Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αναστατώνει τον ύπνο των παιδιών εν μέσω πανδημίας.

-Γιατί το κρεβάτι των παιδιών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άλλες εκτός του ύπνου δραστηριότητες.


Φαντάσου ένα παιδί. Το παιδί σου. Που μέχρι πρότινος ξυπνούσε νωρίς το πρωί για να πάει σχολείο. Που στα διαλείμματα έπαιζε και έτρεχε με τους συμμαθητές του. Και που το απόγευμα έκανε τένις, μπάσκετ, χορό ή κάτι άλλο. Όση βόλτα και να το πας, όσες οικογενειακές ποδηλατάδες και να συμπεριλάβεις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα η αλήθεια είναι μία. Το παιδί σου κάνει πολύ λιγότερα σε επίπεδο φυσικής άσκησης από ό,τι έκανε. 

Πρόσθεσε σε αυτά τον περιορισμό και την απομάκρυνση από τους φίλους του λόγω καραντίνας. Συμπεριέλαβε και το άγχος που έχει απορροφήσει από όλους τους αγχωμένους ενήλικες γύρω του και γρήγορα θα καταλάβεις τι δεν πάει καλά με τον ύπνο του. Και γιατί σου λέει συνέχεια “δεν νυστάζω”, “δεν με παίρνει ο ύπνος”, “δεν μπορώ να κοιμηθώ”, “είδα ένα κακό όνειρο”…

Όπως εξηγεί η Μαίρη Νταφούλη, Κλινική Ψυχολόγος Τμήματος Διαταραχών Ύπνου, Ερρίκος Ντυνάν ΗC, κάθε είδους συναισθηματική ανησυχία καθώς και κάθε προβληματισμός για τον μέσα και έξω κόσμο επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού. Ένα παιδί για να κοιμηθεί εύκολα και ήσυχα πρέπει να παραμένει όσο το δυνατόν πιο ήρεμο μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Οι εντάσεις και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τη διάθεση του παιδιού όπως και τον ύπνο του. Άλλωστε η επιβολή το κατ’ οίκον περιορισμού λόγω της νόσου COVID-19, αναμφισβήτητα επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική λειτουργικότητα όλης της οικογένειας.

Από την άλλη ο ύπνος είναι τόσο βασικός για ένα παιδί και την ανάπτυξή του όσο ο αέρας που αναπνέει και το νερό που πίνει. Είναι επίσης βασικός για την καλή ψυχική και σωματική υγεία όλης της οικογένειας ακόμα κι υπό συνθήκες πίεσης όπως αυτές που ζούμε τον τελευταίο καιρό εξηγεί ο Δρ. Χαράλαμπος Μερμίγκης, Πνευμονολόγος, Ειδικός Ιατρός Ύπνου (Sleep Specialist) και Διευθυντής και του Τμήματος Διαταραχών  Ύπνου, Ερρίκος Ντυνάν HC. Για αυτό ο Δρ. Μερμίγκης και η Κλινική Ψυχολόγος κα Νταφούλη συστήνουν να ακολουθήσει κάθε οικογένεια τις οδηγίες της Eυρωπαϊκής Aκαδημίας Γνωσιακής Συμπεριφορικής θεραπείας για την αϋπνία (CBT-I)  προκειμένου να διαφαλίζεται επαρκής και ποιοτικός ύπνος στα μέλη της οικογένειας εν μέσω της πανδημίας.

Οι εντάσεις και συναισθηματικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τη διάθεση του παιδιου, όπως και τον ύπνο του.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τον ύπνο σε οικογένειες με παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνα συστήνει τα εξής: 

  1. Προσέξτε τους ρόλους στο σπίτι. Οι μητέρες δεν θα πρέπει να υπερφορτώνονται με οικογενειακές και άλλες δραστηριότητες.
  2. Υιοθετείστε συγκεκριμένο ωράριο ύπνου του παιδιού σας. Γενικά ενθαρρύνετε τα παιδιά να έχουν συγκεκριμένο ωράριο ύπνου, το οποίο τα βοηθά να κοιμούνται καλά και να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους.
  3. Αν υπάρχει δυνατότητα να βγείτε έξω με το παιδί σας, προτιμήστε τις πρωινές ώρες όπου υπάρχει το φως της ημέρας.
  4. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγείτε έξω με το παιδί σας, φροντίστε για τη φυσική δραστηριότητα του παιδιού σας. Υπάρχουν αρκετές online δραστηριότητες για παιδιά.
  5. Προσπαθείστε το παιδί σας να μην εκτίθεται σε ηλεκτρονικές συσκευές για μεγάλο μέρος της ημέρας και ειδικά πριν το βραδινό ύπνο. Καλό θα ήταν επίσης να μη χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι.
  6. Αν υπάρχει επαρκής χώρος στο σπίτι, προσπαθείστε τα παιδιά να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το κρεβάτι για άλλες δραστηριότητες πλην του ύπνου. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να κάνετε ένα ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ της πρωινής και βραδινής χρήσης του κρεβατιού (λ.χ.χρησιμοποιήστε διαφορετικό πάπλωμα και μαξιλάρια το πρωί και διαφορετικά το βράδυ).
  7. Υιοθετείστε συγκεκριμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο του παιδιού, με στόχο τη χαλάρωσή του.
  8. Φροντίστε το δωμάτιο του παιδιού ώστε να είναι άνετο και σε καλή θερμοκρασία (19 oC και μειωμένος φωτισμός τη νύχτα).
  9. Μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά σας, αντ’αυτού προσπαθήστε να τα καθησυχάσετε. Ο καθησυχασμός είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος. 
  10. Σε περιπτώσεις νυχτερινών αφυπνήσεων, καθησυχάστε τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως επισημαίνει η κυρία Νταφούλη ο ύπνος είναι λογικό να αναστατωθεί τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους της οικογένειας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αυτής της περιόδου. Με τις πιο πάνω συστάσεις όμως είναι πιο πιθανό να μειωθεί αυτό το ενδεχόμενο. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά από τον νέο κορονοϊό

Μένουμε σπίτι με τα παιδιά

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.