Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιους τομείς της ζωής σου πρέπει να λάβεις υπόψη.
-Έξυπνα κόλπα για να θέσεις στόχους.


Κανένας στόχος δεν είναι απλός, αλλά και κανένας άφταστος, εάν η επιθυμία σου και η στρατηγική που ακολουθείς για την επίτευξή του είναι αυστηρά εστιασμένη στην επιτυχία του. Όχι μόνο, όμως, ο καθορισμός στόχων, αλλά και η επικέντρωση σε αυτούς αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου και σου δίνει την αίσθηση ότι εσύ ορίζεις το μέλλον σου. Επιπλέον αν είσαι συγκεντρωμένος στους στόχους σου είναι πιο πιθανό να κάνεις όλα όσα πρέπει για να τους πετύχεις. Η διαδικασία της στοχοθεσίας είναι αυτή που μπορεί να σε βοηθήσει να αποσαφηνίσεις τι ακριβώς θέλεις να επιτύχεις και σε τι βάθος χρόνου.

Κάνε τις σωστές ερωτήσεις

Για να έχεις μια πιο σαφή αντίληψη των στόχων σου προσπάθησε να τους θέσεις με βάση το παρακάτω ερωτηματολόγιο ανάλογα με τον τομέα της ζωή σου που εξετάζεις. 

Καριέρα: Σε ποιο επίπεδο θέλω να φτάσω την καριέρα μου;

Οικονομικά: Πόσα χρήματα θα ήθελα να κερδίζω;

Εκπαίδευση: Τι γνώσεις απαιτούνται προκειμένου να υλοποιήσω τον στόχο μου; Τι είδους δεξιότητες είναι καλό να αποκτήσω;

Οικογένεια: Θέλω να γίνω γονιός; Αν ναι, πώς θα καταφέρω να γίνω ένας καλός γονιός;

Συμπεριφορά: Στο δικό μου «κάδρο» ζωής υπάρχουν κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις που με κρατούν πίσω; Είμαι έτοιμος να αλλάξω προκειμένου να επιτύχω το στόχο μου;

Υγεία – Ευεξία: Τρέφομαι σωστά; Αθλούμαι τακτικά; Ποια μέτρα θέλω να λάβω για να επιτύχω αυξημένα επίπεδα υγείας και ευεξίας;

Προσωπική ευχαρίστηση: Πώς θέλω να περνώ τον ελεύθερο χρόνο μου; Σίγουρα το να βρίσκουμε λίγο χρόνο να κάνουμε μια βόλτα με φίλους ή να χαλαρώνουμε με όποιο τρόπο απολαμβάνουμε είναι μια ιερή διαδικασία, την οποία πρέπει να τηρούμε δεδομένου ότι μας ανεφοδιάζει ψυχικά ή πνευματικά.

Συνεισφορά στην κοινωνία: Τι θέλω να προσφέρω στην κοινωνία που ζω ώστε να την μετατρέψω σε ένα καλύτερο μέρος; Πώς θέλω να συνεισφέρω σε αυτό τον στόχο;

Θέσε ένα 5ετές πλάνο

Μόλις ορίσεις τους στόχους ζωής σου, όρισε ένα 5ετές πλάνο για την επίτευξή τους. Σπάσε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους (π.χ. ανά έτος, μήνα, εβδομάδα κλπ) ώστε να μην αποκλίνεις από το χρονικό περιθώριο που έχεις θέσει. Τροποποίησε και βελτίωσε το πλάνο της στοχοθεσίας σου με βάση όποια νέα γνώση και πληροφόρηση λαμβάνεις στην πορεία.

Η διαδικασία της στοχοθεσίας είναι αυτή που μπορεί να σε βοηθήσει να αποσαφηνίσεις τι ακριβώς θέλεις να επιτύχεις και σε τι βάθος χρόνου.

Ενίσχυσε τη συγκέντρωση στους στόχους σου

Κάποιες άλλες βασικές αρχές για να παραμείνεις πιο συγκεντρωμένος στους στόχους σου αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να τους ολοκληρώσεις με επιτυχία είναι οι εξής: 

Χρησιμοποίησε χρόνο ενεστώτα για τους στόχους σου: Απόφυγε τις προτάσεις που ξεκινούν με “θα” όταν αναφέρεσαι στους στόχους σου.

Διατύπωσε τους στόχους σου με θετική γλώσσα: Για παράδειγμα είναι διαφορετικό να γράψεις «Στόχος μου είναι η διεκπεραίωση της τεχνικής αποτελεσματικά» αντί «Να προσέξω να μην κάνω λάθος με τη διεκπεραίωση της τεχνικής».

Προσδιόρισε με ακρίβεια: Θέσε ένα συγκεκριμένο στόχο, θέτοντας ημερομηνίες όσον αφορά στα χρονικά όρια, τις ώρες που χρειάζεται να αφιερώνεις σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, τα νούμερα και τα ποσά που σχετίζονται με την εκπλήρωση αυτού του στόχου έτσι ώστε να μπορεί το αποτέλεσμα να είναι μετρήσιμο. Αν το κάνεις αυτό, θα ξέρεις ακριβώς πότε θα έχεις επιτύχει τον στόχο σου και θα λάβεις πλήρη ικανοποίηση από την επιτυχία του π.χ. είναι διαφορετικό να λες «θέλω να χάσω 5 κιλά» και διαφορετικό να λες «θέλω να χάσω 5 κιλά σε 2 μήνες».

Θέσε προτεραιότητα στους στόχους: Όταν έχεις πολλούς στόχους να εκπληρώσεις, αποφάσισε ποιος από όλους είναι ο πιο σημαντικός. Μετά αποφάσισε για τον δεύτερο πιο σημαντικό κ.ο.κ ώστε να μη νιώσεις ότι σκορπίζεσαι σε διαφορετικές κατευθύνσεις και επομένως δεν είσαι εστιασμένος σε συγκεκριμένο κάθε φορά στόχο. Τουλάχιστον στην αρχή ξεκίνα με τον πιο σημαντικό για εσένα στόχο και στη συνέχεια θα εισάγεις στο πρόγραμμά σου και τους υπόλοιπους.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους: Είναι σημαντικό να θέσεις στόχους που μπορείς να επιτύχεις και έχεις τα απαιτούμενα μέσα και εφόδια για να καταφέρεις να τους επιτύχεις. Ακόμα και όταν θέτεις υψηλούς στόχους,που ισοδυναμούν με πρόκληση, φρόντισε να εξοπλίζεσαι με όσα χρειάζεσαι ώστε να φτάσεις πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Διάβασε ακόμα: 

5 Απλά Βήματα Για Να Γίνεις Expert Σε Οτιδήποτε

Πώς Να Απαντήσεις Στην Ερώτηση “Πού Βλέπεις Τον Εαυτό Σου Σε 5 Χρόνια

 

 

 

Author(s)

  • Αύρα Λυράκη

    Σύμβουλος Ανάπτυξης Ηγετικών & Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων

    H Αύρα Λυράκη (Ph.D) είναι Executive Coach & Mentor (PCC, ICF) και η 1η Ελληνίδα αξιολογήτρια πιστοποίησης υποψηφίων Coaches από το International Coaches Federation (ICF). Έχει ιδρύσει το www.lifeselfcoaching.com, την 1η ιστοσελίδα με δωρεάν καθoδήγηση σε θέματα Life Self Coaching. Παράλληλα είναι μέντορας στην International Positive Psychology Association και στο Cherie Blair Foundation for Women.