Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πού μπορεί να οφείλονται οι διαταραχές στη διάθεσή σου.
– Τι σημαίνει αν έχει γεννηθεί χειμώνα. 


Πιστεύεις ότι, επειδή γεννήθηκες το καλοκαίρι ή την άνοιξη, η διάθεσή σου είναι (ή πρέπει να είναι πάντα) τόσο λαμπερή και αισιόδοξη όσο ο ήλιος; Κι αν έχεις γεννηθεί φθινόπωρο ή χειμώνα; Πας παρέα με τη μελαγχολία ή τον πεσιμισμό, που ταιριάζει περισσότερο με τη σκοτεινιά και το κρύο των συγκεκριμένων εποχών; Κάποιοι πιστεύουν πως ναι. Ισχύει άραγε αυτό; Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

Μία έρευνα έρχεται να δώσει κάποιες πληροφορίες για το πώς και αν η εποχή γέννησης μπορεί τελικά να έχει επίδραση στο ταμπεραμέντο και τη διάθεση των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της έρευνας μελέτησαν αν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην εποχή που έχει γεννηθεί κάποιος με την περισσότερο ή λιγότερο αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει συγκεκριμένες διαταραχές της διάθεσης. Επίσης, μελέτησαν αν η εποχή γέννησης επηρεάζει και πλευρές του χαρακτήρα.

Η εποχή γέννησης μπορεί να επηρεάζει το ταμπεραμέντο και να σχετίζεται με τις διαταραχές διάθεσης που έχει κάποιος.

Διάβασε λοιπόν αναλυτικά τι αποκάλυψε η έρευνα που διεξήχθη από το Semmelweis University στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και παρουσιάστηκε στο European College of CNP Congress στο Βερολίνο.

Έχεις γεννηθεί καλοκαίρι;

Τότε είσαι πιο επιρρεπής στις αλλαγές διάθεσης και έχεις πιο αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσεις κυκλοθυμική διαταραχή, μια χρόνια κατάσταση της διάθεσης που παρουσιάζει διαρκώς διακυμάνσεις. Η έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες εκδήλωσης κυκλοθυμικής διαταραχής ήταν πιο αυξημένες στα άτομα που είχαν γεννηθεί καλοκαίρι, σε σχέση με εκείνα που έχουν γεννηθεί το χειμώνα.

Έχεις γεννηθεί άνοιξη;

Έχεις πιο αυξημένη πιθανότητα να έχεις τον περισσότερο καιρό καλή διάθεση και υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας. Είναι πιο πιθανό επίσης να είσαι από τη φύση σου πιο αισιόδοξος και με θετική στάση. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για όσους έχουν γεννηθεί το καλοκαίρι.

Έχεις γεννηθεί φθινόπωρο;

Είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσεις καταθλιπτική διάθεση ή ακόμα και κατάθλιψη, σε σχέση με αυτούς που έχουν γεννηθεί χειμώνα. Οι γεννημένοι το φθινόπωρο σε σημαντικό ποσοστό φαίνεται ότι έχουν μια καλά ρυθμισμένη διάθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Έχεις γεννηθεί χειμώνα;

Τότε έχεις πιο αυξημένες πιθανότητες να έχεις έναν ήρεμο και πράο χαρακτήρα. Είναι, επίσης, λιγότερο πιθανό να είσαι ευέξαπτος και με εκρηκτικό ταμπεραμέντο από εκείνους που έχουν γεννηθεί όλες τις άλλες εποχές του χρόνου.

Πώς εξηγούνται όλα αυτά;

Μέχρι τώρα οι έρευνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων φαίνεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη των διαταραχών της διάθεσης. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να ομαδοποιηθούν σε γενετικούς, που σχετίζονται με το βιολογικό υπόβαθρο του ατόμου και την κληρονομικότητα, σε ψυχοκοινωνικούς, που σχετίζονται με τα πιθανά στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή του και σε νευροβιολογικούς, που έχουν να κάνουν με παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη βιοχημεία του εγκεφάλου. Στο τελευταίο αυτό κομμάτι φαίνεται ότι κρύβεται και η εξήγηση, η οποία αφορά στην έρευνα που υποστηρίζει ότι η εποχή γέννησης μπορεί να επηρεάζει το ταμπεραμέντο και να σχετίζεται με τις διαταραχές διάθεσης.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, η κάθε εποχή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, το φως του ήλιου κλπ., μπορεί να έχει βιοχημική επίδραση στους διάφορους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και του οργανισμού όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που αποτελούν βασικούς ρυθμιστές της διάθεσης, επηρεάζοντας εκτός από τον χαρακτήρα και την τάση να εκδηλώσει κάποιος διαταραχές διάθεσης αργότερα στη ζωή του.

Διάβασε ακόμα

Επηρεάζει Ο Χαρακτήρας Την Υγεία Σου;

Μάθε Ποια Είναι Η Καλύτερη Ώρα Για Να Καθιερώσεις Τις Συνήθειες «Κλειδιά» Της Υγείας Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.