Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς δεν θα νιώθεις την απουσία στο σπίτι.
-Πώς θα σε βοηθήσει ένα χαλαρωτικό μπάνιο.


Μόλις έκλεισε η πόρτα πίσω σου, εσύ όμως αρνείσαι να κοιτάξεις. Προσπαθείς με δάκρυα ακόμα στα μάτια να καταλάβεις τι έκανες λάθος σε όλο αυτό. Μέσα στα κλάματα συνειδητοποιείς πως μέσα έχεις ένα μικρό παιδί να κοιμάται. Εκεί το κλάμα σταματάει και πρέπει να σκεφτείς, να πάρεις σωστές αποφάσεις, να βάλεις τα κομμάτια σου σε σειρά και να χτίσεις μία νέα καθημερινότητα για εσένα και το παιδί σου. Κανείς δεν είπε ότι ο χωρισμός είναι εύκολος. Δεν είναι όμως και το τέλος του κόσμου. Έχοντας περάσει η ίδια από αυτή τη διαδικασία – ως χωρισμένη μητέρα – σου προτείνω κάποια βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτή τη μετάβαση.

Βήμα πρώτο

Ηρεμείς. Αναγνωρίζεις το γεγονός ότι προσπάθησες όσο μπορούσες και ίσως παραπάνω από όσο άξιζε. Μαζεύεις το σπίτι και ό,τι άλλο τονίζει την απουσία του ή της συντρόφου σου. Ξέρεις πως από εδώ και μπρος θα είσαι εσύ και το παιδί ή τα παιδιά σου.

Βήμα δεύτερο

Δεν είναι απαραίτητο να δώσεις αμέσως εξηγήσεις σε συγγενείς και φίλους. Κράτα μία απόσταση από όλους στην αρχή απλά και μόνο για να δεχτείς εσύ πρώτα το γεγονός του χωρισμού. Προετοιμάσου όμως για τις απαντήσεις που χρειάζεται να δώσεις σε ερωτήσεις.

Βήμα τρίτο

Τελειώνοντας τα διαδικαστικά, σε περίπτωση διαζυγίου, είσαι πραγματικά ελεύθερος ή ελεύθερη για μια καινούρια ζωή. Προσπάθησε να περνάς στην καθημερινότητά σου όσο το δυνατόν πιο καλά μέσα από τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Μια ωραία ταινία, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένας καφές με μία φίλη σου, ένα ποτό με έναν συνάδελφό σου, είναι μερικοί τρόποι να σε χαλαρώσουν και να κρατούν τη διάθεσή σου ανεβασμένη.

Βήμα τέταρτο

Διατήρησε την κοινωνικότητά σου. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι γύρω σου να σε βλέπουν καλύτερα από ποτέ. Καμιά φορά βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τους άλλους. Διατήρησε τους παλιούς σου φίλους αλλά πες “ναι”στη γοητεία της παρέας και σε νέες γνωριμίες χωρίς να σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις θα είναι υποψήφιος σύντροφος. Απόφυγε οπωσδήποτε τη μοναξιά και την απομόνωση.

Βήμα πέμπτο

Πιστεύω πολύ στην εργοθεραπεία, κάν’ το και θα με θυμηθείς. Ειδικά όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει πολύ, τότε νιώθεις ότι προσφέρεις και στον εαυτό σου αλλά και στους γύρω σου. Αν δεν έχεις δουλειά, βάλε οπωσδήποτε στόχο να βρεις. Η δουλειά είναι βάλσαμο για κάθε διαζύγιο.

Βήμα έκτο

Πρόσεξε την υγεία σου αρχικά. Μην αμελήσεις τις προληπτικές εξετάσεις σου και φυσικά τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή. Δεν σου λέω να κάνεις δίαιτα και γράμμωση κοιλιακών. Κάνε όμως κάτι καλό για την υγεία σου και φρόντισε όμως να είσαι υγιής. Για να αντέχεις την καθημερινή πίεση και κούραση. Ο ύπνος επίσης είναι απαραίτητο κομμάτι του να είσαι υγιής με αντοχές. Όποτε πρέπει λοιπόν να κοιμάσαι. Ακόμα και μία ώρα. Είναι η πηγή ενέργειας και επιπλέον ξεκουράζεται και το μυαλό από τις σκέψεις.

Βήμα έβδομο

Μην μετανιώνεις για όσα έχεις νιώσει. Είναι όλα εμπειρίες στο δικό σου βιβλίο ζωής. Έκανες σίγουρα κι εσύ τα λάθη σου κι αυτά είναι μαθήματα. Μην ξεχνάς τίποτα όμως. Η ιστορία γράφεται όχι για να επαναλαμβάνεται αλλά για να ξέρεις τι έκανες τότε ωστε να μην πέσεις πάλι στο ίδιο λάθος.

Βήμα όγδοο

Δεν δεχόμαστε επιστροφές. Μετάνιωσε και θέλει να σε δει ε; Κρίμα, δεν γίνεται γιατί εσύ έχεις μάθει να κοιτάς μπροστά, το πρόγραμμά σου είναι τόσο γεμάτο που δεν έχει χώρο για επιστροφές από το παρελθόν. Όποιος δεν είχε αντοχές και στην πρώτη δυσκολία έφυγε, θα το ξανακάνει, δεν σου αξίζει. Κοίτα μπροστά γιατί τα καλύτερα έρχονται. Είναι πιθανό εξάλλου κάποιος να επιστρέφει επειδή δεν βρήκε κάτι καλύτερο από εσένα. Τίποτα και κανείς δεν πρέπει να είναι δεδομένο στη ζωή αυτή.

Βήμα ένατο

Αν μια νέα γνωριμία σου βλέπεις ότι εξελίσσεται όμορφα, σε δέχεται όπως είσαι, γνωρίζει για την ιστορία σου και τη δύσκολη κατάσταση που βρέθηκες αλλά θέλει να σε στηρίξει για να βρίσκεται δίπλα σου…τότε περίμενε και πάλι! Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις αυτή τη φορά. Είναι προτιμότερο να περιμένεις πριν προχωρήσεις σε νέα σχέση. Ζήσε μαζί του κάποιες στιγμές. Δες πώς αντιδρά στην πίεση και στο θυμό. Βεβαιώσου δηλαδή προτού μπει στη ζωή σου και τον εμπιστευτείς για το πώς αντιδρά στα δύσκολα.

Βήμα δέκατο

Το πιο σημαντικό είναι ο στόχος που θα βάλεις στη νέα σου ζωή. Πάντα να στοχεύεις ψηλά, με βασικό σου κίνητρο την ευτυχία του παιδιού σου κι έπειτα τη δική σου. Να θυμάσαι ότι δεν μένεις σε ένα γάμο χωρίς να σε συνδέει τίποτα και πως προχωράς για να υπάρχει ισορροπία. Με προσοχή και με δεδομένο ότι όλοι κάνουμε λάθη.

Διάβασε ακόμα:

Βάλτε Στόχο “Το Πιο Κοντά” (Κι Ας Είστε Παντρεμένοι)

Νέα Σχέση Μετά Το Διαζύγιο; Τι Λέμε Στο Παιδί;

Author(s)

  • Ηλιάνα Σεϊτανίδου

    Ειδική Παιδαγωγός

    Η Ηλιάνα Σεϊτανίδου έχει σπουδάσει Bρεφονηπιοκόμος στο Aegean Omiros College. Είναι κάτοχος Advanced Diploma in Tesol απόφοιτος του Hellenic American University, με εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Σχολική Ψυχολογία. Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών και σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι μαέστρος της παιδικής χορωδίας Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν την Εκπαίδευση και τη Συμβουλευτική Γονέων.