Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί απαιτείται ο προϋπολογισμός του χρόνου σου.
-Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αναψυχής και αδράνειας.


Ποιος δεν θα ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα χόμπι του; Είτε πρόκειται για αθλήματα, γκολφ, πεζοπορία, ή οτιδήποτε άλλο η εύρεση επιπλέον μία ή δύο ωρών για να αφιερώσεις στο αγαπημένο σου χόμπι είναι μια πρόκληση.

Έχω συναντηθεί με πολλά στελέχη που αναφέρουν μια συνεχή σύγκρουση μεταξύ του χόμπι τους και της επιθυμίας τους να είναι παραγωγικοί.

Πριν από δύο χρόνια μια επαγγελματική μου γνωριμία με έκανε να ασχοληθώ με το Fantasy Football. Από τότε, έχω γοητευτεί. Ωστόσο, ξέρω ότι πρέπει να δημιουργήσω συστήματα για να βεβαιωθώ ότι η ‘’ομάδα’’ μου δεν παρεμβαίνει στην εργάσιμη ημέρα μου. Πρέπει να καθορίσω όρια και οδηγίες για να διασφαλίσω ότι έχω την ψυχαγωγία που χρειάζομαι, αλλά δεν μετατρέπεται σε χάσιμο χρόνου.

Ένας σοφός δάσκαλος έθεσε κάποτε αυτό το ερώτημα: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αναψυχής και αδράνειας; Πιστεύω ότι τελικά είναι θέμα προϋπολογισμού χρόνου.

Θα σου δώσω μερικές συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς τα χόμπι σου, έτσι ώστε να μπορείς να αξιοποιήσεις το έπακρο από αυτά, αλλά και να αξιοποιήσεις στο έπακρο την εργάσιμη ημέρα σου.

1. Προϋπολογισμός της ώρας

Ακριβώς όπως θα προϋπολογίσεις τα χρήματα για τα έξοδα που θα έχεις μέσα στο μήνα, προϋπολόγισε στο ημερολόγιο σου πόσο χρόνο θα αφιερώσεις στα χόμπι σου. Καθιέρωσε ένα περιοδικό πρόγραμμα για να συμμετάσχεις στο χόμπι σου. Φρόντισε να δώσεις στον εαυτό σου αρκετό χρόνο για να αισθανθείς ότι μπορείς να διασκεδάσεις, αλλά όχι τόσο πολύ που περνά σε άλλους τομείς της ζωής σου.

2. Προγραμμάτισε κατάλληλα

Επίλεξε χρονικά περιθώρια για να απολαύσεις το χόμπι σου που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες της ημέρας. Για παράδειγμα, αν είσαι στις πωλήσεις και η πιο πολυάσχολη ώρα της ημέρας είναι 11: 00–14: 00, θα ήταν παράλογο να περνάς χρόνο στο χόμπι σου κάθε μέρα στις 11:30. Προγραμμάτισε το χρόνο του χόμπι κατά τη διάρκεια που η δουλειά πέφτει όπου συνήθως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα.

3. Φίλτραρε την προσοχή σου

Εάν λαμβάνεις ενημερωτικά δελτία που σχετίζονται με το χόμπι σου, προσπάθησε να περιορίσεις τον αριθμό των ενημερωτικών δελτίων στα οποία γράφεσαι ή τον αριθμό των ειδοποιήσεων που λαμβάνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να ελαχιστοποιήσεις την αλλαγή καθηκόντων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις έναν ειδικό φάκελο για όλες αυτές τις ειδοποιήσεις και ενημερωτικά δελτία. Δημιούργησε έναν κανόνα στο λογαριασμό email σου για αυτόματη ταξινόμηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κατάλληλο φάκελο. Για παράδειγμα, εγώ έχω ένα “Fantasy Football’’ όπου πηγαίνουν αυτόματα όλα τα σχετικά μηνύματα. Αυτό επιτρέπει να περιμένω μέχρι την προγραμματισμένη ώρα να διαβάσω όλες τις ενημερώσεις που έχω λάβει.

4. Επέμενε στον προϋπολογισμό

Η υπερβολική δαπάνη του χρονικού σου προϋπολογισμού για το χόμπι σου προφανώς θα οδηγήσει σε απώλεια παραγωγικότητας. Ωστόσο, όσο σημαντικό είναι να μην είσαι αδρανής κατά τη διάρκεια της εργασίας σου, είναι εξίσου σημαντικό να κάνεις προγραμματισμένα διαλείμματα.

Συνεργάστηκα με πολλά στελέχη που ήταν αργά και αναποτελεσματικά επειδή απέτυχαν να κάνουν διαλείμματα για να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους. Εάν δεν κάνεις με συνέπεια τα κατάλληλα προγραμματισμένα διαλείμματα, η συνολική παραγωγικότητά σου θα υποφέρει πολύ. Όλοι χρειάζονται μια κατάλληλη διέξοδο για το άγχος της ημέρας.

Και τέλος να θυμάσαι: η διαφορά μεταξύ της αδράνειας και της ψυχαγωγίας είναι ο χρόνος προϋπολογισμού. Ακολουθώντας αυτές τις προτάσεις, μπορείς να δημιουργήσεις μια στρατηγική για να κερδίσεις στο χόμπι σου και να κερδίσεις και την εργάσιμη ημέρα σου.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πρώτες βοήθειες για την αυτοεκτίμηση

Μην ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας ως ηγέτες

Author(s)

  • Γιώργος Δελατόλας

    Συγγραφέας- Keynote Speaker

    O Γιώργος Δελατόλας είναι δημοσιος ομιλητης πανω στην επιχειρηματικοτητα και συγγραφέας του βιβλίου ''Infopreneur''- Κάνε την ιδέα σου μια καταπληκτική Online Επιχείρηση. Μέσα από τις προσωπικές του συνεδρίες, τα σεμινάρια του καθώς και το δωρεάν εκπαιδευτικό του υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο.