Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί όταν αναλαμβάνεις περισσότερες πρωτοβουλίες και ευθύνες έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάρεις προαγωγή.
-Γιατί είναι σημαντικό να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου.


Ο καλός προϊστάμενος, συνειδητά ή ασυνείδητα, είναι αυτός που διαμορφώνει σε μια εταιρεία την κουλτούρα της εργασίας. Επειδή μια εταιρεία ακολουθεί συνήθως το παράδειγμα του αφεντικού της, όσο αυτός σημειώνει επιτυχίες και η εταιρεία μπορεί να προσδοκά υψηλότερες αποδόσεις. Σήμερα δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν μάνατζερ να είναι καλός προϊστάμενος. Απαιτείται να γνωρίζει πώς να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις, πώς να απολύσει έναν υπάλληλο, αλλά και πώς να διαχειριστεί μια ομάδα με πεσμένο ή χαμηλό το ηθικό.

Θα συναντήσουμε υπαλλήλους με προσόντα σε αρκετούς χώρους εργασίας, που να είναι έτοιμοι για προαγωγή. Χρειάζεται προσοχή, όμως, για να διακρίνουμε τον υπάλληλο με τα προσόντα, γιατί όπως μια κακή πρόσληψη μπορεί να κοστίσει σε μια εταιρεία, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια κακή προαγωγή. Πώς διακρίνουμε λοιπόν το κατάλληλο υπάλληλο για προαγωγή;

1.Από μια αλλαγή στις λέξεις που χρησιμοποιεί

Όταν ένας υπάλληλος δείχνει μια αλλαγή στις λέξεις που χρησιμοποιεί, αυτό μπορεί να δείχνει και μια αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεται. Αν το «εγώ» αντικατασταθεί από το «εμείς» αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα δείγμα ότι μπορεί να δει πλέον τη δουλειά του από την οπτική γωνία ενός μάνατζερ, είναι σημάδι ότι μπορεί να τοποθετεί την ομάδα πάνω από τον εαυτό του.

2.Μπορεί να κουμαντάρει τον εαυτό του

Ο υπάλληλος που βλέπει ότι όλο και λιγότερο χρειάζεται την καθοδήγηση από τον προϊστάμενό του, αντιλαμβάνεται ότι γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, μπορεί να δει ευκαιρίες και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες. Αν ένας υπάλληλος δεν έχει μάθει να κουμαντάρει πρώτα τον εαυτό του, δεν θα μπορεί να καθοδηγεί ή ελέγχει τους άλλους.

3.Ενδιαφέρεται για την επιτυχία των συναδέλφων

Όταν ο υπάλληλος ενδιαφέρεται εκτός από την δική του επιτυχία και για την επιτυχία των συναδέλφων του, τότε και ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής του θα μπορέσει να διακρίνει σε αυτόν τον υπάλληλο έναν ομαδικό παίχτη, που μπορεί να εξελιχθεί και να περάσει σε μια ανώτερη θέση μάνατζερ.

4.Δεν διστάζει να αναλάβει ευθύνη

Ένας καλός μάνατζερ δεν διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες για τις δικές του αποφάσεις, αλλά και για την υπόλοιπη ομάδα των εργαζομένων του. Οι υπάλληλοι σέβονται τον μάνατζερ όταν μπορούν να στηρίζονται σε αυτόν.

5.Αποδίδει περισσότερο από το αναμενόμενο

Αν οι αποδόσεις του συνεχώς αυξάνονται και ο ίδιος συγχρόνως βοηθά τους συναδέλφους του στο έργο τους, είναι θετικό σημάδι για μια επερχόμενη προαγωγή. Αν δεν αξιοποιηθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία, τότε θα βρεθεί κάποια που θα τον αξιοποιήσει σε θέση μάνατζερ.

6.Θέλει την ανάληψη ευθυνών

Σημαντικό είναι να τον ενδιαφέρει να αναλάβει περισσότερα καθήκοντα και ευθύνες. Αυτό δεν είναι δύσκολο αρκεί να το έχει δείξει ή να το έχει αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για την ανάληψη περισσότερων ευθυνών.

7.Γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά

Όταν ένας υπάλληλος γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά που κάνει, η διοίκηση καλό θα είναι να τον αξιοποιήσει συζητώντας μαζί του. Μπορεί να ρωτηθεί αν θα τον ενδιέφερε η βελτίωση της θέσης του, από την υφισταμένη, σε μια θέση με νέες προκλήσεις και απαιτήσεις.

8.Βοηθά χωρίς να το αντιλαμβάνεται

Ο υπάλληλος που συμπεριφέρεται πολλές φορές σαν να ήταν μάνατζερ χωρίς να το αντιλαμβάνεται, συχνά βοηθά στην εξυπηρέτηση των δύσκολων πελατών. Επίσης, μπορεί να βοηθά στο μάρκετινγκ την εταιρεία, να βοηθά τα νέα άτομα στην πρακτική τους άσκηση, να δείχνει την εξοικείωση του με τον χώρο εργασίας του. Αυτό το κάνει επειδή τον διασκεδάζει και όχι για να φαίνεται ότι το κάνει για να πάρει προαγωγή.

9.Παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες

Ένας καλός υπάλληλος δεν ελέγχει μόνο τις υπάρχουσες εργασίες, αλλά παίρνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ή τη βελτίωση νέων τμημάτων, για την καλή εικόνα της εταιρείας όπου εργάζεται. Αν ο υπάλληλος ήδη το πράττει, τότε η εταιρεία έχει ένα μελλοντικό μάνατζερ στο δυναμικό της.

10.Βρίσκει λύσεις και λύνει προβλήματα

Υπάλληλοι που ξέρουν να βρίσκουν λύσεις και λύνουν προβλήματα τους ψάχνουν πάντα οι εταιρείες. Οι υπάλληλοι αυτοί αποτελούν επενδυτικά αγαθά για την εταιρεία, που τους απασχολεί στο δυναμικό της.

Να θυμάσαι!

Ένας καλός προϊστάμενος ανακαλύπτει τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τα χαρίσματα των εργαζομένων, τα επιβραβεύει και τα καλλιεργεί. Εμπνέει εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους του και τους κάνει να πιστεύουν στους εαυτούς τους, να νιώθουν χαρισματικοί, μοναδικοί, να νιώθουν καλά, να νιώθουν εκλεκτοί. Αυτοί οι προϊστάμενοι δύσκολα ξεχνιούνται.

Αρχική δημοσίευση από τη Μαρία Σινανίδου στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

“Κλείσε Τα Μάτια” Και Ανακάλυψε Τον Εναλλακτικό Τρόπο Που Θα Σε Βοηθήσει Να Πάρεις Προαγωγή

Τα Βήματα Για Μία Επιτυχημένη Καριέρα

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.