Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να έχεις έτοιμη μια μικρή παρουσίαση του εαυτού σου.
-Πόσο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος.


Όλοι γνωρίζουμε πλέον την αξία του networking, ή αλλιώς της δικτύωσης, για την εξέλιξη της καριέρα μας. Πρόκειται για την αξία εκείνη που σου ανοίγει τις πόρτες στην κρυφή αγορά εργασίας. Πρόκειται, επίσης, για μια δεξιότητα που μας θυμίζει πόσο συνδεδεμένοι είμαστε μεταξύ μας, καθώς υπάρχουν κάποιοι που έχουν ένα έμφυτο ταλέντο να έρχονται σε επαφή με τους άλλους ανθρώπους, ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται. Ωστόσο, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι, όταν συναντήσεις το κατάλληλο άτομο, θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά μαζί του, ώστε να διατηρήσεις ένα κατάλληλο και υποστηρικτικό δίκτυο.

Η Ελένη Παπαδάκη, Life Coach, αναλύει τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείς μεταξύ ανθρώπων του χώρου σου, να μπορέσεις να αυξήσεις τις γνωριμίες σου και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Βήμα #1: Μάθε να μιλάς για τον εαυτό σου

Αλλά δεν εννοώ να φλυαρείς και να πλατειάζεις. Έχε έτοιμη μια μικρή παρουσίαση του εαυτού σου διάρκειας περίπου 1-2 λεπτών που απαντάει στα εξής βασικά ερωτήματα: Ποιος είμαι; Τι κάνω; Γιατί το κάνω; Τι θέλω να πετύχω; Πρόκειται για το λεγόμενο Elevator Pitch σου, το οποίο δίνει το προσωπικό σου στίγμα σχετικά με τις δεξιότητες και εμπειρίες σου, αλλά και το τι μπορείς εσύ να προσφέρεις στους άλλους. Όταν βρεθείς σε μία εκδήλωση, σε ένα συνέδριο ή σε ένα meeting και συναντήσεις κάποιον που θαυμάζεις, σίγουρα πρέπει να συστηθείς και να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση. Γι’ αυτό, μίλα για τον εαυτό σου σύντομα και περιεκτικά και δώσε στον συνομιλητή σου έναν καλό λόγο να θέλει να σε γνωρίσει. Να θυμάσαι ότι ο στόχος είναι να κερδίσεις μια δεύτερη συζήτηση, όχι να πείσεις το άτομο που έχεις απέναντί σου να σε προσλάβει ή να αγοράσει το προϊόν/υπηρεσία που του προτείνεις.

Βήμα #2: Κάνε την έρευνά σου 

Εννοείται πως όταν επιδιώκεις να γνωρίσεις κάποιον που θεωρείς σημαντικό, πρέπει να γνωρίζεις το βιογραφικό του και την καριέρα του. Η έρευνα και η προετοιμασία είναι βασικά συστατικά για το αποτελεσματικό networking, γιατί έτσι δείχνεις το ενδιαφέρον σου. Επίσης, καλό είναι να κάνεις και κάποιο κομπλιμέντο, που θα προκύπτει από την έρευνά σου. Αλλά προσοχή! Μην το παρακάνεις και φανεί ότι προσπαθείς υπερβολικά ή ότι επιδιώκεις να τον καλοπιάσεις.

Καλό θα είναι η προσέγγισή σου να βασίζεται σε τρία επίπεδα:

Α) Ερώτηση: Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις τύπου: “Πώς έμαθες για αυτό το event;” “Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις;”

Β) Παρατήρηση: Μπορείς για παράδειγμα να ρωτήσεις τον συνομιλητή σου τι τον ενθουσιάζει περισσότερο στη δουλειά του

Γ) Προσθήκη Αξίας: Ρώτησε τι προκλήσεις αντιμετωπίζει τώρα στη δουλειά και δώσε τη συμβουλή σου αν μπορείς. Τέλος, σύνδεσέ τον με κάποιον από το δίκτυό σου.

Βήμα #3: Ερωτήσεις και επικοινωνία

Όπως είπαμε η προετοιμασία είναι το κλειδί. Πριν έρθεις αντιμέτωπος με το άτομο που θέλεις να γνωρίσεις, φρόντισε να έχεις προετοιμάσει τις ερωτήσεις σου με βάση την έρευνα που έχεις κάνει σχετικά με το βιογραφικό και την καριέρα του. Δεν θα κάνεις καλή εντύπωση, αν προσπαθείς εκείνη την ώρα να σκεφτείς κάτι, γιατί δε δείχνει ετοιμότητα και επιμέλεια. Επίσης, όσο ο συνομιλητής σου απαντά, κράτα σημειώσεις, είτε γραπτές ή διανοητικές, για να μπορέσεις να κάνεις τις επόμενες ερωτήσεις σου και πάνω από όλα κράτα οπτική επαφή. Άλλωστε, καλό είναι να έχεις στα υπόψη ότι η αποτελεσματική επικοινωνία εξαρτάται σε ποσοστό 7% από το τι λες (περιεχόμενο), 38% από το πώς το λες (τόνος, ρυθμός) και 55% από τη γλώσσα του σώματος (μη λεκτική επικοινωνία).

Η έρευνα και η προετοιμασία είναι βασικά συστατικά για αποτελεσματικό networking.

Βήμα #4: Μην ξεχνάς το follow-up

Μια χαρά τα είπατε, μια χαρά τα συμφωνήσατε. Αλλά άνθρωποι είμαστε, πολλές υποχρεώσεις έχουμε και ξεχνάμε. Γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις follow-up, ειδικά αν έχει συμφωνήσει το συγκεκριμένο άτομο να σε βοηθήσει με κάποιον τρόπο. Μπορείς να διατηρήσεις την επαφή μαζί του, είτε μέσω LinkedIn, είτε μέσω mail και να του υπενθυμίσεις όσα ειπώθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο, μεγαλώνουν οι πιθανότητες να πετύχεις τους στόχους σου, έχοντας στο πλευρό σου υποστηρικτικούς ανθρώπους. 

Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα, θα καταφέρεις να κάνεις το networking τον άσσο στο μανίκι σου.

Η Ελένη Παπαδάκη είναι Life Coach και στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Διάβασε ακόμα:

5 συμβουλές για να αυξήσεις τη συγκέντρωσή σου στη δουλειά

Αυτός είναι ο εργαζόμενος του μέλλοντος

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.