Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις τα κακώς κείμενα μιας σχέσης.
-Γιατι να απομακρυνθείς, αν ο σύντροφός σου δείχνει σημάδια εξάρτησης.


Μήπως η σχέση σου σε κακοποιεί συναισθηματικά, νιώθεις μια θηλιά στο λαιμό να σε πνίγει, φτάνοντας στο σημείο να καθίσταται.. ανθυγιεινή;

Οι σχέσεις που δημιουργούμε πιθανόν να αποτελούν μια υποσυνείδητη έκφραση ή καταπίεση συναισθηματικών αναγκών, που ίσως δεν γνωρίζουμε.

Όταν βρίσκεσαι σε μια προβληματική σχέση, μετά από ένα σημείο εξοικειώνεσαι τόσο πολύ με τα «σκαμπανεβάσματά» της. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από ένα σημείο και μετά είναι δύσκολο να εντοπίσεις τα «κακώς κείμενα» μιας ανθυγιεινής ή ακόμα και τοξικής «σύνδεσης».

Αυτό που – εν μέρει – το κάνει ακόμα πιο δύσκολο για να αναγνωρίσεις μια προβληματική σχέση (που πλέον έχει φτάσει στο σημείο να είναι και μη αποδεκτή), είναι ότι όλες οι σχέσεις έχουν δύσκολες φάσεις, με αποτέλεσμα οι «όχι και τόσο καλές ημέρες» να είναι κι αυτές κομμάτι της καθημερινότητας.

Πώς λοιπόν μπορείς να διακρίνεις εάν η σχέση σου έχει ξεπεράσει τη «λεπτή γραμμή» που χωρίζει μια σχέση που περνάει «δύσκολη φάση» από μια ανθυγιεινή σχέση;

Τα 4 σημεία…

Το WebMd παρουσιάζει τα ακόλουθα 4 σημεία θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις:

1.Σεβασμός – Θαυμασμός
Ο χρόνος που περνάς μαζί με τον σύντροφό σου σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό σου (ή σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου). Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα ή της προσωπικότητάς σου στα οποία προσδίδεις αξία. Ίσως αυτά να είναι η γενναιοδωρία σου, η αισιόδοξη φύση σου ή οι επιδόσεις σου στη μαγειρική. Όταν ο σύντροφός σου απαξιώνει αυτά τα χαρακτηριστικά και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι χάνεις την αξία σου, είναι το πρώτο «σημάδι» εάν θέλεις να παραμείνεις ή όχι στη σχέση.

Ακόμα κι αν παραμείνεις, το σίγουρο είναι πως η σχέση σας δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ευτυχισμένη. Όταν οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σου για εσένα επηρεάζουν τη σχέση με τον ίδιο τον εαυτό σου, τότε η σχέση είναι τοξική.

2. Εξάρτηση – Ανεξαρτησία
Εσύ ή ο σύντροφός σου δεν είστε ικανοί να διαχειριστείτε το βαθμό αλληλεξάρτησης. Οι ισχυρότερες σχέσεις είναι αυτές που υποστηρίζουν τη δομή ανεξαρτησίας, αλλά και τον βαθμό εξάρτησης. Κάθε σύντροφος είναι ανεξάρτητη μονάδα αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνεται μέσω της σχέσης με μια μορφή «εξάρτησης». Η εξάρτηση είναι τα σημάδια εκείνα που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, παρηγορητικά και εμψυχωτικά. Όταν κάποια από αυτές τις πτυχές μιας σχέσης απουσιάζει, η σχέση αποδυναμώνεται και πιθανόν να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.Οι σχέσεις καταλήγουν από απλά ανθυγιεινές, σε τοξικές, όταν ένας εκ των συντρόφων «υπερισχύει» έναντι του άλλου.

Για παράδειγμα, ο ένας εκ των δυο συντρόφων μπορεί να επιδεικνύει τάσεις υπερβολικής εξάρτησης σε σημείο που γίνεται καταπιεστικός ή ακόμα και να φτάνει στο σημείο να παρακολουθεί τον σύντροφό του. Πρόβλημα αποτελεί ακόμη και όταν ο ένας εκ των δυο συντρόφων μπορεί να επιδεικνύει τάσεις υπερβολικής ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμος συναισθηματικά για τον σύντροφό του. Το ίδιο ισχύει όταν ακόμη κάποιος είναι να είναι ιδιαίτερα επικριτικός ή συγκαταβατικός προς τον σύντροφό του.

Εάν είστε σε αυτό το σημείο, η σχέση σας μπορεί να είναι τοξική για τη συναισθηματική σας υγεία. Και αυτό που είναι τοξικό για τη συναισθηματική υγεία σας, είναι συχνά τελικά τοξικό και για τη σωματική σας υγεία.

3. Διαφορά… «φάσης»
Ο σύντροφός σου δεν είναι έτοιμος για «δέσμευση», αλλά είσαι εσύ. Συχνά τα «θέλω» και οι ανάγκες των δύο συντρόφων δεν συγχρονίζονται απόλυτα στη διάρκεια μιας σχέσης. Ωστόσο, εάν παραμείνεις σε μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ελπίζοντας ότι ο σύντροφός σου θα αλλάξει, θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην συναισθηματική σου ισορροπία. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι νοιάζεσαι για τον σύντροφό σου, ίσως χρειαστεί να αποφασίσεις εάν τελικά έχει νόημα να συνεχίσεις να επενδύεις σε μια ανθυγιεινή σχέση.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν ο σύντροφός σου από τη μία ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος για δέσμευση, ενώ στην ουσία οι πράξεις του δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ίσως να βρίσκεται αντιμέτωπος με φοβίες που έχουν να κάνουν με την έννοια της δέσμευσης, τις οποίες μπορείς να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει. Ωστόσο, υπαρκτό είναι και το «σενάριο» να προσπαθεί απλά να διατηρήσει μια σχέση ως έχει, χωρίς να νοιάζεται καθόλου για τα δικά σου συναισθήματα και ανάγκες.

Εάν πιστεύεις ότι το αυτό που ισχύει είναι το δεύτερο σημείο, τότε να είστε βέβαιος/ή ότι η σχέση πιθανότατα θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο, μέχρι να γίνει ανθυγιεινή. Και το αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα πως θα έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στον εαυτό σου.

4. Το «κλειδί» της επικοινωνίας
Δεν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ σας. Η καλή επικοινωνία είναι το «κλειδί» για να βοηθήσει δυο συντρόφους να έρθουν συναισθηματικά κοντά. Επίσης, όταν προκύπτουν εντάσεις, είναι σημαντικό να μπορείτε να συζητάτε/ξεπερνάτε τις διαφορές εποικοδομητικά. Αυτές οι συζητήσεις δεν χρειάζεται είναι πάντοτε «ομαλές», αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να δουλέψετε με τον/την σύντροφό σας έτσι ώστε να διατηρήσετε τις συζητήσεις σε κάποιο επίπεδο. Διαφορετικά, οι εντάσεις και οι πιέσεις της σχέσης σας θα δημιουργήσουν μια ανθυγιεινή κατάσταση.

Παρόλο που δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις, είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός στο ποια προβλήματα χρήζουν επίλυσης. Όπως και η αναγνώριση παρουσίας μιας κατά βάση ανθυγιεινής κατάστασης.

Η επιλογή είναι δική σου

Αξιολογώντας την κατάσταση της σχέσης σου, βάζεις τον εαυτό σου σε θέση που μπορεί να διορθώσει ή να αλλάξει μια ανθυγιεινή σχέση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει είτε να δουλέψεις απευθείας με τον σύντροφό σου είτε να αναζητήσεις βοήθεια και κατεύθυνση μέσω συμβουλευτικής. Από την άλλη μπορεί απλά να αποφασίσεις ότι πρέπει να βάλεις ένα τέλος στη σχέση. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή εξαρτάται από εσένα.

Μάθε περισσότερα στο healthpharma.gr

 

Διάβασε ακόμα:

5 Εκνευριστικές Συνήθειες Των Ζευγαριών

Το Δίλημμα Του Χωρισμού: Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολο;

Author(s)

  • Κοσμάς Ζακυνθινός

    Διευθυντής Σύνταξης Στο www.healthpharma.gr

    Ο Κοσμάς Ζακυνθινός είναι διευθυντής σύνταξης στο www.healthpharma.gr.