Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα γίνεις ο επόμενος Πικάσο.
-Ποιο ραντεβού δεν πρέπει να αναβάλεις.


Είναι πολύ σημαντικό να περνάς χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους. Οι κοινωνικές συναναστροφές σε βοηθούν να βελτιώνεσαι και να εξελίσσεσαι. Αυτό το ξέρεις. Αυτό που ενδεχομένως δεν ξέρεις, είναι ότι είναι εξίσου σημαντικό να περνάς χρόνο μόνος σου. Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο το να μένεις μόνος σου δεν είναι απαραίτητα κακό. Αντίθετα, έχει και αυτό τα θετικά του.

Τα 5 θετικά της μοναξιάς

1.Μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου

Γιατί είναι σημαντικό να περνάς χρόνο μόνος σου; Όταν είσαι μόνος σου, κάνεις επιλογές και παίρνεις αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεσαι από τους γύρω σου. Μπορείς ακόμη να αποφασίσεις πώς θα περάσεις τον χρόνο σου, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για το τι θα πουν οι άλλοι. Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα εσένα τον ίδιο. Και όσο καλύτερα σε γνωρίζεις, τόσο πιο αυθεντικός θα είσαι όταν συναναστρέφεσαι άλλα άτομα.

2.Βελτιώνεις τις σχέσεις σου

Ο χρόνος που περνάς με τους φίλους, την οικογένεια, ακόμα και τους συναδέλφους σου σε κάνει να σκέφτεσαι περισσότερο το εμείς. Σύμφωνα με έρευνες, όταν περνάς χρόνο μόνος σου, αναπτύσσεις ακόμα περισσότερο την ενσυναίσθησή σου., με αποτέλεσμα να βελτιώνεις τις σχέσεις σου με τον κοινωνικό σου περίγυρο.

3.Αυξάνεις τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητά σου

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί οι καλλιτέχνες και οι συγγραφείς προτιμούν τη μοναξιά όταν θέλουν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο; Η εξήγηση είναι πολύ απλή: ένας ήσυχος χώρος τους δίνει τη δυνατότητα να είναι περισσότερο παραγωγικοί και να δουλεύουν με μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσήλωση – γεγονός που επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Τι γίνεται όμως με την αποδοτικότητα; Έρευνες αποδεικνύουν ότι αποδίδουμε καλύτερα όταν έχουμε την ησυχία μας, κάτι που ενδεχομένως δεν ισχύει με τα γραφεία ανοιχτού τύπου.

4.Βελτιώνεις την ψυχική σου ευεξία

Ο χρόνος που περνάς μόνος σου κάνει καλό και στην ψυχική σου ευεξία. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κλείνουν ραντεβού με τον εαυτό τους τείνουν να είναι περισσότερο χαρούμενοι και να αισθάνονται λιγότερο άγχος και στρες.

5.Σχεδιάζεις καλύτερα τη ζωή σου

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κοινούς στόχους με τοn σύντροφο, τα μέλη της οικογένειάς σου, ακόμα και με τους συνεργάτες σου. Τι γίνεται όμως σε προσωπικό επίπεδο; Όταν περνάς χρόνο μόνος σου, έχεις τη δυνατότητα να σκέφτεσαι καλύτερα τους στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου και να σχεδιάζεις καλύτερα τη ζωή σου. Μπορείς ακόμα να σκέφτεσαι αν ζεις τη ζωή σου με βάση τις αξίες σου και αν πρέπει να κάνεις κάποια αλλαγή στον τρόπο που ζεις. Ωραία όλα αυτά. Πώς θα αφιερώσεις όμως χρόνο στον εαυτό σου;

Πώς θα κλείσεις ραντεβού με τον εαυτό σου

Μην πανικοβάλλεσαι. Δεν χρειάζεται να αφιερώσεις ατέλειωτες ώρες σε εσένα. Ακόμα και 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για το ραντεβού με τον εαυτό σου. Αν σκέφτεσαι ότι ούτε αυτό είναι εφικτό, τότε σίγουρα χρειάζεσαι χρόνο για εσένα. Να θυμάσαι ότι όσο πιο απασχολημένος είσαι, τόσο πιο πολύ θα ωφεληθείς από αυτό. Μπορεί να επιλέξεις να κάνεις διαλογισμό ή να γράψεις ημερολόγιο, μία λίστα ευγνωμοσύνης ή ακόμα και να κάνεις μία βόλτα στη φύση. Ό,τι και αν αποφασίσεις, φρόντισε να απενεργοποιήσεις τις ηλεκτρονικές σου συσκευές και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να χαθεί στις σκέψεις του. Δεν θα είναι εύκολο στην αρχή. Σταδιακά όμως θα δεις ότι η ψυχική σου ευεξία θα βελτιώνεται.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Η “Βαλίτσα” Σου Είναι Παραφορτωμένη;

Μήπως Έχεις Γυρίσει Την Πλάτη Στα Μεγάλα Σου Ονειρα;

Author(s)

  • Amy Morin

    ψυχοθεραπεύτρια

    Η Amy Morin είναι ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συγγραφέας best seller.