Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το σύνδρομο ακινησίας.
-Ποιες ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις.


Το να μένει κάποιος αδρανής το μεγαλύτερο μέρος την ημέρα λόγω του εγκλεισμού  κατά την περίοδο της πανδημίας κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα υγείας πέρα από το σύνδρομο ακινησίας.

Τι είναι το Σύνδρομο Ακινησίας; 

Προκαλεί αδυναμία και ατροφία στους μυς, το οποίο συνεπάγεται με δυσκολία κίνησης και κινητικότητας μετέπειτα.

Μερικές από τις συνέπειες της ακινησίας:

    •    Απώλεια μυϊκής μάζας, δύναμης και κινητικότητας των αρθρώσεων

    •    Αίσθημα πόνου

    •    Ανισορροπία

    •    Οστεοπόρωση

    •    Μείωση καρδιαγγειακής υγείας

    •    Μεγαλύτερο ρίσκο θρόμβωσης αρτηριών, το οποίο συνεπάγεται επιπλέον προβλήματα τα οποία δημιουργεί η θρόμβωση

    •    Αίσθημα χαμηλής πίεσης με το που σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι ή από την καρέκλα

    •    Προβλήματα μνήμης

    •    Ανησυχία και κατάθλιψη

    •    Προβλήματα στον κύκλο του ύπνου 

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Με τα σημερινά δεδομένα και με τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, είμαστε όλοι σε μια καραντίνα, κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Μπορεί να περπατάμε από δωμάτιο σε δωμάτιο αλλά αυτό δεν αρκεί (ειδικά και για τις πιο μεγάλες ηλικίες) και σίγουρα κάποια στιγμή θα νιώσουμε μια μικρή αδυναμία ή κάποιο πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός μας το οποίο θα οφείλεται στην ακινησία.

Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα παραπάνω συμπτώματα είναι να αγοράσουμε ένα σκοινάκι και κάποια βαράκια ή kettlebells ώστε να γυμναζόμαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Ακόμη και να μην θέλουμε να πάρουμε κάποια αξεσουάρ γυμναστικής για το σπίτι, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το βάρος του σώματος μας που είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Μερικοί θα σκέφτεστε ότι μπορούμε να βγαίνουμε και να τρέχουμε. Συμφωνώ ότι είναι μία καλή επιλογή, αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι πλήρης για την ακινησία. Και αυτό γιατί δεν έχουμε μόνο κάτω μέρος, έχουμε και το πάνω μέρος του σώματος και αυτά τα δύο πρέπει να είναι σε μια αρμονική σχέση. Επίσης από το τρέξιμο στο τσιμέντο δημιουργούνται πολλές επιβαρύνσεις και πολύ κραδασμοί, οπότε καλό θα ήταν να υπήρχε μία εναλλαγή τρεξίματος την μία ημέρα και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι την άλλη.

Τώρα θα αναρωτιέστε, τι ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε; Σίγουρα στις μέρες μας υπάρχει πολλή πληροφορία στο διαδίκτυο από ασκήσεις και είναι πολύ εύκολο να χαθείς στις επιλογές. Το πώς θα επιλέξουμε τι είδους άσκηση είναι κατάλληλη για εμάς είναι καθοριστικής σημασίας. Υπάρχουν ασκήσεις και προγράμματα που σίγουρα δεν είναι για όλους και μπορεί να δημιουργήσουν μικροτραυματισμούς και θλάσεις για ένα άτομο το οποίο δεν ενδείκνυνται. 

Ένα απλό παράδειγμα για όλους:

Οι ασκήσεις που ακολουθούν ενδείκνυνται ακόμα και για άτομα που δεν γυμνάζονται τακτικά. 

Μέρος A

3 Γύρους / Εναλλαγή Μεταξύ των Ασκήσεων 

x1 λεπτό Εκτάσεις και Ανατάσεις με Αναπήδηση 

x30 δευτερόλεπτα Κυκλικές Περιφορές Χεριών προς τα μπροστά 

x30 δευτερόλεπτα Κυκιλκες Περιφορες Χεριών προς τα πίσω

x1 λεπτό Επιτόπια Αλματάκια

Μερος B

3 Γύρους / Εναλλαγή Μεταξύ των Ασκήσεων

x20 Καθίσματα με το βάρος του σώματος  

x15 Κάμψεις στο πάτωμα με υποβοήθηση-στήριξη στα γόνατα 

x20 Εναλλάξ Στατικές Προβολές 

x30 δευτερόλεπτα Σανίδα με τεντωμένα χέρια 

Μην ξεχνάς τις διατάσεις

Κάτι πολύ σημαντικό σε περιόδους ακινησίας επίσης είναι οι διατάσεις, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση του πλήρους εύρους κίνησης του ανθρώπινου σώματος.

Και τη σωστή καθοδήγηση από τον ειδικό

Σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση που περνάμε για να μείνετε ασφαλής σε ό,τι αφορά την σωματική σας άσκηση, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν καταξιωμένοι και έμπειροι προπονητές – γυμναστές που μπορείτε να βρείτε online ή να ρωτήσετε κάποιον γνωστό σας εάν γνωρίζει κάποιον ώστε να σας φέρει σε επικοινωνία μαζί του. Εκείνοι θα σας καθοδηγήσουν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ασκήσης για το σπίτι «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες και τα μέτρα σας.

Διάβασε ακόμα:

Γυμναστική στο σπίτι σε 30 λεπτά

Άθληση στο σπίτι: Πιο ωφέλιμη παρά ποτέ

Author(s)

  • Γιώργος Μπίστας

    Strength & Conditioning Coach

    O Γιώργος Μπίστας είναι Strength & Conditioning Coach. Eίναι κάτοχος πιστοποίησης δύναμης και φυσικής κατάστασης από τον διεθνή οργανισμό NSCA, της αθλητικής ιατρικής από το ΑCSM και ΕQE Personal Trainer IV4 της EREP’s. H επαγγελματική εμπειρία στον χώρο ξεκινάει από το 2011. Έχει ασχοληθεί με την προπόνηση και αποκατάσταση αθλητών ηλικίας 9 έως 60+. Από το 2008 έως το 2011, υπήρξε αθλητής και πανελληνιονίκης στίβου στα 200 + 400m, με διακρίσεις σε πανελλήνιους και μεσογειακούς αγώνες καθώς και αθλητής της εθνικής ομάδας στίβου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γιώργο Μπίστα στο λογαριασμό του στο Instagram.