Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς πρέπει να διαχειρίζεσαι τις αντιπαραθέσεις.
-Γιατί πρέπει να κάνεις το σωστό, κι όχι το εύκολο.


Ηγούνται ομάδων, επιχειρήσεων, projects. Τι κάνει όμως έναν καλό ηγέτη να ξεχωρίσει και να εμπνεύσει τους συναδέλφους του; Να τους παρακινήσει και να τους κάνει να μοιραστούν το όραμά του;

Υπάρχουν 7 χαρακτηριστικά που δεν διδάσκονται απαραίτητα στα θρανία ωστόσο αποτελούν την βάση ενός καλού ηγέτη. Υιοθέτησέ τα και γίνε πηγή έμπνευσης για την ομάδα και την εταιρεία σου.

1.Παραδέχεται το λάθος του

Τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα σχεδιάζεις. Χρειάζεται αρκετό θάρρος για να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος. Ένας καλός ηγέτης, όμως, δεν φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη του, γιατί ξέρει ότι η παραδοχή είναι σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Ο Tim Cook, CEO της Apple, σε συνέντευξή του αναφέρεται στον Steve Jobs και υποστηρίζει ότι ο ιδρυτής της Apple άλλαζε συχνά την άποψή του και δεν φοβόταν ποτέ να παραδεχτεί τα λάθη του.

2.Απορροφά τους κραδασμούς

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη είναι ότι αντιμετωπίζει πρώτος τα προβλήματα και τους κραδασμούς. Με άλλα λόγια γίνεται ο ίδιος η ασπίδα προστασίας για την ομάδα του, αναλαμβάνει κάθε είδους ρίσκο, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στους συναδέλφους τους να κάνουν την δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένας καλός ηγέτης αναζητά το σωστό και όχι το εύκολο – με ότι και αν αυτό συνεπάγεται – και στη συνέχεια προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες.

3.Είναι πολύ ειλικρινής

Ένας καλός ηγέτης ξέρει, όχι μόνο να εμπιστεύεται στην ομάδα του κάθε είδους πληροφορία και πρόβλημα που την αφορά, αλλά και να την διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τα διαχειριστεί. Με αυτόν τον τρόπο εμπνέει τους γύρω του και τους κάνει να συνειδητοποιούν ότι ακόμα και ο ίδιος είναι ένα άτομο όπως εκείνοι, με προβλήματα παρόμοια με τα δικά τους. Και εφόσον ο “ηγέτης” τους ξέρει να επιβιώνει και να επιτυγχάνει, το ίδιο μπορούν να κάνουν και εκείνοι.

4.Σκέφτεται προτού απαντήσει

Πολλές φορές νιώθεις έντονη πίεση, καθώς νομίζεις ότι πρέπει να έχεις άμεση απάντηση σε ό,τι προκύπτει. Ένας καλός ηγέτης συμπεριφέρεται ακριβώς αντίθετα από ό,τι εσύ. Όταν του κάνεις μία ερώτηση, παίρνει τον χρόνο του και δεν σου απαντάει κατευθείαν. Κι ενώ εσύ μπορεί να τρομάζεις με τη σιωπή του, εκείνος σκέφτεται προσεκτικά και επεξεργάζεται τις πληροφορίες για να σου απαντήσει. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να σε ακούει προσεκτικά.

5.Αναζητά το σωστό, όχι απαραίτητα το εύκολο

Ένας καλός ηγέτης αναζητά το σωστό και όχι το εύκολο – με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται – και στη συνέχεια προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες. Για παράδειγμα, θέλει μεγάλο θάρρος να αφήσεις έναν υπάλληλό σου να φύγει, ιδιαίτερα αν εκτιμάς πολύ τον ίδιο και την δουλειά του, αν όμως αυτό είναι το καλύτερο για εκείνον ή για την εταιρεία σου θα πρέπει να το δεχτείς, να βρεις την καλύτερη λύση στο “πρόβλημα” και να πας παρακάτω.

6.Αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του

Ένας καλός ηγέτης ξέρει ότι χρειάζεται χρόνο και για τον εαυτό του, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει καλύτερος και να βρει την ισορροπία που χρειάζεται. Γι’ αυτό και φυσικά θέλει να κάνουν το ίδιο και οι υπάλληλοί του.

7.Είναι εκεί για τους άλλους

Μπορεί ένας καλός ηγέτης να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του, το ίδιο όμως κάνει και στους γύρω του με αποτέλεσμα να είναι πάντα εκεί για να ακούσει και να λύσει τα προβλήματα των υπαλλήλων του, όποτε χρειαστεί.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη είναι ότι γίνεται ο ίδιος η ασπίδα προστασίας για την ομάδα του.

Διάβασε ακόμα:

Όσα Δεν Κάνουν Τα Επιτυχημένα Άτομα

Αυτό Που Χρειάζονται Οι Ηγέτες, Σύμφωνα Με Μία Ψυχολόγο

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.