Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα 2 είδη αφεντικού.
-Γιατί το καλό αφεντικό δίνει feedback.


Υπάρχουν δύο είδη αφεντικών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι αρχηγοί. Εκείνοι που όταν είναι παρόντες, η ομάδα τους πετάει. Όταν όμως απουσιάζουν, η ομάδα κινδυνεύει να χάσει το στόχο της. Αυτού του είδους τα αφεντικά είναι πολύ σημαντικά για μία επιχείρηση, ωστόσο, η επιτυχία της ομάδας βασίζεται αποκλειστικά σε εκείνους.

Στην δεύτερη κατηγορία, ανήκουν εκείνοι που επενδύουν στην κουλτούρα της εταιρίας και όχι στην ιεραρχία. Ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να αναλάβουν αρμοδιότητες, να εξελιχθούν και να γνωρίσουν την επιτυχία, η οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Πώς το καταφέρνουν όμως αυτό;

1.Ακολουθούν συγκεκριμένη ρουτίνα

Για να λειτουργεί αποτελεσματικά ένα γραφείο πρέπει να ακολουθεί μία συγκεκριμένη ρουτίνα, όποια και αν είναι αυτή, έτσι ώστε αφενός να δημιουργείται η αίσθηση της ομαδικότητας και αφετέρου ο καθένας να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα μέλη της ομάδας μπορούν να συγκεντρωθούν στα πιο σημαντικά θέματα και στις αρμοδιότητες που αφορούν τον καθένα.

2.Είναι υπεύθυνοι

Αν το αφεντικό σου δεν είναι υπεύθυνο, τότε δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος και εσύ. Η υπευθυνότητα και η ανάληψη ευθυνών θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας.

Για να είναι αποτελεσματική μία ομάδα, πρέπει να αισθάνεται ότι υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ένα σωστό αφεντικό ξέρει να το καλλιεργεί από την αρχή.

3.Ξέρουν να ακούνε

Ένα σωστό αφεντικό δεν θα σου πει απλά τι πρέπει να κάνεις, αλλά θα αφιερώσει χρόνο για να ακούσει τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τους φόβους και οτιδήποτε απασχολεί έναν εργαζόμενό του. Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας, όπου αισθάνεσαι ότι μπορείς να μοιραστείς κάθε σου σκέψη και προβληματισμό.

4.Καλλιεργούν την εμπιστοσύνη

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που είναι τοξικοί για ένα περιβάλλον εργασίας. Ένας από αυτούς είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Για να είναι αποτελεσματική μία ομάδα, πρέπει να αισθάνεται ότι υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ένα σωστό αφεντικό ξέρει να το καλλιεργεί από την αρχή.

5.Δίνουν θετικό feedback

Ένα σωστό αφεντικό, θα σου δώσει feedback, θα είναι σκληρό μαζί σου, θα σε πιέσει, χωρίς όμως να σε οδηγήσει στην εξουθένωση. Λειτουργεί όπως ένας προπονητής, με στόχο να κάνει την ομάδα του να αποδίδει στο μέγιστο και να δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Υπάρχουν φορές που είναι αρκετά σκληρός μαζί σου και σε κάνει να νιώθεις μεγάλη απογοήτευση. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος του για να σε κάνει καλύτερο. 

Ένα σωστό αφεντικό λειτουργεί όπως ένας προπονητής με στόχο να κάνει την ομάδα του να αποδίδει στο μέγιστο και να δίνει τον καλύτερό της εαυτό.

6.Σε αντιμετωπίζουν σαν οικογένεια

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περίοδοι που μπορεί να περνάς περισσότερο χρόνο με τους συναδέλφους σου, παρά με την οικογένειά σου. Ένα καλό αφεντικό ξέρει να εκμεταλλεύεται σωστά αυτόν τον χρόνο. Σε βλέπει και σε αντιμετωπίζει σαν οικογένεια και αυτό το περνάει σε εσένα και τους συναδέλφους σου. Για εσάς το γραφείο δεν έχει την κλασική έννοια του γραφείου, αλλά αποτελεί την δεύτερη οικογένειά σας. 

 

Διάβασε ακόμα:

4 Λύσεις Για Να Συνεργαστείς Καλύτερα Με Τον Δύσκολο Συνάδελφο

Η Χημεία Του Γραφείου: Μάθε Γιατί Δεν Τα Πας Καλά Με Όλους Τους Συναδέλφους Σου

Author(s)

  • Nicolas Cole

    ειδικός σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης

    Ο Nicolas Cole είναι συγγραφέας, αρθρογράφος του Inc Magazine και ειδικός σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης.