Η παρουσία της Merck στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα έντονη. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Είμαστε μια Ευρωπαϊκή εταιρεία επιστημών και τεχνολογίας με περισσότερα από 353 χρόνια ιστορίας και παγκόσμια παρουσία, η οποία έχει τον πυρήνα της τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξής της στην Ευρώπη. Η πίστη μας στις ευρωπαϊκές αξίες σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε με προμηθευτές και συνεργάτες ανά την Ευρώπη, προσφέροντας πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις με στόχο την αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων αναγκών των ασθενών. Διαθέτουμε ένα συμπαγές σύστημα ποιότητας, που κληροδοτήθηκε από τον ιδρυτή μας Emanuel Merck, πρωτοπόρο των προτύπων ποιότητας του 19ου αιώνα. Ένα σύστημα που οι επόμενες γενιές συνέχισαν να προσαρμόζουν. 

Διαθέτουμε 57 μονάδες παραγωγής σε όλη την Ευρώπη στους τομείς της Υγείας, των Βιοεπιστημών και των Ηλεκτρονικών (ημιαγωγοί), καθώς και 1 από τις 4 παγκοσμίως μονάδες R&D (Έρευνας και Ανάπτυξης) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Η ανακάλυψη νέων θεραπειών και η παραγωγή φαρμάκων ξεκινά πάντα στην Ευρώπη και στη συνέχεια ενδεχομένως μεταφέρεται σε άλλες περιοχές (Λατινική Αμερική, περιοχές Ασίας και Ειρηνικού) ή σε κατασκευαστές – εξωτερικούς συνεργάτες. 

Το 2020, απασχολήσαμε περισσότερους από 26.500 εργαζόμενους στην Ευρώπη σε 32 χώρες, εκ των οποίων οι 3.800 απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης. Παραδίδουμε τα φάρμακα και τις θεραπείες μας σε 90 εκατομμύρια ασθενείς (και πελάτες) σε 160 χώρες παγκοσμίως και σε 27 εκατομμύρια στην Ευρώπη. 

Με επίκεντρο την καινοτομία και τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας, είμαστε αφοσιωμένοι στην περαιτέρω ανάπτυξη των θεραπευτικών επιλογών στον τομέα της Υγείας στην Ευρώπη. 

Ο COVID-19 έχει επηρεάσει όλον τον πλανήτη. Η Merck έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας;

Ο COVID-19 ήταν ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Η πανδημία πυροδότησε μια οικονομική και κοινωνική κρίση που μας έχει επηρεάσει σοβαρά όλους, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα – εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και αλλαγής. 

Η Merck είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία λιπιδίων και θέλουμε να επεκτείνουμε την δυνατότητα παραγωγής αυτών των μορίων. Ένα σημαντικό μέρος των εμβολίων κατά του CΟVID-19 περιέχουν στοιχεία που αναπτύχθηκαν από τη Merck. Η Merck συνεργάζεται με περισσότερες από 50 εταιρείες για να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων και θεραπειών για τον COVID-19. Έχουμε αυξήσει την παραγωγή μας σε λιπίδια που χρησιμοποιούνται για εμβόλια mRNA. Αυτά τα λιπίδια παράγονται στο Schaffhausen (Ελβετία) και στο Darmstadt (Γερμανία). Από την πλευρά του τομέα των Βιοεπιστημών, υποστηρίζουμε την παρασκευή περισσότερων από 35 covid-19 tests, παρέχοντας στους κατασκευαστές τους σημαντικές πρώτες ύλες και υπηρεσίες, όπως προσαρμοσμένη κατασκευή και υποστήριξη της Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D). Έχουμε επίσης προβεί σε δωρεές πόρων για την έρευνα με στόχο την καταπολέμηση του COVID-19 ενώ συνεχιζουμε να διαθέτουμε τεχνολογία, όπως η τεχνολογία υγρών κρυστάλλων, η οποία χρησιμοποιείται σε τεχνικές αναπαραγωγής ακτίνων Χ, σε αναπνευστήρες και σε οθόνες, βασικά εργαλεία στον αγώνα κατά του COVID-19. 

Είμαστε μια εταιρεία που ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα, και αγκαλιάζει τις διαφορετικές κουλτούρες: είναι ενδεικτικό ότι στη Merck, σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες, εργάζονται άνθρωποι από 43 διαφορετικές εθνικότητες.

Ο ΟΗΕ έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για την αειφορία. Η Merck πώς αφήνει το αποτύπωμά της με έναν βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο;

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που εγκρίθηκε από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών παρέχει ένα κοινό σχέδιο για την ειρήνη και την ευημερία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, τώρα και στο μέλλον. Στον πυρήνα της βρίσκονται οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), οι οποίοι αποτελούν επείγουσα έκκληση για δράση από όλες τις χώρες – ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες – σε παγκόσμια συνεργασία.  

Είναι μια δέσμευση για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη ενός βιώσιμου κόσμου έως το 2030, δίνοντας προτεραιότητα στην ανθρώπινη ευημερία και έναν υγιή πλανήτη. 

Στη Merck θέλουμε να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα μέσω της μείωσης της κατανάλωσης πόρων μέχρι το 2040 – 10 χρόνια δηλαδή πριν από την προθεσμία που έχει θέσει η στρατηγική της ΕΕ. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ανάπτυξης μας στην Ευρώπη είναι πιστοποιημένες με υψηλά πρότυπα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001) και είναι προσηλωμένες στο να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των λειτουργιών τους. Ο στόχος μας για το νερό είναι η βελτίωση του σχετικού αποτυπώματός μας σε ποιότητα και ποσότητα. Τα ορόσημα για τους στόχους μας σχετικά με το νερό και τα απόβλητα είναι το 2030 και το 2025, αντίστοιχα. Όσον αφορά στη φιλοδοξία μας για τα απόβλητα, στοχεύουμε να μειώσουμε τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διάθεσης των αποβλήτων μας.

Επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στη βελτιστοποίηση των πόρων. Αναφέρω χαρακτηριστικά πως το 2020, οι εγκαταστάσεις μας στην Ευρώπη ανακύκλωσαν το 75% των παραγόμενων αποβλήτων και μείωσαν κατά 4% την κατανάλωση ενέργειας και κατά 3% την κατανάλωση νερού σε σύγκριση με το 2019. Επίσης, όλες οι μονάδες παραγωγής μας στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελβετία προμηθεύονται το 100% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Σχετικά με το θέμα της μεταρρυθμιστικής ηγεσίας, ποια είναι η θέση της Merck πάνω στην Διαφορετικότητα, την Ισότητα και την Συμπερίληψη; 

Το να είμαστε ανοικτοί στη διαφορετικότητα είναι ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία της εταιρείας μας, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία νέων ιδεών από διαφορετικούς εργαζόμενους με διαφορετικές οπτικές. Με αυτόν τον στόχο, δημιουργούμε ομάδες αποτελούμενες από εργαζόμενους με διαφορετικές εθνικότητες, γλώσσες, ηλικίες, εκπαίδευση και πολιτισμούς. Είμαστε μια εταιρεία που ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα, και αγκαλιάζει τις διαφορετικές κουλτούρες: είναι ενδεικτικό ότι στη Merck, σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες, εργάζονται άνθρωποι από 43 διαφορετικές εθνικότητες.

Πιστεύουμε ότι η ισότητα των φύλων και η γυναικεία ηγεσία, που περιλαμβάνονται στον 5-SDG του ΟΗΕ, είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί, στον οποίο οι εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν. Για παράδειγμα, σχεδόν το 44% των Ευρωπαίων υπαλλήλων μας είναι γυναίκες, 7 στα 12 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων διευθύνονται από γυναίκες και το 45% των Γενικών Διευθυντών μας στην Ευρώπη είναι γυναίκες (παρεμπιπτόντως, είμαστε η μόνη εταιρεία του δείκτη DAX 30 με επικεφαλής μια γυναίκα.) 

Το 2020, αναπτύξαμε ένα πλαίσιο στόχων και μέτρων για την επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης ως προς το φύλο διάρθρωσης σε διάφορα ιεραρχικά επίπεδα των επιχειρηματικών μας τομέων. Για παράδειγμα, προσφέραμε πολυάριθμα προγράμματα καθοδήγησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για γυναίκες και άλλες ομάδες ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο την ισότιμη συμπερίληψη τους στον εργασιακό χώρο.

Είμαστε προσηλωμένοι στην ενίσχυση και την επέκτασή της χωρίς αποκλεισμούς και με έμφαση στην ισότητα της κουλτούρας και της διαφορετικότητας του εργατικού μας δυναμικού. Ακολουθούμε λοιπόν τη στρατηγική μας για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη (DE&I) που αποτελείται από τρεις πυλώνες: πρώτον, την προσέλκυση, ανάπτυξη και παραμονή στην εταιρεία μας των καλύτερων εργαζομένων, δεύτερον την εξυπηρέτηση διαφορετικών πελατών και αγορών και τρίτον, την προώθηση της καινοτομίας μέσω της συμπερίληψης. 

Αναλαμβάνουμε δράση ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, χτίζουμε ομάδες με ισορροπημένη ηλικιακή δομή και ποικίλη βάση εκπαιδευτικής κατάρτισης και εμπειρίας.

Συνοψίζοντας, είμαστε ανήσυχα πνεύματα, αφοσιωμένα στην ανθρώπινη πρόοδο.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Οδηγός για Managers: Βοήθησε την ομάδα σου να διατηρεί την επιμονή της

Πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα της επιχείρησης σου;

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.