Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι κάθε βράδυ.
-Τι συνέπειες έχουν οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου.


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου είναι κακή. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η επιβαρυμένη με υποχρεώσεις ζωή τους απαιτεί να χάνουν ώρες ύπνου. Αλλά η μακρά λίστα με τους αρνητικούς τρόπους με τους οποίους η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το σώμα και το μυαλό σου συνεχώς αυξάνεται. Σύμφωνα με κάποιες νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο European Study of Cardiology, το να κοιμάσαι πάρα πολύ λίγο ή πάρα πολύ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών, των καρδιακών προσβολών και της καρδιακής ανεπάρκειας.

“Αφιερώνουμε το ⅓ της ζωής μας στον ύπνο και παρ’ όλα αυτά γνωρίζουμε πολύ λίγα για την επίδραση που έχει αυτή η βιολογική ανάγκη στο καρδιαγγειακό μας σύστημα”, υποστηρίζει ο Δρ. Επαμεινώνδας Φούντας, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ένας από τους συγγραφείς της ανάλυσης για την κατάλληλη ποσότητα ύπνου για την υγεία της καρδιάς.

Η ομάδα του Φούντα μελέτησε 11 έρευνες με πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες και τα ευρήματά τους έριξαν φως στις συνέπειες της έλλειψης ύπνου. Τα αποτελέσματα μας δίνουν πρόσθετους λόγους να χωρέσουμε περισσότερες ώρες ύπνου στη ζωή μας.

Τι συμβαίνει όταν δεν κοιμάσαι αρκετά

Παρ’ όλο που οι ατομικές ανάγκες διαφέρουν, οι ερευνητές του ύπνου σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ. Αυτή η ποσότητα θεωρείται ιδανική για καλή πνευματική απόδοση, ασφάλεια, καλή εγκεφαλική λειτουργία και πολύ χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου και πρόωρο θάνατο. Οι λιγότερες ώρες ύπνου συνδέονται με κατά 11% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό μέσα στα επόμενα 9,3 χρόνια και οι περισσότερες ώρες ύπνου συνδέονται με αύξηση αυτού του κινδύνου κατά 33%.

Μία άλλη έρευνα για τον ύπνο, που πραγματοποιήθηκε από άλλους επιστήμονες, επίσης παρουσιάστηκε στο συνέδριο του European Society of Cardiology. Οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν μετρητή στη μέση τους για μία εβδομάδα ώστε να καταγραφούν οι συνήθειες του ύπνου τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ ή ξυπνούσαν συχνά είχαν κατά 27% πιο μπλοκαρισμένες αρτηρίες, οι οποίες οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό ή ανεύρυσμα.

Μία ακόμη έρευνα συνέλεξε δεδομένα από μία ομάδα 798 ανδρών από το Gothenburg στη Σουηδία. Οι συμμετέχοντες προσέφεραν πληροφορίες για το πόσο κοιμούνταν σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1993, όταν ήταν 50 ετών. 20 χρόνια αργότερα, οι άνδρες που είχαν παραδεχτεί ότι κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιακό επεισόδιο. Τις ίδιες επιπτώσεις έχει και το κάπνισμα και ο διαβήτης.

Γιατί να κοιμάσαι επαρκώς

Όλες αυτές οι νέες έρευνες δείχνουν ένα συσχετισμό κι όχι μία σχέση αίτιου-αποτελέσματος. “Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να αποσαφηνίσουμε το γιατί, αλλά ξέρουμε με σιγουριά ότι ο ύπνος επηρεάζει τις βιολογικές διαδικασίες όπως τον μεταβολισμό της γλυκόζης, την πίεση και τις φλεγμονές που όλες επιδρούν στην υγεία της καρδιάς”, υποστηρίζει ο Επαμεινώνδας Φούντας.

Σε γενικές γραμμές, αυτές οι έρευνες μας δίνουν ακόμα περισσότερους λόγους να κοιμόμαστε αρκετά (αλλά όχι πάρα πολύ) σε τακτική βάση. Εσύ; Ξέρεις πώς να κοιμάσαι καλύτερα;

Διάβασε ακόμα:

5 Τρόποι Για Να Μην Ξεχνάς Τίποτα

Πάλι Ξύπνησες Στραβά;

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.