τελείωσε (έντονα ή υποτονικά;). Κρατήστε λοιπόν το καλύτερο για το τέλος των διακοπών, ώστε να φέρετε πίσω μαζί σας αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις για εσάς και τα παιδιά σας.

Διάβασε ακόμα:

13 Λάθη Που Κάνουν Οι Γονείς Στην Ανατροφή Των Παιδιών Τους. Εσύ Τα Κάνεις Όλα Σωστά;

Γιατί Τα Σημερινά Παιδιά Δυσκολεύονται Να Κρατήσουν Σωστά Ένα Μολύβι

Author(s)

  • Δρ Λίζα Βάρβογλη

    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται με ενήλικες, παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα καλύπτοντας ευρύ φάσμα δυσκολιών. Συνεργάζεται με το νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Eίναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο με το βραβείο Public “Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Αυγού” και “Καταπληκτική Μαμά”. To τελευταίο της βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες κι έχει τίτλο “Συναισθηματικά Βαμπίρ” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya.