Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικά είναι τα λόγια των μεγαλύτερων ανθρώπων.
-Πώς επιβίωσαν μετά από τόσες δυσκολίες.


Επιβίωσαν από το κραχ, το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο του Βιετνάμ, την οικονομική κρίση και 6 πανδημίες. Και πιθανότατα 1 ή 2 διαζύγια.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει από όλα όσα έχουμε περάσει εμείς και ακόμα περισσότερα και επιβίωσαν για να μοιραστούν την ιστορία τους. Η ανάγνωση των συμβουλών τους είναι πολύτιμη. Ειδικά τώρα που είναι πολύ σημαντικό να δέχεσαι συμβουλές που να λειτουργούν και να μπορείς να τις τηρήσεις. 

Ας δούμε ποιες είναι οι συμβουλές τους και η στάση ζωής τους:

Ruth Coben: “Μην κοιτάς το ημερολόγιο, γιόρτασε την κάθε μέρα.”

Andrine Lee: “Συνέχισε και μην τα παρατάς.”

Maria Schlesinger: “Προχώρα και κάνε αυτό που πιστεύεις πάση θυσία.”

Katharine Weber: “Προσπαθώ να μην ανησυχώ. Προσπαθώ να ζω.”

Elsa Bailey: “Κάνω τραμπολίνο στην αυλή μου. Πηδάω κάθε πρωί 100 φορές. Ενεργοποιείται κάθε κύτταρο του σώματός μου.”

Justina Sotomayor: “Να είσαι αγαπητός. Έζησα μια μεγάλη ζωή, γιατί με αγαπούν πολλοί άνθρωποι.”

Lucille Boston Lewis: “Αγάπα τους ανθρώπους. Βρες κάτι να αγαπήσεις στον απέναντί σου -κάτι υπάρχει- γιατί στο τέλος είμαστε όλοι απλώς άνθρωποι.”

Shigeaki Hinohara: “Ζωγράφισε με μεγαλοπρέπεια, όχι μίζερα. Κάνε ένα μεγάλο κύκλο που δεν θα είναι δυνατό να τον ολοκληρώσεις όσο ζεις.”

Bel Kaufman: “Οι άνθρωποι πρέπει να είναι περίεργοι. Πρέπει να ενδιαφέρονται για ό,τι συμβαίνει πέρα από τη δική τους ζωή. Πρέπει να ανυπομονούν να ζήσουν νέα πράγματα, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να είναι παθιασμένοι για τη ζωή.”

Mary Cooper: “Δεν αφήνω τίποτα να με ταράξει, Δε μου αρέσει το άγχος. Δεν αντέχω τους καυγάδες. Αν κάποιες με νευριάζει, φεύγω. Μου αρέσει να συναναστρέφομαι θετικούς ανθρώπους, ανθρώπους που με ανεβάζουν και δε μου ρίχνουν τη διάθεση.”

Lili Rudin: Ταξίδεψα σε όλον τον κόσμο και αυτό ήταν η πραγματική μου εκπαίδευση. Έβρισκα τους ανθρώπους ενδιαφέροντες και ακόμα τους βρίσκω. Γι’ αυτό βγαίνω κάθε μέρα και συναναστρέφομαι κόσμο. Επίσης, βλέπω μέλη της οικογένειάς μου κάθε μέρα.”

Αξίζει να προσέξουμε τα σοφά λόγια αυτών που επιβίωσαν τα τελευταία 100 χρόνια και να θυμόμαστε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν συμβάλει στο ποιοι είμαστε σήμερα. 

Διάβασε ακόμα:

Η Σιωπηλή Γενιά – «Silent Generation» – ποιοι είναι;

Κορονοϊός και ηλικιωμένοι με άνοια. Πώς να τους προστατεύσετε από το τοξικό κλίμα των ημερών

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.