Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι γυναίκες γιατροί έχουν προδιάθεση στην απιστία. 
-Ποιο επάγγελμα υπεράνω υποψίας έχει πιο αυξημένη τάση για απιστία. 


Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει αναφορές σε κάποια επαγγέλματα που φαίνεται να έχουν προδιάθεση στην απιστία. Σε αυτό το άρθρο όμως σου έχουμε κάποια νέα δεδομένα, τα οποία μάλιστα αφορούν τις γυναίκες. Έρευνα που διεξήχθη από το Ashley Madison συγκέντρωσε μια δωδεκάδα από επαγγέλματα με προδιάθεση στην απιστία. Εμείς σου παρουσιάζουμε τα τρία πρώτα. Tι ακριβώς όμως είναι το Ashley Madison; Πρόκειται για ένα μεγάλο site γνωριμιών που διευκολύνει παντρεμένους να προχωρήσουν σε εξωσυζυγικές σχέσεις (ναι, υπάρχουν και τέτοια είδους site). Στην έρευνα συμμετείχαν 1074 μέλη και τα αποτελέσματα της κατέληξαν σε μία δωδεκάδα από επαγγέλματα διαφορετικά στην περίπτωση των ανδρών από εκείνα των γυναικών, που όπως φαίνεται είναι πιο επιρρεπή στην απιστία. Με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένη έρευνας τα τρία πρώτα γυναικεία επαγγέλματα που είναι πιο άπιστα είναι τα εξής: γιατροί, εκπαιδευτικοί και ηθοποιοί. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, ζητώντας σχολιασμό και πιθανές εξηγήσεις από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα. 

Γυναίκες ηθοποιοί

Σίγουρα η θέση τρία στην κατάταξη με τα επαγγέλματα που έχουν προδιάθεση στην απιστία δεν προκαλεί έκπληξη. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο της τέχνης δεν έχουν αυστηρά εργασιακά πλαίσια και οι εκπρόσωποί τους είναι πιο πιθανό να κάνουν πολλές γνωριμίες, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες για σχέσεις. Είναι γνωστό επίσης ότι οι καλλιτέχνες θεωρούνται πιο ανοιχτόμυαλοι και λιγότερο πιθανό να δεχτούν τα καθιερωμένα κοινωνικά όρια. Οπότε το εύρημα ήταν αναμενόμενο. Στην έρευνα μάλιστα φάνηκε ότι στο συγκεκριμένο επάγγελμα είναι το ίδιο άπιστοι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες. 

Γυναίκες γιατροί

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 23% των γυναικών που ασκούν επάγγελμα που σχετίζεται με τον χώρο της υγείας έχουν υπάρξει άπιστες. Ποιο είναι το νέο σε αυτή την περίπτωση; Ότι περισσότερο είχαν συνδεθεί με προδιάθεση στην απιστία οι άντρες γιατροί κι όχι οι γυναίκες. Όπως όμως φαίνεται τα δεδομένα έχουν αλλάξει καθώς πλέον το προβάδισμα φαίνεται να έχουν οι γυναίκες. Ποια είναι η πιθανή εξήγηση;

Η Μαρίνα Μόσχα εξηγεί ότι η φύση του επαγγέλματος εμπεριέχει αυξημένο στρες και εξαιρετικά διευρυμένα και πιεστικά ωράρια που απαιτούν πολύωρη εργασία μακριά από το σπίτι, σε ώρες μάλιστα που οι ψυχολογικές άμυνες πέφτουν, π.χ. στις νυχτερινές βάρδιες. Επίσης, οι σκέψεις ότι η ζωή είναι σύντομη και εύθραυστη είναι μια υπαρξιακή ανησυχία που οι γιατροί γνωρίζουν καλύτερα από όλους, πράγμα το οποίο μπορεί να εξωθήσει σε αυθόρμητες αντιδράσεις που συχνά καταλήγουν στο σεξ. Το ότι η συγκεκριμένη έρευνα δίνει αυτό το προβάδισμα στις γυναίκες δείχνει ότι τα επαγγελματικά δεδομένα σε ό,τι αφορά τα δύο φύλα φαίνεται ότι έχουν εξισωθεί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας. Τις ίδιες πιέσεις που νιώθει ένας άνδρας γιατρός προφανώς νιώθει και μια γυναίκα που κάνει το ίδιο επάγγελμα.  

Γυναίκες στην εκπαίδευση

Εδώ είναι προφανές ότι το εύρημα εκπλήσσει. Γυναίκες δασκάλες ή καθηγήτριες σε σχολεία έχουμε συνηθίσει να έχουν ένα πιο συντηρητικό προφίλ καθώς έχουν ένα πιο οριοθετημένο ωράριο και συνθήκες εργασίας προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένους κανόνες. Ποια εξήγηση δίνει η ψυχολόγος μας σχετικά με την πιο αυξημένη προδιάθεση για απιστία; 

“Πρόκειται για ένα επάγγελμα στο οποίο η γυναίκα χρειάζεται να εκφράσει ενδιαφέρον και φροντίδα προς τους άλλους. Συχνά τα άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση έχουν ένα πιο συναισθηματικό προφίλ, που τους οδηγεί να καταλάβουν και να συνδεθούν πιο εύκολα με τους ανθρώπους γύρω τους, πράγμα που μπορεί να αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για το ότι μπορεί τελικά να οδηγηθούν σε εξωσυζυγική σχέση, ακόμα κι αν ο αρχικός τους στόχος του δεν είναι η απιστία.” 

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά και δεν συνεπάγονται κάποιον κανόνα. Δείχνουν, όμως, κάποιες νέες τάσεις, που σίγουρα αξίζει όλοι να λάβουμε υπόψη. Τι χρειάζεται να λάβουμε υπόψη επιπλέον; Ότι τα δεδομένα αφορούν την Αμερική κι όχι την Ελλάδα. Παρόλο που δεν αποκλείονται οι συσχετίσεις με την ελληνική πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αντίστοιχα νούμερα για να το επιβεβαιώσουν.  

Και φυσικά θα αναρωτιέσαι ποια είναι τα αντίστοιχα 3 επαγγέλματα στα οποία οι άντρες αποδεικνύονται πιο άπιστοι, με βάση την συγκεκριμένη έρευνα. Ήδη σου αποκαλύψαμε σε αυτό το άρθρο το ένα από αυτά. Σου απομένει να μάθεις τα επόμενα δύο, για τα οποία θα επανέλθουμε σύντομα σε επόμενο άρθρο.

Μέχρι τότε να θυμάσαι ότι ένα επάγγελμα από μόνο του δεν αρκεί για να οδηγήσει κάποιον στην απιστία. Η απιστία είναι πολύ πιο σύνθετο φαινόμενο και απαντάται ακόμα και σε περιπτώσεις υπεράνω υποψίας. Ας μην το ξεχνά κανείς μας αυτό. 

Διάβασε ακόμα:

Μια φορά άπιστος, για πάντα άπιστος

Ο Κορυφαίος Σεξολόγος Αποκαλύπτει Τη Θετική Πλευρά Της Απιστίας

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.