Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί η κατάλληλη στιγμή δεν θα έρθει ποτέ.
– Γιατί πρέπει να διαμορφώσεις μόνος σου τη ζωή σου.


Χαμένες ευκαιρίες, αποτυχημένες σχέσεις, σπατάλη χρόνου, δουλειές που δεν σε γεμίζουν και λάθη. Κάθε επιλογή του σήμερα καθορίζει όλα όσα θα μετανιώνεις τα επόμενα χρόνια. Και επειδή η ζωή είναι μικρή και ο χρόνος κυλάει χωρίς να το καταλαβαίνεις, είναι καιρός να απολαμβάνεις κάθε στιγμή. Να ζεις το παρόν και να παίρνεις αποφάσεις, για τις οποίες δεν θα μετανιώσεις στο μέλλον. Να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα άτομα που εσύ θέλεις και να δίνεις προσοχή σε κάθε τους λέξη. Να εξερευνείς τον κόσμο και να μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς, να κάνεις τις ζωές των δικών σου ανθρώπων καλύτερες και να λύνεις κάθε πρόβλημα που φαντάζει μεγάλο.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να απολαμβάνεις την ζωή σου χωρίς να μετανιώνεις στο μέλλον για κάθε σου απόφαση.

1.Μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή

Δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις κάτι και δεν χρειάζεται να περιμένεις. Πάντα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις εμπόδια, προκλήσεις, δυσκολίες και προβλήματα. Δεν υπάρχει η σωστή στιγμή για να ασχοληθείς με ένα project, να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου, να αλλάξεις μία συνήθεια ή να υιοθετήσεις μία καινούργια.

Είναι πολύ εύκολο να βρίσκεις δικαιολογίες και να μην ξεκινάς κάτι. Είτε επειδή φοβάσαι το άγνωστο είτε επειδή φοβάσαι μία αλλαγή ή μία απόρριψη. Όσο περισσότερες δικαιολογίες βρίσκεις, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τολμήσεις μία αλλαγή. Είναι καιρός όμως να αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου και να σταματήσεις να θεωρείς ότι δεν είσαι ικανός να κάνεις κάτι, ότι δεν είσαι έτοιμος ή ότι δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος.

Πάντα θα αμφιβάλλεις για το αν μπορείς να τα καταφέρεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσπαθήσεις. Η κατάλληλη στιγμή δεν θα υπάρξει ποτέ. Η κατάλληλη στιγμή είναι τώρα. Ακόμα και αν αποτύχεις, θα έχεις προσπαθήσει. Και αυτό είναι το σημαντικό. Γιατί στο μέλλον δεν θα χρειαστεί να μετανιώσεις για τις χαμένες σου ευκαιρίες. Μάθε λοιπόν να ζεις τη στιγμή και να επιτρέπεις σε κάθε σου βήμα να σε πηγαίνει πιο κοντά στα όνειρα και τους στόχους σου. Να σε κάνει πιο δυνατό και να σου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζεις και να είσαι πιο δυνατός και πιο επιτυχημένος.

Πάντα θα αμφιβάλλεις για το αν μπορείς να τα καταφέρεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσπαθήσεις. Η κατάλληλη στιγμή δεν θα υπάρξει ποτέ.

2. Μην περιμένεις να σε ξεχωρίσουν

Εσύ είσαι υπεύθυνος για εσένα και τη δουλειά σου. Αν δεν πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου πώς περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι; Μην περιμένεις να σε ξεχωρίσουν οι άλλοι. Αν έχεις κίνητρο, αν είσαι απόλυτα προσηλωμένος σε αυτό που κάνεις και αν πιστέψεις στον εαυτό σου, να είσαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι.

Μην σκέφτεσαι τι θα γίνει στο μέλλον. Σκέψου το παρόν και πίστεψε σε εσένα και τις ικανότητές σου. Ότι και αν επιλέξεις να κάνεις, με μικρά και σταθερά βήματα μπορείς να το καταφέρεις.

Και μην ξεχνάς να είσαι ο εαυτός σου. Όχι αυτός που θα πρέπει να είσαι στο μέλλον. Ούτε αυτός που θέλουν οι άλλοι. Μόνο εσύ μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι μπορεί να τα καταφέρει. Γι΄αυτό μην περιμένεις να σε ξεχωρίσουν οι άλλοι. Μάθε να κάνεις εσύ τον εαυτό σου ξεχωριστό.

3. Μην ζεις όπως θέλουν οι άλλοι

Ο χρόνος είναι πολύτιμος, γι΄αυτό θα πρέπει να ζεις τη δική σου ζωή και όχι την ζωή κάποιου άλλου. Να ζεις όπως θέλεις εσύ και όχι όπως σου επιβάλλουν οι γύρω σου. Μην τους αφήνεις να επηρεάζουν τις επιλογές και τις αποφάσεις σου. Να έχεις το θάρρος της γνώμης σου. Σκέψου ποιος θέλεις να είσαι και τι θέλεις να επιτύχεις. Σκέψου τα όνειρα και τους στόχους σου και μείνε πιστός σε αυτά.

Μην φοβάσαι να κυνηγάς τα όνειρά σου όσο απασχολημένος και αν είσαι. Αφιέρωσε λίγο χρόνο την ημέρα στον εαυτό σου και σε ό,τι σε ευχαριστεί και μην αφήνεις τίποτα και κανέναν να σε διακόπτει.

4. Μην φοβάσαι να προσπαθείς

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τη ζωή και τις συνήθειές τους και δεν κυνηγούν τα όνειρά τους είναι γιατί δεν έχουν ένα κίνητρο.

Είναι απλό: είσαι ικανοποιημένος με τη ρουτίνα σου και δεν θέλεις να ρισκάρεις και να κάνεις κάτι που θα την βάλει σε κίνδυνο. Ο φόβος για το άγνωστο και ο φόβος μίας αποτυχίας σε κάνουν να μην προσπαθείς. Έτσι όμως χάνεις κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Το πρώτο βήμα είναι να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να σκεφτείς τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις πιο κοντά στα όνειρά σου. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται μπροστά σου και να θυμάσαι πως η κάθε αλλαγή απαιτεί προσπάθεια. Γι’ αυτό μην φοβάσαι να προσπαθείς.

“Όσα λάθη και αν κάνεις, όσο αργή και αν είναι η πρόοδός σου, πάντα θα είσαι ένα βήμα πιο μπροστά από εκείνους που δεν προσπαθούν” – Tony Robbins

5. Μην τα παρατάς (εύκολα)

Αν έχεις αποτύχει στο παρελθόν και παρόλα αυτά δεν τα παράτησες, τότε είσαι πιο δυνατός από όσο νομίζεις. Πάντα θα υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο σου. Όμως πάντα θα υπάρχουν και διέξοδοι. Και ίσως απλά δεν τις έχεις βρει ακόμα.

Αν απέτυχες σε κάτι, προσπάθησε να σκεφτείς τι σε έκανε να αποτύχεις και μην τα παρατάς. Μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια ούτε τα όνειρά σου.

Ο καθένας φοβάται μία αποτυχία. Και ίσως μία αποτυχία είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, ο τρόπος που τη διαχειρίζεσαι σε κάνει να ξεχωρίζεις. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τις αμφιβολίες σου, να νικήσεις τους φόβους σου και να μείνεις πιστός στα όνειρα και τους στόχους σου. Είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσεις. Το δύσκολο όμως είναι να συνεχίσεις να προσπαθείς.

Διάβασε ακόμα:

5 Δικαιολογίες Που Χρησιμοποιείς Όταν Φοβάσαι Να Κάνεις Μία Αλλαγή

3 Τρόποι Για Να Χειρίζεσαι Τον Φόβο Μίας Αποτυχίας 

Author(s)

  • Ο Thomas Oppong είναι αρθρογράφος της HuffPost και του Business Insider.